ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:28 Moda dijitalleşti stil artık ‘cep’te
07:18 Yunanistan’da olağanüstü “deprem” toplantısı
07:07 Yaklaşan iş krizi: Davos uzmanları neler yapabileceğimizi söylüyor
07:05 Elon Musk, Trump için “özel bir hükümet çalışanı”
06:59 Siyonist “Transfer” ile “Trumps-fer” planının 4 temel hedefi
06:36 Gazeteci* Aslı Sözbilir’in ‘Sabah Kahvesi’ için hazırladığı Dünya Ekonomi Haberleri!
21:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara ile bir araya geldi
21:16 Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye’yi ziyaret edecek
21:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörle mücadelede Suriye’ye gereken desteği sağlamaya hazırız
20:57 FIM Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası bu sene ikinci kez gerçekleşecek
11:55 Gazeteci Mustafa SALMAN ‘Ekonomi Görünüm’de, geçen hafta Emtia piyasasında yaşanan jeopolitik belirsizlikleri ele aldı
10:37 Kocaeli Milletvekili Dr. Gergerlioğlu, Yenidoğan bebek ölümlerini araştırmak için İstanbul’da
10:32 Avrupa Hürriyet Kapandı: Yanlış Gazeteciliği acı ama kaçınılmaz sonu
10:19 Yapay zekaya yenilmeyecek veri işleyen meslekler
10:10 ABD Güney Kıbrıs’ta Ne Yapıyor?
07:51 Kocaeli Kartepe’de tatbikat gibi eğitim!
07:16 Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Deniz altı fayları 7’den büyük deprem üretmesi durumunda, Kuşadası-Bodrum-Datça kıyıları tsunami tehlikesine karşı  açısından önlem alınmalı”
06:39 2.Japonya’nın Trump ‘0’ ile Birlikte Savunma Politikası
00:59 Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Darıca’da doğalgaz patlaması yaşanan binayı inceledi
11:53 Kocaelispor cephesinden Amed maçı öncesi açıklama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD ve NATO askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi resmen başladı

ABD ve NATO askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi resmen başladı
2 Mayıs 2021
453
A+
A-

UHA HABER / Afganistan’da yaklaşık 20 yıldır konuşlu bulunan ABD ve NATO askerlerinin çekilmesi dün itibaren resmi olarak başladı. Tarihi geciken çekilme sırasında Taliban’ın bir saldırı düzenlemesinden endişe ediliyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı dpa’nın haberine göre, Afganistan’da yaklaşık 20 yıldır konuşlu bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO askerlerinin çekilmesi dünden itibaren resmi olarak başladı.

Afganistan’da NATO’nun “Kararlı Destek” misyonu kapsamında yaklaşık 2 bin 500’ü ABD’den olmak üzere 36 üye ülkeden yaklaşık 10 bin asker bulunuyor.

NATO askerlerinin çekilmesine ve ülkede bulunan askeri teçhizatın taşınmasına fiili olarak geçen haftalarda başlanmıştı. Bu hafta ayrıca Kunduz’da sembolik bir anahtar devir teslimi gerçekleşti.

Almanya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Pamir Kampı’nın Alman ordusu tarafından kullanılan bölümü Afgan güvenlik güçlerine devredildi. Almanya’nın Afganistan’da konuşlu bulunan asker sayısı yaklaşık 1100.

NATO askerlerinin çekilmesi sırasında Taliban’ın bir saldırıda bulunmasından endişe ediliyor. ABD ordusu ağır silahlarını o nedenle hazır tutmayı sürdürüyor.

Taliban cumartesi günü yaptığı açıklamada çekilme tarihinin gecikmiş olması nedeniyle saldırıda bulunabileceğinin sinyalini verdi.

Taliban Sözcüsü Sabiullah Mücahid twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşma uyarınca 1 Mayıs tarihi itibarı ile çekilmenin tamamlanmış olması gerektiğine dikkat çekti.

Mücahid bu “ihlalin” uluslararası birliklere karşı Taliban’ın orantılı saydığı “her türlü karşı önlemi almasının” da yolunu açtığını ifade etti. NATO’dan yapılan açıklamada ise çekilme esnasında düzenlenecek saldırılara “kararlı bir tepki” gösterileceği belirtildi.

Nato Truppen verlassen Afghanistan

Taliban gizli anlaşma iddiasını yalanladı

Şubat 2020’de Katar’da imzalanan anlaşmada eski ABD Başkanı Donald Trump tüm ABD ve NATO askerlerinin 1 Mayıs tarihine kadar çekilmesini kabul etmişti. ABD Başkanı Joe Biden ise nisan ayında yaptığı açıklamada askerlerinin tamamının çekilmesinin 11 Eylül’de tamamlanacağını açıklamıştı. Biden çekilmenin resmi başlama tarihi olarak ise 1 Mayıs’ı telaffuz etmişti.

Taliban ise yaptığı açıklamada, Afganistan’da Batılı ülkelerin askeri üslerinin korumasını yapacağı yönündeki haberleri yalanladı. ABD ile Taliban arasındaki anlaşmaya ek olarak kararlaştırılan gizli bir anlaşma uyarınca Taliban güçlerinin söz konusu üsleri rakip İslamcı gruplara karşı koruyacağı ileri sürülmüştü. Taliban’ın Katar’ın başkenti Doha’da bulunan siyasi bürosunun sözcüsü Muhammed Naim twitter üzerinden yaptığı açıklamada bu haberlerin “temelsiz bir propaganda ve yanlış” olduğunu ifade etti.

Guido Steinberg Steinberg: El Kaide yeniden canlanabilir

Berlin Bilim ve Politika Vakfı uzmanlarından terör uzmanı Guido Steinberg Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada çekilme sonrasında El Kaide’nin ülkede yeniden güç kazanabileceğini söyledi.

Steinberg ABD’nin çekilmesi sonrasında ülkedeki aşırılık yanlılarıyla mücadele etmenin de zorlaşacağını belirtti.

Taliban’ın El Kaide ile içinde olduğu ittifaka son vermesi için ortada bir neden olmadığını söyleyen Steinberg Taliban’ın ülkede daha fazla söz sahibi olacağını ifade ederek “Bu, tüm dünyada cihatçılar açısından bir uyandırma çağrısı olabilir” diye konuştu.

Usame bin Ladin’in öldürülmesinin “İslami terörizmin tarihi açısından” bir dönüm noktası olduğunu belirten Steinberg, El Kaide içinde birçok genç cihatçıya önderlik edebilecek nitelikte bir figürün olmadığını vurguladı.

Steinberg, Taliban’ın ABD’nin çekilmesi sonrasında “zekice” hareket etmesi halinde tüm dünyadan cihatçıları ülkeye toplayabileceğini ve El Kaide’nin gelecek yıllarda yine uluslararası çapta büyük bir saldırı düzenleyecek bir konuma ulaşabileceğini söyledi.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 02 Mayıs 2021]

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.