enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Atatürk, düşman kadar hastalıkla da savaştı

Atatürk, düşman kadar hastalıkla da savaştı
17 Ocak 2023
258
A+
A-

Advertisement

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yıllarca düşmanla olduğu kadar hastalıklarla da savaştı. Böbreklerinden rahatsızlandı, kalp krizi geçirdi. Kendisine son olarak siroz teşhisi konuldu. İşte Atatürk’ün geçirdiği hastalıklar ve vefatına giden süreç…

Ceyda Muslu
TRT Haber : Ceyda Muslu

Milli Mücadele yıllarında yurdun dört bir yanında bağımsızlık ateşini yaktı.

57 yıllık ömrüne, koca bir vatan sığdırdı. Ancak hastalıklar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün peşini bırakmadı.

“Böbrek ve kalp hastalıklarının olduğunu biliyoruz”

Atatürk’ün böbrek ve kalp hastalıklarının olduğunu bildiklerini söyleyen İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Budak şöyle konuştu:

1917 yılında böbrek rahatsızlığından dolayı kaplıcalara gitmek zorunda kalmıştı. Milli Mücadele döneminde de bu rahatsızlıkların devam ettiğini, özellikle Cumhuriyet’in ilanından sonra iki haftalık bir sürede iki kez kriz geçirdiğini biliyoruz.

Nutuk sürecinde kalp spazmı geçirdi

1927 yılında Nutuk’u kaleme aldığı dönemde Atatürk, bir kez daha kalp spazmı, ardından da kalp krizi geçirdi. Doktorlar mutlaka istirahat etmesini tavsiye ediyordu. Ancak onun daha önemli bir meselesi vardı. Kendi hayatının bile önünde tuttuğu tek şey, Türk milletinin geleceğiydi.

1936 yılına gelindiğinde hastalığıyla ilgili tablo hiç iç açıcı değildi. Bu durum çalışmasını da yavaş yavaş engellemeye başlıyordu. Zaman zaman bozulan sağlığı, 1937 yılı sonlarına doğru iyice kötüleşmeye başlamış, daha sonra da toparlanamamıştı.

1938’de siroz teşhisi konuldu

Atatürk sık sık ateşleniyor, günden güne zayıflıyordu. Yorgunluk ve halsizlik belirtileri netleşti. 1938’in başında, Prof. Dr. Nihat Reşat Belger, Atatürk’e siroz teşhisi koydu. Temmuz 1938’de yakalandığı zatürre hastalığı ise artık sonun başlangıcıydı.

Son 4 ayını Dolmabahçe’de geçirdi

Mustafa Kemal Atatürk, 25 Temmuz gecesi Dolmabahçe Sarayı’na nakledildi ve son 4 ayı buradaki 71 numaralı odada geçti. Bu süreçte çok sayıda yabancı doktora da başvuruldu. Ancak, istenen sonuç bir türlü alınamadı. Atatürk, 17 Ekim 1938’de ilk kez komaya girdi.

Öğrenciler, kutlamalara gidemeyen Ata’larını yalnız bırakmadı

Cumhuriyet’in 15’inci yılı kutlamaları için Atatürk, Ankara’ya gitmek istiyordu. O gidemese de kutlamalardan dönen Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri, Ata’yı Dolmabahçe Sarayı’nda yalnız bırakmadı.

Atatürk son 10 gününü yarı uyur vaziyette geçirdi. 7 Kasım gece yarısı, gözlerini açtı. 8 Kasım akşamı, yeniden komaya girdi. 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gece oldukça zor geçti. Atatürk’e kısa aralıklarla oksijen verildi. Şafak sökerken, İstanbul, hüzünlü bir sabaha hazırlanıyordu.

10 Kasım 09.05’te zaman durdu

Saat 9 olduğunda göğsü hızla inip çıkmaya başladı. 57 yıllık ömrünün son 5 dakikasına gözleri kapalı giriyordu. Dışarıda bütün bir ulus, endişe içinde radyo başında Atatürk’le ilgili haberi bekliyordu. Saray tam bir sessizliğe gömüldü. Saat 9’u 5 geçiyordu. Bitmeyen bir matemin başlangıcıydı artık.

Türk milleti Atatürk’ü son yolculuğuna gözyaşları içinde uğurladı. Yüce önder için, ülkenin dört bir yanında törenler düzenlendi.

***

Yazar Hakkında

Ceyda Muslu, Gazi Üniversitesi Gazetecilik bölümününden mezun oldu. NTV’de 2011 yılında gelecek vaat eden gençler projesine seçildi. Meslek hayatına 2012’de başladı. CNN Türk ve Sabah gazetesinde çalıştı. TRT Haber’de muhabir olarak çalışmaya devam ediyor. İngilizce ve Almanca biliyor.

[UHA Haber Ajansı, 17 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.