ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Üçüncü Kez Sanatseverlerle Buluşuyor

ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, Üçüncü Kez Sanatseverlerle Buluşuyor
30 Mayıs 2023
183
A+
A-

ajle

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı ile sanatın, sanatçının ve sanatseverlerin yolu bir kez daha İstanbul’da kesişecek.

UHA / İnternational News Agency

ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 1-4 Haziran tarihleri arasında Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek. 31 Mayıs’taki ön gösterim ve protokol açılışında onur ödülleri de sahiplerini bulacak. Fuar, merkezine “kamusal alanda sanat” mottosunu alarak sanatı tabana yaymayı ve sanatın daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor. 120’nin üzerinde katılımcı, 1500’ün üzerinde sanatçı ve 4500’e yakın eserin sergileneceği ARTCONTACT İstanbul’da ayrıca 40’a yakın ülkeden sanatçıların eserleri de bir araya gelecek.

Bende Uluslararası Haber Ajansı ve Türkuaz Haber Ajansı Haber ve Yayın Koordinatörü olarak fuarın ön gösterimine davetli olarak katılacağım. İlgimi çeken sanat olaylarına, galerilere, ressamlara ve eserlerine yazılarımda yer vereceğim.

Ünlü İsimler ve Uluslararası Temsilciler Bu Fuarda

ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda sinema ve televizyon dünyasının ünlü isimleri de konuşmacı olarak katılacak. İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir, Bursa ve Anadolu’nun pek çok ilinden galerilerin katılım göstereceği Fuara Rusya, Kore, Özbekistan, İran, Bulgaristan, Belarus, Estonya, Fransa ve Ukrayna’dan galeriler yerini alacak. Resim, heykel, seramik, video, performans, dijital art, street art gibi farklı sanat disiplinlerini barındıracak fuar süresince söyleşiler, performans sanatları ve dinletiler gerçekleşecek.

Genç ve Usta Kuşağın Buluşması ve Sanatın Daha Geniş Bir Kitleye Ulaşması

Fuarda Türk resim sanatının usta isimleri ile yetenekli genç sanatçıların eserleri bir arada yer alacak. Bu bağlamda birbirinden farklı birçok kuşağın, birçok üretimin yer aldığı geniş bir yelpaze sanat severlerin beğenisine sunulacak. Alarmart, Imoga Art Space, Galeri Selvin, Guga Contemporary, Gala Galeri, Solo Online Sergi Platformu, Soyut Galeri gibi İstanbul ve Ankara’nın önde gelen sanat galerilerinin çok sayıda seçkin sanatçısının eserleri sergilenecek.

Mart ayında 9.’su düzenlenen ARTANKARA’yı 72 bin kişi gezmiş. Üçüncüsü düzenlenecek ARTCONTACT İstanbul’da da yüksek bir katılım hedefleniyor. Fuar’ın ulaşılmak istenen hedefinin bir tanesinin de, sanatı kamusal alana yayarak sadece galeri ve alıcının yer almadığı, sanata ilgi duyan herkesin faydalandığı, sanatçılarla bir araya gelip sanat üzerine sohbet edebildiği ve projeler üretebildiği bir organizasyon olarak düşünüldüğü dile getirildi.

Benimde kadrajımda olan ve fuara katılacak birkaç galeriden ve sanatçısından bahsedeceğim. Çok eski olmasa da kendisinden son dönemlerde bahsettiren GUGA Contemporary bu yılda fuarın gözdelerinden olacağa benziyor. GUGA niş işler ve farlı yapılardaki farklı sanatçılarla çalışmıştır hep. İşte GUGA, GALA ve SOLO…

GUGA Gallery / GUGA Contemporary Sinan Hussein ve Ömer Eken ile boy gösterecek

Modern dünyayı, içinde bulunduğu coğrafi köşesinden ve kendi kültürel kodlarından beslenen bakış açısıyla, güncel anlatım olanakları sunan yeni tekniklerle yorumlayan; gücünü ise düşünsel süreç ve ona bağlı kurulmuş estetikten alan, üretme pratiğini destekleyen bir sanat galerisi olarak tanımlayan GUGA Gallery / GUGA Contemporary bu yılda 3. ARTCONTACT İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda muhteşem sanat pavyonuyla göz dolduracağa benziyor. GUGA bu yıl Fuar’da Sinan Hussein ve Ömer Eken ile boy gösterecek.

Ressam Sinan HUSSEIN Kimdir? 1977’de Bağdat’ta doğdu. Sanatsal mirası Mezopotamya’da atalarının vizyonundan, muğlak medeniyetinden, ihtişamlı tarihinden ve korkunç günümüze kadar uzanıyor. Sessizliğin söylemi, figürlerinin bakışı ve resimlerindeki tuhaf nesneler geçmişten canlı bir metafordan başka bir şey değil. Neredeyse üç kez hayatını sona erdiren acımasız mezhepsel savaş nedeniyle Bağdat’tan kaçtı. 2004 yılından günümüze kadar Ortadoğu, Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok önemli sanat gösterisine katıldı ve eserlerini sergiledi. Eserleri, Ortadoğu ve Arap Körfezi kraliyet ailesi üyeleri ve dünyanın dört bir yanındaki özel koleksiyoncular tarafından toplanmakta. Sınan Husseın’nin Türkiye temsilciliğini GUGA Contemporary tarafından yapılmakta.

