<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
00:34 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
00:30 CHP’li İzmir Gaziemir Belediye Başkanı Işık, “Gaziemir’in ekonomik sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanı ile görüşmeye hazırım”
00:29 Kocaeli’nin Derince ilçesindeki, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin inşaatı durdu!
00:25 Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, 2025 yılı büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu.
00:24 Avrupa pazarlarında ürünlerin imhasının ardından şimdi de yurda sokulmasında zorluk yaşanıyor…
00:24 Yerlikaya: Kahraman polislerimiz, milletimizin huzur ve güvenliği için gece gündüz görevde
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “CHP marjinal bir örgüt gibi hareket etmektedir”
00:18 Doğum yardımı başvuruları başladı
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı soruşturmalara karşı düzenlenen eylemlerle ilgili toplam 20 soruşturma açıldı…
00:02 Bayram tatilinde kazalarda 74 kişi yaşamını yitirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman ekonomisi yüzde 1,6 büyüdü

Alman ekonomisi yüzde 1,6 büyüdü
25 Ağustos 2021
487
A+
A-

UHA HABER / Almanya’da ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,6 oranında büyüdü. Büyümede hanehalkı tüketimi ve kamu harcamaları etkili olurken, korona krizinin etkisiyle bütçe açığı da yılın ilk yarısında yüzde 4,7’ye ulaştı.

Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı verilere göre, Almanya’da ekonomi 2021’in ikinci çeyreğinde beklenenden daha iyi bir performans sergiledi. Kurum, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde ilk çeyreğe kıyasla yüzde 1,6’lık artış gösterdiğini açıkladı. İstatistik Dairesi, ikinci çeyrek için yüzde 1,5 oranında büyüme öngörmüştü.

İkinci çeyrekteki ekonomik büyümede hanehalkı tüketim harcamaları ve kamu harcamalarının etkili olduğu belirtildi.

Bütçedeki delik büyüdü

Öte yandan korona krizinin yılın ilk yarısında bütçeye etkisi ise ağır oldu. Federal İstatistik Dairesi, haziran sonuna kadar kamu gelirlerinin 80 milyar 900 milyon dolar üzerinde harcama yapıldığını ve bunun bütçede GSYİH’e oranla yüzde 4,7’lik bir açığa neden olduğunu duyurdu.

Kamu harcamalarının krizle mücadele kapsamında yapılan yardımlar nedeniyle yılın ilk yarısında yüzde 6,9 oranında artarak 879 milyar 200 milyon euroya yükseldiği bildirildi. Aynı zamanda vergilerden elde edilen gelirlerin ise yüzde 3,1 oranında azalarak 798 milyar 300 milyon euroya gerilediği vurgulandı.

İstatistik Dairesi’nden Stefan Hauf, “Korona pandemisi ile mücadele önlemleri kamu maliyesine ağır şekilde yük olmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Pandemi önlemlerinin iki Almanya’nın birleştiği 1991 yılından bu yana görülen en yüksek ikinci bütçe açığına yol açtığını belirten Uzman, en büyük bütçe açığının 1995 yılında Treuhand (kayyum) borçlarının Alman bütçesine entegre edilmesi ile oluştuğunu hatırlattı.

Almanya’da yıl sonuna kadar bütçe açığının daha da artması bekleniyor. Bundesbank’ın tahminlerine göre, Almanya 2021 yılını yüzde 5’in üzerinde bir bütçe açığı ile kapatacak. Ancak 2022 yılında bütçe açığının yeniden azalacağı tahmin ediliyor.

EK Kaynaklar * dpa,Reuters

[UHA Haber Ajansı, 25 Ağustos 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.