ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan, “kadınlara yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan, “kadınlara yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri”
13 Haziran 2024
10
A+
A-

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Yakın zamanda yeni proje hayata geçireceğiz. ‘Şiddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi Projesi’ ile şiddet uygulayanların profil analizinin yapılmasını planlıyoruz. Türkiye’de ilk defa gerçekleştireceğimiz bu projeyle faillere yönelik programlar geliştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunu, Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgilendiren Bakan Mahinur Özdemir Göktaş,  savaşların, terör, düzensiz göç, salgın ve afetlerin neden olduğu ekonomik, psikolojik, sosyolojik ve siyasi sonuçlardan en çok kadınların ve çocukların zarar gördüğünü ifade etti.

Göktaş, Gazze’deki saldırıları hatırlatarak, İsrail’in pervasızca sürdürdüğü soykırıma varan eylemleri görmezden gelemeyeceklerini vurguladı.

Görünmez kılınan Filistinli kadınların ve çocukların yaşam haklarını savunmak için de mücadele edeceklerini söyleyen Göktaş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) “Gazze’de ateşkesin sağlanmasına” yönelik kararının önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Türkiye’de kadın hakları ve refahı konusunda büyük devrimin gerçekleştirildiğini dile getiren Göktaş, çalışma hayatına katılan kadınların kalkınmaya, büyümeye ve hedeflerin gerçekleştirilmesine önemli katkılar sağladığını kaydetti.

“Kadınlar Türkiye ile güçlendi, Türkiye’ye güç veren bir konuma geldi.” diyen Göktaş, kamuda çalışan kadın oranının yüzde 42,66’ya ulaştığını bildirdi.

Mahinur Özdemir Göktaş, kadın istihdam oranının yüzde 32,5’e, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 36,6’ya yükseldiğini belirtti.

 “SPK ile protokol imzaladığımızın bilgisini paylaşmak istiyorum”

Kadınları, Türkiye’nin geleceğini şekillendiren güçlü aktör olarak gördüklerine işaret eden Göktaş, 2024-2028 dönemini kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile kadınların gücüne güç katmaya devam ettiklerini söyledi.

Kadının iş gücüne katılımı, istihdamının artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesinin öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Göktaş, kadın kooperatiflerini güçlendirmek için de yenilikçi projeler geliştirdiklerini belirtti.

“Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri” ile kadınların ekonomik destekler, teşvikler ve başvuru mekanizmalarına daha kolay ulaşmalarını sağladıklarının altını çizen Göktaş, ” SPK ile gerçekleştirdikleri bu protokolle kadınlara yönelik finansal okuryazarlık eğitimlerinin kapsamını daha da genişleterek farklı kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

 “Şiddeti önlemek için toplumsal farkındalığı artıran tedbirler alıyoruz”

Kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğuna dikkati çeken Göktaş, kadının yaşama, sağlık, güvenlik ve özgürlük gibi temel haklarını ihlal eden, aile ve toplum huzurunu tehdit eden şiddet karşısında duruşlarından taviz vermediklerini belirtti.

Bakan Göktaş, “Fiziksel, psikolojik ve ekonomik boyutları olan bu sorunla mücadelemizi, ‘sıfır tolerans’ ilkesi doğrultusunda büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kanunu ile bu konuda dünyada eşi benzeri az bulunan hukuki bir düzenlemeye sahibiz. 2012 yılında yürürlüğe giren bu kanun kapsamında Bakanlık olarak, şiddetle mücadelede kurumlar arası koordinasyonu ve işbirliğini sağlıyoruz. Bunun yanı sıra şiddeti önlemek için toplumsal farkındalığı artıran tedbirler alıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulunu yeniden yapılandırdıklarını bildiren Göktaş, şiddet mağdurlarını koruyucu hizmetleri yaygınlaştırdıklarını, şiddet uygulayanlara karşı önleyici hizmet modelleri geliştirdiklerini aktardı. Göktaş, şöyle devam etti:

“Türkiye’de ‘Kadına Yönelik Şiddet Araştırmasının’ üçüncüsü için çalışmalarımızı başlattık. Bu araştırma TÜBİTAK’ın Bakanlığımız ile yürüteceği ilk sosyal araştırma olacak. Yürüttüğümüz bu kapsamlı araştırma ile kadına yönelik şiddetin farklı boyutlarını, nedenlerini tespit etmeyi ve sorunlara çözüm bulmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yakın zamanda yeni bir proje daha hayata geçireceğiz. ‘Şiddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Destek Hizmetlerinin Modellenmesi Projesi’ ile şiddet uygulayanların profil analizinin yapılmasını planlıyoruz. Yine TÜBİTAK ile işbirliğinde, Türkiye’de ilk defa gerçekleştireceğimiz bu projeyle faillere yönelik programlar geliştirmeyi hedefliyoruz. Böylece şiddet uygulayanlara yönelik etkin psikososyal müdahalelerle şiddet döngüsünün kırılmasını amaçlıyoruz.”

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı kapsamında yapılanları anlatan Göktaş, 29 ilde yürüttükleri eylem planlarıyla erken yaşta ve zorla evliliklerin önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Mahinur Özdemir Göktaş, “2002 yılından bugüne 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının oranını yüzde 74 oranında azalttık. Hedefimiz erken yaşta ve zorla evliliği tamamen ortadan kaldırmaktır.” bilgisini paylaştı. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.