ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:24 Zafer uğruna yerle bir oldular: Kanlı şehir savaşları
06:09 Kapalı Maraş’ın bazı bölümlerinin ziyarete açılmasının dördüncü yıl dönümü
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ahmet Kabaklı ve Bir Hatıra

Ahmet Kabaklı ve Bir Hatıra
11 Şubat 2022
672
A+
A-

21 yıl önce (11 Şubat’ta) kaybettiğimiz Merhum Yazar Ahmet Kabaklı’nın sağlığında başına öyle bir bela açtım ki, unutmam mümkün değil: O, Tercüman Gazetesi’nde yazıyor, ben de Hâkimiyet Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürüyüm.
MHP'li Ruhi Ersoy ile 'Türk Milliyetçiliğinde Ziya Gökalp'in Düşünce  Yapısının Etkileri'Olay şuydu: 29 Ekim 1967’de Cumhuriyet Bayramı törenlerinde Atatürk’ün fikirlerimin babası dediği Ziya Gökalp’ın “Türk Milletindenim, İslam Ümmetindenim, Garp Medeniyetindenim” sözünü Kayseri Lisesi, üç ayrı pankart olarak hazırlayıp geçiş resmine iştirak etti Cumhuriyet Gazetesi, meşrebine uygun bir seçim yaparak bu üç sözden sadece “İslam Ümmetindenim”, pankartının resmini yayınlayıp;, “Kayseri’de irtica hortladı”, şeklinde manşetten bir haber yaptı.
Mehmet Ateşoğlu - BiyografyaBu haber üzerine, lise müdürü Mehmet Ateşoğlu buradaki görevinden alınıp Adana’ya sürüldü ve hemen mahkemeye verildi.
Kabaklı lise müdürünün ödüllendirilmesi gerekirken sürülüp yargılanmasını ağır bir dille eleştirdi. Ben de onun bu eleştirisini kendi gazetemde neşrettim.
İstanbul’da yayınlanan gazetede çıkan bu yazıyı görmeyen Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, benim yayınladığım yazıdan dolayı kendisinin suçlandığı gerekçesiyle hem beni, hem de Ahmet Kabaklı’yı mahkemeye verdi.
Ahmet Kabaklı, birkaç defa Kayseri’ye sırf bu duruşma için gelip gitti. Aylarca süren yargılama sonucunda, çıkan bir genel af kanunuyla dosya düştü.
Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı anılıyor - Edebiyat HaberleriBu yazı iktibası, benim kendisiyle tanışmama ve yakın ilişki kurmama vesile oldu. Kabaklı Hoca, kendisine yakışan olgunluğu göstererek hiçbir zaman, ‘Ah Subaşı, milletin, Başkent Ankara’da hatta Türkiye genelinde görmediği bir yazıyı burada yayınlayarak bana bu dayanılmaz sıkıntıları yaşattın’, demedi. Üstelik bu olaydan sonra Türk Edebiyatı Dergisi’nin kadrosunda yazı ve şiirlerimle yer aldım. Öyle ki, derginin 250 sayılık şair ve yazar dökümünde ilk sırada yer almamı sağlayan bir sahiplendi.
Bu arada, o yıllarda “Hürriyet Gösteri” ve “Milliyet Sanat” adıyla bu iki gazete nitelikli baskısı olan hacimli birer dergi çıkarmaya başladılar. Türk Edebiyatı dergisi ise ders kitabı ebadında ve tipo baskı ile yayınlanıyordu.
T.C. Bağcılar Belediyesi Resmi Mobil Web Sitesi : Ahmet Kabaklı'yı AnıyoruzBen de, Tercüman Gazetesi’nin sahibi Kemal Ilıcak’a uzunca bir mektup yazarak; ”Sizin işiniz gazete basıp satmak olmamalı, kültür ve edebiyatın, daha doğrusu medeniyetin mektebi dergilerdir. Türk Edebiyatı Dergisi’ni tesislerinde basmanızı teklif etmek istiyorum. Böylece edebiyatımıza kalıcı bir hizmetin onuruna kavuşacaksınız!
O da, verdiği cevabi mektubunda bu talebimi yerinde bulduğunu söyledi. Böylece dergi artık modern tesislerde basılıp yayınlandı.
Bugün 500 sayının üzerine çıkan Türk Edebiyatı Dergisi böyle bir uyarıyla bugünlere geldi. bundan on yıl önce; 8 Şubat 2001 Yılında kaybettiğimiz Kabaklı Hoca’ya Allah’tan rahmet diliyorum.

Fotoğraf açıklaması yok.

Muhsin İlyas SUBAŞI

[UHA Haber Ajansı, 11 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.