enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Altı soruda Almanya’da genel seçimler

Altı soruda Almanya’da genel seçimler
12 Ağustos 2021
825
A+
A-

UHA HABER / Seçimlere kaç parti katılacak? Merkel’in yerine kimler aday? Seçimler ne kadara mal olacak? İşte Almanya’da 26 Eylül’de 60 milyondan fazla seçmenin sanık başına çağrıldığı genel seçimlerle ilgili merak ettikleriniz. 

– Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yerine kimler aday?

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) ortak başbakan adayı, halen Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin başbakanlığını sürdüren Armin Laschet. Aynı zamanda CDU’nun genel başkanı da olan Laschet, uzun süre Başbakan Angela Merkel’e yakın isimler arasında anıldı. Merkel, 2015 yılında yaşanan sığınmacı akını sırasında izlediği siyaset nedeniyle CDU içinde eleştirilere maruz kalırken Laschet, Merkel’e destek veren isimlerden biri oldu. Ancak Laschet başbakanı olduğu eyalette son dönemde korona salgınıyla mücadeledeki tutumu ile sık sık eleştiriliyor. Laschet, rakiplerinin eyaletindeki selle ilgili kriz toplantısına katılmak yerine seçim kampanyalarını yürüttüğü suçlamasıyla da karşı karşıya.

Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz’un geçen yılın Ağustos ayında bu yıl 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı olarak gösterilmesi sürpriz olmuştu. Ancak giderek popülaritesini atıran Scholz, iddialı başbakan adaylarından biri oldu. Selden etkilenen bölgelere milyarlık yardım sözleri veren ve dördüncü korona dalgası ihtimaline karşı şirketlere yapılan mali yardımları uzatan Scholz, partisi SPD’den daha fazla sevilen bir politikacı haline geldi. Scholz, soğukkanlı ve pragmatik kişiliği ile biliniyor.

Yeşillerin adayı 40 yaşındaki Annalena Baerbock ise Yeşillerin ilk başbakan adayı. Sadece iktidar iddiası olan partilerin başbakan adayı gösterebildiği Almanya’da bu Yeşiller için ayrıca tarihi bir başarı. Uluslararası hukuk ve iklim konularında uzman olan Baerbock, parti tabanından büyük destek alarak seçilmişti. Ancak Baerbock, daha sonra “Ülkemizi Yenileyeceğiz” adlı kitabında intihal yaptığı iddiaları nedeniyle zor günler geçirdi. Baerbock kararlı, cesur, hırslı, kendine güvenen bir siyasetçi portresi çiziyor.

– Seçimlere hangi partiler katılıyor?

Şu anda Alman Federal Meclisi’nde (Bundestag) altı grup ve yedi parti bulunuyor. CDU ve CSU ittifakının ortak bir grupla temsil edildiği mecliste varlık gösteren diğer partiler SPD, Hür Demokrat Parti (FDP), Yeşiller, Sol Parti ve Almanya için Alternatif (AfD). Bu kitle partileri ile birlikte seçimlere toplam 53 parti katılacak. Seçimlere katılacak olan partiler arasında Vejeteryanlar ve Veganlar için Değişim Partisi ya da Kentsel Bir HipHop Partisi gibi toplumsal hareketler de var. Almanya Seçim Kurulu, seçimlere katılmak için yapılan 43 başvuruyu ise kabul etmedi.

Siyasi partiler seçim kampanyalarına başladı

Siyasi partiler seçim kampanyalarına başladı

– Mecliste kaç milletvekili olacak?

Almanya’daki seçim yasası normalde mecliste 598 milletvekili olmasını öngörüyor. Ancak karmaşık bir seçim sisteminin olduğu ve her seçmenin iki oy hakkı olduğu Almanya’da bu rakam değişebiliyor. Örneğin Federal Meclis’te şu anda tarihindeki en yüksek sayıyla 709 milletvekili bulunuyor. Bu, direkt seçilen milletvekillerin oluşturduğu fazlalıktan kaynaklanıyor: Örneğin bir parti, ikinci oylarla 100 sandalye kazanmış; ama birinci oylarla 110 adayı direkt seçilmişse, bu fazla on milletvekili de Federal Meclis’e girme hakkı kazanıyor. Diğer partilerin bu durumdan mağdur olmamaları için, onlara da yüzde hesabına göre ilave sandalyeler veriliyor.

– Sandık başına kaç seçmen çağrıldı?

Alman Federal İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 26 Eylül’de yapılacak federal meclis seçimleri için kayıtlı seçmen sayısı 60 milyondan fazla. Seçmenlerin 32 milyon 200 binini kadınlar, 29 milyon 20 binini de erkekler oluşturuyor. Resmi verilere göre seçmenlerin 12 milyon 800 bini 69 yaşın üzerinde, 10 milyon 200 bini 60 ila 69 yaşlarında, 11 milyon 800 bini de 50 ila 59 yaşlarında. Dolayısıyla tüm seçmenlerin yüzde 57’sinden fazlası 49 yaşın üzerinde. En fazla seçmenin bulunduğu eyalet ise nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu Kuzey Ren Vestfalya.

– Almanya’da seçimlere ortalama katılım nasıl?

Genel seçimlere katılımın yüzde 90’ın, eyalet seçimlerine de katılımın yüzde 80’in üzerinde kaydedildiği 1980’ler, Almanya’da seçimlere katılımın en yüksek olduğu yıllardı. Ancak 1990’lardan itibaren seçimlere ilgi azaldı, katılım geriledi. En düşük katılımın kaydedildiği genel seçim ise 2009 yılı oldu. Almanya’da 2017 yılında yapılan son genel seçimlerde ise katılım yüzde 76,2 olarak gerçekleşti. Bu yıl ise pandemi nedeniyle seçimlere katılımın yeniden düşebileceği belirtiliyor.

Seçimler ne kadara mal olacak?

Korona pandemisi nedeniyle bu yılki seçimler, daha en önce yapılan seçimlerden çok daha fazla pahalıya mal olacak. İçişleri Bakanlığının verilerine göre 26 Eylül’deki seçimler için yaklaşık 107 milyon euro harcanacak. 2017’deki seçimlerde ise yaklaşık 92 milyon euro harcama yapılmıştı. Maliyetin artmasının en önemli nedenlerinden birinn pandemi nedeniyle mektupla kullanılacak oylarda beklenen artış. Ayrıca bu yıl gönüllü seçim çalışanlarına günlük yevmiyelerine 10 euro zam yapılarak 25 euro ödenecek.

[UHA Haber Ajansı, DW, 12 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

UHA / İnternational News Agency, Türkiye merkezli 1994 tarihinde kurulan ajansın diğer versiyonları olan UHA uluslararası yayınlanan günlük haber ajansı Europe ve Hollanda'da 2000 yılında, ABD'de ise 2022 yılında kuruldu. www.uhahaberajansi.com,içeriklerinin daha geniş bir okur ve izleyici kitlesine ulaşması için yurtdışındaki Deutsche Welle (DW), Amerika'nın Sesi (VOA), EuroNews, Novaya Gazeta Europe, Sputnik News, Filistin Haber Ajansı'na (WAFA)ve Kosovaport gibi çeşitli yayın kuruluşları ile ortaklıklar yürütmektedir. www.uhahaberajansi.com kaynaklı özel haberlerin izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanması yasaktır. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. www.uhahaberajansi.com harici linklerin sorumluluğunu almaz. www.uhahaberajansi.com, İstanbul, Ankara ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Tüm hakları saklıdır.