Almanya Federal Meclisi, vatandaşlık yasasını görüşmek için acil toplanma kararı aldı
Almanya’da Federal Meclis, perşembe günü acil toplanacak ve Alman vatandaşlığı konusundaki yasa ile ilgili düzenlemeyi görüşecek.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre, Federal Meclis’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre, “acil toplantı” kararı, planlanan reformları sert şekilde eleştiren muhalefetteki CDU partisinin talebi üzerine alındı.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, halihazırda yürürlükte olan vatandaşlığa kabul sürecini daha da basitleştirecek ve hızlandıracak bir yasa tasarısı hazırlama sürecinde olduklarını belirterek, söz konusu tasarının hemen hemen tamamlanmış olduğu bilgisini paylaşmıştı.
Yasa, AB vatandaşı olmayanlar için çifte vatandaşlık yasağını sona erdirecek, yani Türkiye, Hindistan, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden gelen yabancılar mevcut vatandaşlıklarını kaybetmeden Alman vatandaşlığına geçebilecek.
Ayrıca vatandaşlık hakkı kazanma süresinin de önemli ölçüde kısaltılması öngörülüyor.
Bu kapsamda yabancılar, şu anki sekiz yıl yerine beş yıl ülkede ikamet ettikten sonra vatandaşlığa geçebilecek.
Keza iyi Almanca konuşan veya diğer entegrasyon kriterlerini yerine getiren kişiler de altı yıl yerine üç yıl sonra vatandaşlık almaya hak kazanacak.
Ayrıca İçişleri Bakanlığı, yabancı ebeveynlerin çocuklarına (ebeveynlerinin en az beş yıl ülkede bulunmaları koşuluyla) otomatik Alman vatandaşlığı verilmesini istiyor.
Şu anda muhalefette olan Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ise reforma ihtiyaç olmadığını belirtiyor.
CDU lideri Friedrich Merz, vatandaşlığa kabul sürecinin hızlandırılmasının entegrasyona zarar vereceğini ve insanların daha kolay (ülkeye) göç etmesine olanak sağlayacağını savundu.
İlaveten Frei, iktidarın adımını Alman pasaportunu “önemsiz bir mal gibi satma girişimi” olarak nitelendirdi.
[UHA Haber Ajansı, 14 Aralık 2022]