ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Almanya Rus Dezenformasyonunun Kıskacında”

“Almanya Rus Dezenformasyonunun Kıskacında”
10 Mart 2021
896
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Almanya Rusya’nın yürüttüğü dezenformasyon kampanyalarının en önemli hedefi haline geldi. 

Raporda hem siyasi düzeyde hem de Kremlin yanlısı medya kuruluşları tarafından yürütülen dezenformasyon kampanyalarında, “Almanya’nın Rusya düşmanlığı yaptığı” yolunda imaj oluşturma amacı güdüldüğü bildiriliyor.

Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ve Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalar sonrasında kurulan ve 2015’ten bu yana Rus medyasında AB ülkeleriyle ilgili haberleri değerlendiren Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi, Almanya ile bağlantılı 700’den fazla yalan haber yayınlandığını, aynı dönem içinde Fransa’ya yönelik 300, İtalya’ya yönelik 170 ve İspanya ile ilgili sadece 40 “yanıltıcı, yalan ve yanlış bilgi” içeren haber yayıldığını belirlemiş.

Bu haberlerde, “Alman politikacıların Rusya ile diyaloğu engellediği, Almanya’da yaşayan Ruslar’ın sistematik olarak baskı altında tutulduğu” gibi konuların işlendiği saptanmış.

Rapor, Rusya’nın Almanya’ya yönelik dezenformasyon kampanyasının resmi yetkililerin onayı ile Almanya’da da yayın yapan RT ve Sputnik adlı medya kanalları üzerinden yürütüldüğüne işaret ediyor.

Rus devleti tarafından finanse edilen ve bütçeleri kısa süre önce yükseltilen bu medya kuruluşlarının Almanya’daki kadro ve teknik imkanlarını genişletmeyi hedeflediği belirtilirken, bu durum Rusya’nın Almanya’ya yönelik dezenformasyon kampanyalarını önümüzdeki dönemde daha da yoğunlaştıracağının bir işareti olarak yorumlanıyor.

Maas: “Şaşırmadım”

Heiko Maas
Heiko Maas

Raporun kendisini şaşırtmadığını söyleyen Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rusya’nın hedefinin Almanya ve AB’deki demokratik kurumları ve demokrasiye olan güveni zayıflatmak olduğunu açıkladı.

Alman hükümetinin Rusya’nın tutumunu endişeyle izlediğini kaydeden Maas, Berlin’in yanlış haberciliğe ve siber saldırılara karşı AB çapında ortak mücadele başlatmayı hedeflediğini de duyurdu.

Maas, Almanya’nın dezenformasyon kampanyalarına “olumlu bir gündemle” tepki vereceğini söyleyerek, Rusya’daki sivil toplum kuruluşlarına yönelik çalışmalarını yoğunlaştıracakları ve Rus medyası tarafından oluşturulan Almanya imajını düzeltecekleri bilgisini verdi.

İkili ilişkilerde inişli-çıkışlı seyir

Rusya ile Almanya arasındaki ilişkiler son yıllarda karmaşık bir tablo ortaya koyuyor. Almanya, Avrupa’ya satılan Rus gazının miktarını iki katına çıkaracak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz hattının en önemli destekçisi. Hatta bu yüzden eski Başkan Donald Trump döneminde ABD ile ilişkilerin bozulması gündemi belirledi. Alman şirketlerinin Rusya’da 25 milyar Euro’luk yatırımı var, ikili ticaret hacmi son yıllarda 90 milyar Euro’nun üzerine çıktı.

Buna karşılık 2019 yılında bir eski Çeçen milis liderinin, Rusya destekli olduğu düşünülen bir saldırgan tarafından Berlin’de öldürülmesi Almanya ile Rusya arasında gerilime neden oldu.

Olayla bağlantılı karşılıklı suçlamalar sonrasında, Almanya ve Rusya karşılıklı olarak diplomatları sınırdışı etti. Berlin ve Moskova arasındaki ilişkiler muhalif Aleksei Navalny’nin zehirlenmesinden sonra daha da gerildi. Navalny’nin tedavisi 22 Ağustos’ta getirildiği Almanya’da devam etmiş, Alman hükümeti doğrudan Rus yönetimini muhalif siyasetçiyi zehirlemekle suçlamıştı.

Haber: Cem Dalaman / VOA 

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.