enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
00:34 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da İlaç Sıkıntısı

Almanya’da İlaç Sıkıntısı
28 Kasım 2022
1.941
A+
A-

Türkiye’de son zamanlarda çok konuşulan konulardan biri ilaçlardaki bulunurluk sorunu. Eczacılar, bazı kanser, diyabet ve tansiyon ilaçları ile bazı antidepresanların da bulunamadığını belirtirken, hasta mağduriyetine yol açan bu durumun eczaneleri de ekonomik olarak zorladığı dile getiriliyor.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin ‘VOA’ya dayandırdığı Cem DALAMAN’ın haberine göre, Türkiye’nin 81 ilinden eczacılar, taleplerini gündeme getirmek için haftanın son gününde Ankara’da bir araya geldi.

Ancak ilaç krizi sadece Türkiye’yi değil, dünya standartlarında bir ilaç endüstrisine sahip olan ve sağlık sistemi dünyanın en iyilerinden biri olarak tanımlanan Almanya’yı da etkiliyor.

Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü’nün tedarik sıkıntısı listesinde şu anda 300’den fazla tıbbi ürün yer alıyor. Kısmen hayati önem taşıyan ilaçların tedarikinde yaşanan darboğaz nedeniyle, özellikle ateş düşürücü çocuk şurupları, antibiyotikler, astım spreyleri, bazı göz damlaları, insülinler ve kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılan ilaçlarda ciddi sıkıntılar olduğu belirtiliyor. Ayrıca ibuprofen ve paracetamol gibi Almanya’da yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerde de tedarik sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Sektör temsilcileri, Covid-19 pandemisi ile başlayan, ardından Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası artan tedarik sorununu yaşanan durumun en önemli nedeni olarak isimlendiriyor.

Birçok ilaç firmasının, son yıllarda maliyeti düşürmek için ilaçlardaki etkin maddelerin Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerindeki az sayıdaki şirketlerde üretilmesine başladığı, ancak pandemi döneminde üretimin Çin’de kısmen durması ve tedarik zinciri sorunu nedenleriyle ilaçların dağıtımında büyük aksama yaşandığı, Avrupa’daki şirketlerin ilaçları eczanelere veremediği dile getiriliyor.

Alman İlaç Üreticileri Birliği (BDA), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatları, ambalaj malzemelerinde yaşanan eksiklik, lojistikte yükselen maliyetlerin de üreticiler üzerinde ağır bir yük oluşturduğuna dikkat çekiyor. Birlik, ilaçlar için kullanılan kağıt, cam ve bazı plastik ambalajların fiyatlarının bir yıl içinde 3 kat arttığını ya da hiç bulunamadığını ifade ediyor.

Ülkedeki ilaç endüstrisinin karşılaştığı bir diğer sorun, vasıflı eleman sıkıntısı. Almanya‘da havalimanlarından gastronomiye, lojistikten zanaat mesleklerine kadar pek çok sektörde ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu açığın ülke dışından getirilecek iş gücüyle kapatılması hedefleniyor. Pandemi döneminde eleman açığının daha da arttığı sağlık sektöründe durum ürkütücü boyutlara ulaştı. Verilere göre ilaç üretimini de içeren sağlık sektörü, verdiği iş ilanlarının yüzde 90’ını dolduramıyor.

Gazeteci * Cem DALAMAN

[UHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.