Sanatçının Beyanı; “Görüyorum, hissediyorum, dinliyorum ve iki dünya arasındaki ruhlarla konuşuyorum. Beni çevreliyorlar, her yerdeler. Gerçekliğimizi yeni bir cennet, neşe ve arkadaşlarla dolu daha iyi bir yer aramaya çalışıyorlar. Yine de, orada cansızlar. Çünkü; bedenleri hala burada. Evet, iki dünya arasındayım.”

Ödüllü bir ressam olan ve 22 kişisel sergi açan sanatçı son kişisel sergisini 2022 yılında Kaki adıyla, Guga Contemporary’de açtı.

Ressam Ömer EKEN Kimdir? Sanatçı, 1988 yılında Silvan’da doğdu. 2007 yılında Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesi’nden mezun oldu. 2009 – 2014 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde eğitim gördü. Sanatçı Çalışmalarına Diyarbakır’daki atölyesinde devam etmektedir.

Birçok ödüle layık görülen EKEN sanatını şöyle tanımlar; Resimlerinde varoluşsal göndermeler yapan sanatçı tema olarak erk üzerine yoğunlaşmıştır. Baskı araçları olarak feodalite, din ve toplumsal normların mağdurları olarak kadınları, çocukları ve hayvanları resimlerinin merkezine oturtur. Yumurta formu sıklıkla başvurduğu bir imge olarak sadece kadınların değil erkeklerin karın bölgesinde de kimlik bulur. Kadınları ve çocukları bazen cinsiyetinden soyutlayarak resmeder. Dinsel bir simge olarak aba, erkekler tarafından giyilerek bir gücün temsiline dönüşür. Beden ve ruh üzerine uygulanan psikolojik ve fizyolojik baskının esnetilmemesi durumunda kişi zamanla erkin tahakküm isteğine boyun eğer ve yumuşak bir geçişle teslim olur. Dönüşümü yaşayan bilinç bu değişimi sezmez bile. Kişi Adaptasyon surecini tamamlar ve baskı unsurunun bir parçası olur. Öz kimliğinden kopan mağdur zorbalığa hizmet eder durumdadır.

Gala Sanat Galerisi İranlı Sanatçı Samira Darya ve Mustafa Delioğlu ile öne çıkacak

Müzayede evi ile birlikte Gala Sanat Galerisi Çukurcuma’da geniş bir alanda klasik ve modern eserlerden oluşan zengin bir koleksiyona ev sahipliği ve sanatçı temsilciliği yapan bir galeridir. Galerinin kurucusu ve yöneticisi Gülten Yalmanbaş, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu bir iletişimcidir. Gala Sanat Galerisi, herkesin sanata erişimini kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Bunun için çeşitli etkinlikler düzenleyerek sanatı daha geniş kitlelere tanıtmaktadır. Galeri, Türk resim sanatına yetenekli isimleri destekleyerek sanatçı temsilciliği yapmaktadır.

Gala Sanat Galerisi’nin çevrimiçi müzayede platformuna sahip olmasından dolayı, sanatseverlerin farklı şehirlerde yaşamasına rağmen şeffaf bir fiyat politikasıyla eserlere erişim sağlamalarını mümkün kılmaktadır. Gala Sanat Galerisi bu yıl fuarda Samira Darya ve Mustafa Delioğlu ile öne çıkacak.

Ressam Samira DARYA Kimdir? 1978 Tahran’da doğan sanatçı, Grafik Sanatlar Konservatuarı mezunu, resim ve illüstrasyonda lisans derecesine sahiptir. İranlı Ressamlar Topluluğu üyesi olan sanatçı, 25 yıldır çocuklara sanat eğitimi veriyor. İki kitabın illüstratörlüğünü de yapan Darya, 100’den fazla ulusal ve uluslararası sergiye katılım gösterdi. 12 kişisel sergi açan ve çeşitli grup sergilerine katılan Darya, çocuklar için on beşten fazla atölye, resim ve heykel sergisi düzenledi. “Art here Istanbul” 2022’de ve “Pop Open Studio”da haftalık performanslar düzenledi. Son olarak 2022’de Bodrum Sanat Fuarı’nda ve 2023’te Gala Sanat Galerisi’nde karma sergiye katıldı.

