Araştırmacı -Yazar Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “Avrupa’nın ve beraberinde dünyanın ciddi bir enerji krizi ile karşı karşıya”…
SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, Araştırmacı -Yazar Büşra Zeynep ÖZDEMİR, Avrupa başta olmak üzere tüm dünyayı etkileyen enerji krizinin Türkmen gazı alternatifinin yeniden gündeme alınmasına neden olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, Araştırmacı -Yazar Büşra Zeynep ÖZDEMİR, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Rusya’dan ithal edilen gazın tamamen durma noktasına gelmesiyle yeni arayışlara başlayan Avrupa ülkelerinde gözler Hazar’a kıyıdaş devletlere çevrilmiş durumda ve Türkmenistan’ın da bu açıdan önemli bir ülke olduğunun altını çizdi.
Büşra Zeynep ÖZDEMİR, AB politika yapıcılarının ve üye ülkelerden üst düzey hükümet temsilcilerinin çeşitli ziyaretler düzenleyerek anlaşmalar yapmaya çalıştığı bir dönemde bu konuda önemli bir adım da Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan tarafından atıldığını söyledi.
ÖZDEMİR, 14 Aralık’ta Türkmenistan’da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov’un Türkmenistan doğal gazının ihracatı için görüştüklerini hatırlatarak şunları söyledi:
“Görüşmede üçlü iş birliği formatıyla Türkmen gazının Güney Gaz Koridoru yani TANAP aracılığıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya ihraç edilmesi ihtimali gündeme getirilirken alternatif projeler, yatırımlar ve faaliyetlerin destekleneceği belirtilmiştir. Enerji alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi için imzalanan mutabakat zaptı somut adımlar atılması konusundaki kararlılığı gözler önüne sererken krizin yaşandığı günlerde enerji güvenliğinin ne denli önemli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Enerjinin yanı sıra ticaret, ekonomi, ulaştırma, eğitim ve kültür alanlarında da iş birliklerinin artırılması hedeflenirken zirvenin yakın zamanda yeniden toplanmasına karar verilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde Türkiye’de gerçekleştirilmesi öngörülen ikinci zirvede doğal gaz tedariki konusunda daha somut adımların atılması hedeflenmektedir”.
Büşra Zeynep ÖZDEMİR, Avrupa’nın ve beraberinde dünyanın ciddi bir enerji krizi ile karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleştirilen bu zirvenin, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşı ve tahıl koridoru anlaşmasında olduğu gibi ilgili tarafları bir araya getirme ve müzakere masasında birleştirme iradesini ortaya koyması açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi.
Bahse konu doğal gaz anlaşmasının sağlanması halinde Avrupa’nın Rusya’dan ithal ettiği gazın bir kısmını ikame edebilir duruma gelecekken Türkiye’nin de doğal gaz ithal ettiği ülkelere bir yenisini daha ekleyerek arz güvenliğini artıracağını söyleyen SETA Araştırmacı -Yazar Büşra Zeynep ÖZDEMİR, Türkmenistan’ın da Çin, Rusya ve İran dışında yeni pazarlara kavuşarak pazar güvenliğini güçlendireceğini belirtti.
Büşra Zeynep ÖZDEMİR, “Tüm taraflar için kazan kazan durumunu ortaya çıkarma potansiyeline sahip Türkmen gazı ihracatı planının hayata geçirilmesi İran ve Rusya’nın aleyhine gibi görünse de karşı karşıya oldukları yaptırımları aşabilmek için bir fırsat da oluşturabilir. Rusya ve İran’ın Türkmenistan ve Azerbaycan aracılığıyla Türkiye vasıtasıyla doğal gaz satması ihtimali yakın zamanda gündeme gelebilir. Böylesi bir durum ise Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezine dönüşme sürecini hızlandırabilir. Buna binaen yeni gelişmelere hazırlıklı olmak gerektir” şeklinde konuştu.
***
Büşra Zeynep Özdemir
[UHA Haber Ajansı, 14 Ocak 2023]