Almanya’dan Mektup Var!
BERLİN – UHA HABER / Değerli okurlar, Uluslararası Haber Ajansı (UHA) olarak Almanya’dan hazırladığımız ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı ‘Almanya’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizle yine birlikteyiz!
Bugünkü ‘Almanya’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizin ilk haberi Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la görüşmesiyle ilgili…
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail ve Filistin arasında uzun vadeli barış ile güvenliğin sağlanması için Orta Doğu’daki ihtilafta siyasi bir çözümün bulunmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Scholz ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Görüşmede ikili ve bölgesel konuların ele alındığını, Filistin ile Almanya arasında çok yakın ve çeşitli ilişkilerin bulunduğunu aktaran Scholz, en son Gazze’de artan gerilimi de konuştuklarını ve burada ateşkesin devam etmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Scholz, “Bu gerilimin iki taraf arasında uzun vadeli barış ve güvenliğin sağlanması için Orta Doğu’daki ihtilafta siyasi bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu gösterdi” dedi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas’a müzakere edilmiş iki devletli çözüm için çaba sarf ettiği yönünde güvence verdiğini aktaran Scholz, Almanya’nın güvenilir partner olduğunu ve iş birliğini sürdüreceklerini belirtti.
Scholz, Almanya’nın tutumunun geçmiş hükümetlerde olduğu gibi bir süreklilik arz ettiğini ifade ederek, ülkenin İsrail’in yerleşim politikasını eleştirdiğini anımsattı.
Ancak İsrail’in politikasına ilişkin farklı düşündüklerini söyleyen Scholz, “Apartheid kelimesini benimsemediğimi ve bunu durumu tanımlamak için doğru bulmadığımı açıkça ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Almanya’ya Filistin’e verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
İsrail’in tek taraflı adımlar attığına, yerleşim faaliyetlerinin devam ettiğine ve yerleşimcilerin şiddet uyguladıklarına işaret eden Abbas, “Tüm bunların gerçekleşmesine ve bizim bunlara maruz kalmamıza rağmen barışçıl direnişe bağlı kalıyoruz. Bu yolu terk etmeyeceğiz. Her türlü teröre ve şiddete karşıyız.” ifadesini kullandı.
Dünyada kimsenin sonsuza kadar sürecek bir apartheid sistemini kabul etmeyeceğini ifade eden Abbas, Filistin’in 77 yıldan beri işgal altında olduğunu ve bunun son bulmasını istedi.
Almanya ve AB’deki ülkelere Filistin’i tanıma çağrısı
Abbas, bundan dolayı iki devletli çözümün muhafaza edilmesi çağrısı yaptığını ifade ederek, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve özellikle Almanya’nın Filistin’i devlet olarak kabul etmekle buna katkı sağlayabileceklerini söyledi.
Filistin Devlet Başkanı Abbas, Doğu Kudüs dahil tüm Filistin bölgelerinde seçim yapılabilmesi şartıyla Filistin’de seçimleri organize etmeye hazır olduklarını vurgulayarak, “Bu olursa daha önce olduğu gibi yarın seçim yaparız. Bu geçmişte birkaç kez yapılmışken İsrail neden bugüne kadar reddediyor? Merak ediyorum işgal gücü özlemini çektiğimiz bu seçimleri yapmamıza neden engel oluyor? Seçimlerin yapılması konusunda tüm ülkeler destek veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Birleşmiş Milletlerin (BM) ve iki devletli çözümden yana olan tüm ülkelerin, Filistin’i tanımalarını talep eden Abbas, BM Güvenlik Konseyinde Filistin ile ilgili alınan kararların uygulanmasını da istedi.
Abbas, 1972’de Münih Olimpiyatları’ndaki saldırıdan dolayı Filistinliler adına İsrail ve Almanya’dan özür dileyip olayın aydınlatılmasına yardımcı olup olmayacağının sorulması üzerine de, İsrail’in 1947’den bu yana Filistin’in köyleri ve şehirlerinde 50 katliam yaptığını, İsrail ordusunun bugüne kadar Filistinlileri öldürüldüğünü anımsattı.
“Bizim talebimiz durun, yeter artık. Huzur bulalım. Güvenlik ve istikrar için önümüze bakalım. Geçmişi eşelemek istiyorsak, evet bende İsrail’in gerçekleştirdiği 50 katliam var” ifadelerini kullanan Abbas, yerleşim bölgelerinin isimlerini sayarak bu katliamların belgesellerde de gösterildiğini aktardı.
Abbas, herkesi barışa ve karşılıklı güvenin oluşturulmasına davet ettiğini sözlerine ekledi.
Değerli okurlar bu haberimiz de Almanya Başbakanı Scholz’un, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman ile görüşmesiyle ilgili…
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüştüğü duyuruldu.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit’in yaptığı yazılı açıklamada, Şansölye Scholz ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın telefon görüşmesinde Yemen’deki savaş başta olmak üzere bölgesel ve ikili ilişkilerin yanı sıra ekonomi politikasına ilişkin konuları ele aldığını aktarıldı.