Ressam Mustafa DELİOĞLU Kimdir? 1946’da Erzincan’da doğan Mustafa Delioğlu, resim yapmaya ilkokul yıllarında başladı. Profesyonel hayata çizgifilm arka planı çizerek başlayan Delioğlu, 45 yıl önce kurduğu atölyesinde sanat hayatına devam etmekte. Binlerce kitap illüstrasyonu yapan ve çok sayıda ödül sahibi olan çizer, aynı zamanda ‘Nasreddin Hoca Bir Gün’ isimli bir seri de derledi ve resimledi. İllüstrasyonları sadece Türkiye’de ki çocuklara değil; ABD’den Avrupa’ya, Güney Kore’den Avustralya’ya kadar tüm dünya çocuklarına ulaştı.

Sanatında yenilenmeye özel önem veren Mustafa Delioğlu, bugün dahi her çalışmasında yeni teknikler ve tavırlar geliştiriyor. İllüstrasyonun yanında resim de yapan sanatçı, aynı deneysel tavrı tablolarında da sergiliyor. Türkiye’nin en iyi figüratif ressamlarından biri kabul edilen Delioğlu’nun resimleri, pek çok ülkeden sanat severin özel koleksiyonunda bulunuyor.Resim sanatına olan bütüncül yaklaşımı, azmi ve merakı, Mustafa Delioğlu’nu Türkiye’nin sanatçıları arasında özel bir yere koyuyor.

SOLO Sergi Platformu Fuar’da Türkmen Alkan, Ayşenur Köksal ve Selin Aral ile…

2021 yılında kurulan Solo Sergi, sanatın farklı anlayışlarından gelen eserlerini sergilemek üzere oluşturulmuş çevrimiçi bir platformdur. Günümüzde, sunum, mekân ve prensipleri, teknoloji desteğiyle çeşitlilik göstermiştir. Zaman ve mekân kısıtlamasını ortadan kaldıran online sergiler sanatsal nitelik gözetilerek oluşturulmuş seçkiler sunmaktadır.

Online sergiler, sanatçıların ve eserlerinin görünürlüğünü artırmakta, canlı ve kesintisiz bir sanat ortamı oluşmasına katkı sağlamaktadır diyen SOLO Sergi Platformu sanatta ulaşılabilirlikle farklılık yaratmaktadır.

Ressam Türkmen ALKAN Kimdir? Sanatçı, 1976 yılında Sivas’ta doğmuştur. 2002 Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Muammer Öner Atölyesi’nden mezun olmuştur. 2003-2005 yıllarında Kasım Koçak Resim Atölyesi’nde resim dersleri almıştır. 2006’dan sonra Kasım Koçak ve Aysu Koçak Resim Atölyesi’nde çalışmaya başlamıştır. Çalışmalarına şu anda kendi atölyesinde devam etmektedir.

26 Kişisel ve karma sergiye katılan Alkan, 2006’dan bu yana yükselen bir sanat grafiği izlemektedir.

Ressam Ayşenur KÖKSAL Kimdir? Sanatçı, 2001 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. İnsan bedenlerinin resimsel imgeleri olarak ortaya çıkan figürlerin akademik bir geleneğin izini taşıması ve beraberinde taşıdığı duyguyla, izleyiciyle duygusal bir iletişime geçmesi, sanatçının hayatla kurduğu gerçekçi ilişkinin net göstergesidir ve arka planda uzun bir gözlem süreci, araştırma, deneysellik yatmaktadır. İlk etapta etütsel kurguların yüzeye aktarımı gibi algılama süreci içine girsek de aslında her resim bunun ötesinde anlam derinliği olan sanatsal dışavurumun ortaya çıkışıdır. Günümüz insanının toplumsal yaşam içindeki yalnızlığını anlamak üzerine kurgulanan resimler, sanatçının içinde bulunduğumuz insanlık sorunlarını plastik bir dille önümüze getirmesidir. Sanatçı, çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.

10 kişisel sergi açan, 9 karma sergiye ve 2 workshopa katılan Köksal akademik yapıdaki eserlerinden söz ettirmektedir.

Heykeltraş Selin ARAL Kimdir? 1982’de Ankara’da doğdu. Üniversitede Ekonomi eğitimi aldığı yıllarda heykel ve seramik çalışmaya başladı. Takip eden yıllarda heykeltıraş Azimet Karaman’dan heykel dersleri alan sanatçı, 2016 yılından beri Ankara’da kendi atölyesinde sanat çalışmalarına devam etmektedir.

Sanatçı farklı birçok materyal ile çalışmasının yanında, son dönem işlerinde seramik ve cam malzeme üzerine yoğunlaşmıştır. Bu dönem çalışmalarında, antik çömlek arketipi, arkeoloji, prehistorik dönem ve insanlığın kil ile olan geçmişinden referansla, farklı konular ve kavramlar üzerinde çalışmaktadır. Sanatçının gündelik çalışma pratiğinde politik ve sosyolojik irdelemeleri sıklıkla görebiliriz.

Sanatçı 20 kişisel ve karma sergiye katılım göstermiştir. Heykeltraş olarak bu fuarda alanında konuşulacağa benziyor.

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.