Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “KDV sisteminin sadeleşmesi reel sektörün işlerini kolaylaştıracak”

ANKARA – UHA HABER / Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, KDV sisteminin sadeleştirilmesine ilişkin çalışmaları olumlu karşıladıklarını söyledi.
Başkan Gürsel Baran, konuyla ilgili (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Ankara Ticaret Odası olarak bugüne kadar gündeme getirdikleri konular arasında KDV sisteminin sadeleştirilmesi ve tek oranlı KDV uygulanması olduğunu belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışma yaptığı bilgisinin basında yer aldığını hatırlatan Baran, üretimde ve tüketimde farklı oranlarda uygulanan, KDV oranlarının alışı ve satışında farklı oranlar nedeniyle işlem karmaşasına yol açan KDV sisteminin sadeleşmesinin reel sektörün işlerini kolaylaştıracağını ve dinamizmini artıracağına dikkat çekti.
Zorunlu ihtiyaçların tamamında en düşük düzeyde KDV uygulanmasının fiyat artışlarının oluşturduğu yükü de hafifleteceğini ifade eden Baran, özel eğitim kurumlarına uygulanan ve bir süre önce geçici olarak yüzde 1’e indirilen KDV oranlarının kalıcı uygulanmasının talep edildiğini söyledi.
-PANDEMİNİN ETKİLERİ-
Gürsel Baran, Covid-19 pandemisinin etkilerinin küresel olarak devam ettiğini belirterek, “Koronavirüs pandemisi yeni mutasyonlarla devam ederken bir yandan da etkilerini hafifletmesi, gündemi yeni konulara açıyor. Dünya ekonomisi bir toparlanma eğilimine girdi ancak bu süreçte de emtia fiyatlarının artışı, navlun krizi, enerji krizi enflasyonda yükseliş gibi konular risk oluşturmaya başladı” dedi.
Pandemiyle mücadelenin ağırlığına rağmen 2020 yılını yüzde 1,8’lik büyümeyle kapatan Türkiye ekonomisinin, 2021 yılında da tüm olumsuzluklara rağmen başarılı bir performans sergilediğini anlatan Baran, “ancak, dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntılardan da payını alıyor. Sanayimiz, büyümenin öncü gücü oldu. Ürettiği ürünleri dünyanın dört bir yanına satan reel sektörümüz, ihracatta tüm zamanların en güzel dönemini ülkemize yaşattı” şeklinde konuştu.
Başkan Gürsel Baran, Reel sektörün finansman ihtiyacını da dile getirerek şunları söyledi:
“İş dünyası olarak, çalışan, üreten, ticaret yapan, ihracat yapan kesim olarak, ülkemizden en büyük beklentimiz, istikrar. Ticaretimizi yaparken endişelerden uzaklaşmak ve önümüzü görmek istiyoruz. Bu süreçte, yükselen hammadde fiyatlarının ve üretim maliyetlerinin perakende ticarete yansıması fahiş fiyat ve stokçuluk konularını gündeme taşıdı. Üyelerimiz, üretim ve tedarik zincirindeki fiyat artışları hesaba katılmadan, sadece yüksek kar elde etmek için fiyat artışı yapıyor görüntüsünden son derece rahatsız. Stokçuluk konusunda da aynı şekilde. Dün de GİMAT’ta 150 maliyeci birden denetimlere başlamış. Bu kadar yoğunlukla denetime gelinmesi baskın gibi bir algı oluşturduğu gibi rahatsızlıklara da neden oldu“.
-EKO İKLİM EKONOMİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ZİRVESİ-
Baran, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle ilgili Yeşil Mutabakat çerçevesinde gündeme getirdiği “Sınırda Karbon Düzenlemesi“nin ihracatçılarının 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren “Karbon Vergisi” ödemek zorunda bırakacağını ve bu sürecin önemli bir hazırlık gerektirdiğini de dile getirdi.
Ankara Ticaret Odası olarak “EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi”ne öncülük ettiklerini söyleyen Baran, “KOBİ’lerimizi, onların tedarikçilerini ve tacirleri ilgilendiren bu süreci, çeşitli kurum ve kuruluşların ortak organizasyonu ile Ankara’da tartışmak istiyoruz. KOBİ’lerimizin bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için neler yapılabileceğini 30-31 Mart tarihlerinde gerçekleştireceğimiz zirvede gündeme alacağız” diye kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 03 Şubat 2022]