Hebestreit, Scholz ve bin Selman’ın ayrıca, G20 çerçevesindeki iş birliği ile Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş ve bunun küresel sonuçları hakkında konuştuğunu kaydetti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ülkede “tarihin en büyük vergi sahtekarlığı” olarak nitelendirilen Cum-ex skandalına ilişkin çelişkili açıklamalar yaptığı ileri sürüldü.
Stern dergisinin haberinde, Scholz’un, Cum-Ex skandalıyla ilgili 2020’de dinlendiği Federal Meclis Maliye Komisyonunun “gizli” olarak sınıflandırdığı tutanaklarının içeriğine yer verildi.
Buna göre Scholz, Temmuz 2020’de yapılan Federal Meclis Maliye Komisyonunun toplantısında Cum-Ex skandalına karışan Hamburg merkezli Warburg Bankasının ortaklarından Christian Olearius ile yaptığı bir görüşmeyi hatırladı. Scholz burada, söz konusu bankacıyla bir görüşmenin gerçekleştiğini belirterek görüşmede ele alınan çeşitli konularda sadece Christian Olearius’un konulara bakışını dinlediğini anlattı.
Ancak Olearius’un günlüğünde Scholz ile 3 kez görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından Eylül 2020’de yapılan Federal Meclis Maliye Komisyonunun toplantısında açıklama yapan Scholz, bu görüşmelere ilişkin herhangi bir şey hatırlamadığını söyledi. Tutanaklarda Scholz’un “bu buluşmalara ilişkin somut bir şey hatırlamadığı açıklaması yaptığı” yer aldı.
Haberde, 2011-2018 döneminde Hamburg Eyaleti Başbakanlığı yapan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Olaf Scholz’un, Olearius ile Hamburg şehrinde birçok kez bir araya geldiğini hatırladığı ancak Olearius ile makam odasındaki buluşmayı hatırlamamasının dikkati çektiği kaydedildi.
“Şüpheli bir elektronik posta iletesi”
Öte yandan NDR’in haberinde, Cum-ex skandalı kapsamında Warburg Bankasına yönelik soruşturma yürüten Köln Savcılığının 21 Nisan’da Başbakanlıkta Scholz’un ofis şefi görevi yapan ve yıllardan beri Scholz’un yakınında bulunan Jeanette Schwamberger’in elektronik postasına el koyduğu belirtildi.
Haberde, elektronik postayı inceleyen savcıların “şüpheli bir iletiye” rastladığı kaydedildi.
Tüm sorulara cevap verecek
Hamburg Eyalet Meclisinde 19 Ağustos Cuma günü skandalın aydınlatılması için kurulan araştırma komisyonunda dinlenecek Scholz, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, Warburg Bankası’na ilişkin gelişmelerle ilgili herhangi bir sorumluğu bulunmadığını belirterek “Herhangi bir siyasi müdahale olduğuna ilişkin kanıt yok.” ifadesini kullanmıştı.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, bugün Berlin’de düzenlenen basın toplantısında iddialara ilişkin bir açıklama yapmadı. Hebestreit, Scholz’un, cuma günü saat 14.00’te araştırma komisyonunda dinleneceğine işaret ederek “Burada tüm sorular sorulacak ve Şansölye bunlara cevap verecek.” ifadesini kullandı.
Bakanlıkta arama yapıldı
Köln Savcılığı, geçen yıllarda “Cum-ex” olarak adlandırılan işlemler yoluyla vergi kaçakçılığı şüphesiyle Hamburg, Frankfurt ve Münih’teki çeşitli finans kurumlarının binalarında ve Scholz’un Maliye Bakanı olduğu dönemde Bakanlıkta aramalar yaptırmıştı. Bu soruşturma kapsamında, eski SPD Federal Meclis Milletvekili ve Scholz’a yakın isimlerden Johannes Kahrs’ın bankadaki özel kasasında 200 bin euronun üzerinde paraya rastlandığı ortaya çıkmış ve Scholz’un Hamburg Eyalet Başbakanlığı döneminde kullandığı elektronik posta adresine gelen iletiler incelenmişti.
Almanya “tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı skandalı” olarak değerlendirilen Cum-ex soruşturmasında, ülkede başta bankacılar olmak üzere varlıklı yatırımcılar ve avukatların sistematik olarak devletten, hiç ödemedikleri vergilerin geri ödemesi için karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza attıkları ortaya çıkarılmıştı.
Alman basınında çıkan haberlerde Scholz’un, Warburg Bankası ortaklarından Christian Olearis ile birçok kez görüştüğü ve tavsiyelerde bulunduğu aktarılıyor.
Haberlerde, Scholz’un Olearius ile yaptığı görüşmeden sonra Hamburg maliyesinin Warburg Bankasının 47 milyon euroluk vergi iadesini ödemesini geciktirerek zaman aşımına uğramasına izin verdiği belirtiliyor. Ancak Warburg Bankasının bir yıl sonra Federal Maliye Bakanlığının baskısı üzerine 43 milyon eyroyu ödediği ifade ediliyor.
Alman vergi uzmanlarının hesaplamalarına göre, Cum-ex ile devlet hazinesi, 2005-2011 döneminde milyarlarca euro zarara uğratıldı.
***
[UHA Haber Ajansı, 19 Ağustos 2022]