ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’de İçme Suyundaki ‘Sonsuz Kimyasallara’ Sınırlama

ABD’de İçme Suyundaki ‘Sonsuz Kimyasallara’ Sınırlama
15 Mart 2023
214
A+
A-

ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA), içme suyundaki zararlı “sonsuz kimyasallara” ilk kez federal düzeyde sınırlandırma getirmek için bugün bir öneri sundu. Daire, uzun zamandır beklenen bu adımın binlerce kişinin hayatının kurtulmasına ve kanser gibi ağır hastalıkların önlenmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)nın (Associated Press)’den Associated Press SVG Vector Logos - Vector Logo Zoneaktardığı haberine göre, EPA’nın planı, yaygın, tehlikeli ve sudan arındırması yüksek maliyetli bir bileşik grubu olan ve kısaca PFAS olarak bilinen perforlu ve poliflorlu alkil maddelerin içme suyundaki miktarını tespit edilebilecek en düşük seviyeye indirmeyi amaçlıyor. Doğal yaşamda çözülmeyen bu maddeler, düşük doğum ağırlığı ve böbrek kanseri gibi birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.

EPA yetkilisi Radhika Fox, PFAS’ye uzun süre maruz kalmış olmanın ciddi sağlık riskleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Fox, Amerika’da içme suyu güvenliğini iyileştirmeyi amaçlayan federal önerinin “dönüşümsel bir değişiklik” olduğunu kaydetti. EPA, yeni kuralın yaklaşık 100 milyon Amerikalı’nın maruz kaldığı PFAS miktarını azaltacağını, böylelikle kanser, kalp krizi ve doğum komplikasyonlarının gerileyeceğini tahmin ediyor.

PFAS, yapışmaz tava, gıda paketleme ürünleri ve yangın söndürücü köpük gibi birçok tüketici ürünü ve farklı sanayilerde 1940’lı yıllardan bu yana kullanılıyor. PFAS kullanımı Amerika’da günümüzde büyük çoğunlukla ortadan kalkmış olmasına rağmen bu bileşik hala bazı yerlerde kullanılıyor.

EPA’nın önerisine göre PFAS’nın en yaygın türleri olan PFOA ve PFAS bileşenlerinin içme suyunda tespit edilebilecek miktarı, trilyonda 4 kısımla sınırlandırılacak. Buna ilave olarak EPA, dört diğer PFAS türünün toplam miktarını da kontrol altına almak istiyor. Su sağlayıcılarının PFAS miktarlarını yakından izlemesi de plan kapsamında bulunuyor.

Çevreciler ve kamu sağlığı örgütleri, PFAS kimyasallarına federal düzenleme getirilmesi için uzun yıllardır çağrı yapıyordu. EPA, son on yıldır kimyasalların içme suyundaki miktarlarına ilişkin koruyucu eşikler getiriyor, ancak bunlara riayet edilmesini gönüllülük esasına dayandırıyordu. Şimdiyse ilk kez içme suyu sağlayıcılarına uymaları gereken zorunlu kısıtlamalar getiriliyor.

Son yıllarda imalat fabrikaları ya da Hava Kuvvetleri üsleri yakınlarındaki bölgelerde yapılan testlerin PFAS kimyasallarının bulunduğunu ortaya koyması üzerine kamuoyu kaygısı giderek artıyordu.

Şimdiye kadar sadece birkaç eyalet sudaki PFAS seviyelerine ilişkin düzenleme getirmişti. Ancak bu düzenlemelerin hiçbiri, EPA’nın önerdiği PFAS seviyeleri kadar katı değildi. Uzmanlar, PFOA ve PFOS seviyesini testlerin tespit edebileceği en düşük seviyeye indirmenin teknik açıdan mümkün olabilecek en katı standart anlamına geldiğini kaydediyor.

EPA, testleri su sağlayıcılarının uygulamasını, PFAS kimyasalları tespit edildiğinde kamuoyunun bilgilendirilmesini ve seviye yüksek olarak tespit edildiğinde bileşenlerin sudan arındırılmasını talep ediyor.

Büyük kimya firmalarını temsil eden Amerikan Kimya Konseyi ise EPA’nın “yanlış yaklaşımı” olarak değerlendirdiği yeni öneriyi eleştirdi ve “bu düşük seviyeler, milyarlarca dolarlık uyum maliyetiyle sonuçlanacak” dedi.

Önerinin PFAS’yle bağlantılı binlerce hastalık vakasını önleyebileceğini kaydeden EPA Başkanı Michael Regan, yaptığı açıklamada, “Ülke genelinde toplumlar, PFAS kirliliği tehdidinden çok çekti” dedi.

Kısa süre önce eyaletlerin PFAS gibi kirliliğe yol açan kimyasalları sudan arındırması için 2 milyar dolarlık ödenek oluşturan EPA, önümüzdeki yıllarda bu alanda yapılacak çalışmalar için milyarlarca dolar daha sağlanacağını kaydetti. EPA ayrıca kısa süre içinde arıtma tesisleri kurmak zorunda kalacak küçük kasabalara teknik destek de sağlıyor. 2021 altyapı yasasında da ayrıca su arıtma sistemlerinin yenilenmesi için fon bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.