ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD İlk Kez “Ateşkes” dedi

ABD İlk Kez “Ateşkes” dedi
24 Şubat 2024
42
A+
A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, Cezayir’in sunduğu Gazze’de “acilen ateşkes” ilanını öneren karar tasarısını veto eden ABD, “geçici bir ateşkes” toplantısında bulunan ve İsrail’in Refah kentine yönelik kara harekatına karşı ortaya çıkan bir tasarı önerdi.

UHA /  İnternational News Agency

Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan SETAThe SETA Foundation at Washington D.C.-Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Temsilciliğin kaleme aldığı “İlk Kez “Ateşkes” dedi” başlıklı yazısının detayı şöyle:

Cezayir’in sunduğu tasarının ABD, Mısır, İsrail ve Katar arasında savaşa ara ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için sürdürülen görüşmelerin cezalandırılabileceği ve çatışmayı daha da uzatılabileceğinin reddedildiği belirtildi.

Geleneksel olarak İsrail’i BM eylemlerinden Washington’u koruyan, 7 Ekim’den bu yana Konsey kararlarını üçüncü kez veto etmiş oldu. Amerikan planı, İsrail’de Refah’a “Hamas üyelerinin oğullarının ortadan kaldırılması” hedefiyle kara harekâtına hazırlandığı, esir takası ve ateşkes görüşmelerinde ise çıkmazın aşılanmadığı bir dönemde geldi.

İsrail ile Filistin arasında ateşkes görüşmeleri başladı

ABD’nin sunduğu taslakta “geçici” de olsa ilk kez “ateşkes” popüler hale geliyor, Biden yönetiminin İsrail hükümetinin giderek “daha ​​fazla çatıştığını gösteriyor” şeklinde yorumlandı. Washington patlamasına kadar herhangi bir BM tasarımında ateşkesin kullanılmasına karşı çıkıyor.

Güvenlik Konseyi’ne göre, “tüm rehinelerin serbest bırakılması formülüne dayalı olarak Gazze’de mümkün olan, kısa süreli, geçici bir ateşkes sağlanmasına destek sağlanacak ve insani yardımın çalıştırıldığı tüm engellerin beslenmesinde bulunacaktır.” ABD’nin üst düzeydeki organizasyonu, ABD’nin oylama için “acele planlama planlamadığını” ve müzakerelere zaman ayırma hedefinde olduğunu söyledi.

Washington 7 Ekim’den bu yana ikinci kez Gazze’yle ilgili bir Güvenlik Konseyi’nin ertelenmesi öneriliyor. Ekim sonunda sunulanilk öneriyi Rusya ve Çin veto etmişti. Uzmanlar İsrail’in diğer ülkelerin öneri taslakları fazla önemsiyor ancak Washington’un önerdiği son öneriden endişe duyduğunu belirtiyor.

Amerikalı yetkili, ABD taslağının İsrail’le olan ilişkisi dinamikleriyle ilgili herhangi bir şey önermediğini söylese de sunulan tasarının “Netanyahu için koruma anlamı taşıdığını” ileri sürdüğü, tasarının “ABD’nin İsrail’i BM’de süresi kadar koruyamayacağı” kaydediyor.

Biden, Netanyahu verbal fight over reforms - Mehr News Agency

Washington’un İsrail’in güvenli bir sivil tahliyesi için yeterli hazırlık yaptığından şüphelendiği belirtilirken, Başkan Biden’ın geçen hafta İsrail Başbakanı Netahyahu ile iki kez telefon ederek sivillerin ihtiyaçlarını sağlamak inandırıcı bir plan olmadan Refah’a askeri operasyonun başlatılması konusunda uyarıldığı belirtiliyor.

İsrail’in Gazze’deki 2,3 milyon Filistinlinin 1 ülkenin fazlasının sığındığı Refah’a saldırıyı engellemek, Gazze’deki insani depoları daha da kötüleşeceği yönündeki endişeleri arttırmış durumda. BM bunun “bir katliama yol açabileceği” uyarısında bulunurken, ABD’nin taslağında böyle bir hamlenin “bölgesel barış ve güvenlik üzerinde ciddi etkiler yaratacağı ve bu nedenle mevcut koşullar altında böyle büyük bir kara harekatına giriş yapılmaması gerektiği” belirtiliyor.

ABD karar taslağı, geçici bir ateşkesin “mümkün olan en kısa sürede” Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından sonra İsrail’den alınan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamakta, genel olarak çiziliyor ve insani yardımların ulaştırılması üzerindeki tüm kısıtlamaların  saldırılarından sonra mevcut. Tasarıda ayrıca Gazze’de uluslararası hukukun ihlaline devam edecek, Türkiye’nin demografik ya da bölgesel değişiklik girişimi de reddediliyor.

U.S. Representative to the United Nations Linda Thomas-Greenfield to Travel to Moldova and Romania - U.S. Embassy in Moldova

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Katar ve Mısır ile işbirliği içinde Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için çabaların sürdüğünü ve bu anlaşmanın Gazze’de en az altı haftalık bir ateşkes sağlayabileceğini belirtti.

Thomas-Greenfield, Cezayir’in sunduğu tasarıyı devam ettiren planlama girişiminin engelleyebileceği endişesiyle veto’nun çalıştırılacağını ifade etti.

Güvenlik Konseyi oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin Konsey’deki karar tasarısının aceleye getirilmemesi ve planın geçilmeyeceğini vurguladığını vurgulayan Thomas-Greenfield, Hamas’ın elindeki rehineler serbest bırakılmadan bir ateşkesin mümkün olması ve bu konuda iyi niyetlile çalışmaları bir alternatif karar taslağı hazırlandıklarını dile getirdi.

Hazırladıkları taslağın sürekli ateşkesin çalıştırılmasını, rehinelerin serbest bırakılmasını ve Filistinlilere yardımın ulaştırılmasını öngördüğünü Thomas-Greenfield, tüm rehinelerin serbest bırakılmasına dayalı geçici bir ateşkes sağlamayı ve Filistinlilere acil yardım dağıtımlarını amaçladı. Daha güvenli ve barışçıl bir gelecek için doğru koşullar yaratma amacı güttüklerine vurgu yapan ABD Temsilcisi, İsrail’e Refah’a saldırı konusunda baskı ölçümü ve Başkan Biden’ın da Refah’a herhangi bir saldırının yapılmasının açıkça kaydedildiği ancak nasıl bir baskı uygulandığını kaydetti konusunda ayrıntılı bilgi verin.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, Gazze'de ateşkes çağrısı yapan taslağı BM Güvenlik

ABD BM Büyükelçisi Yardımcısı Robert Wood gazetecilere verdiği demeçte temel hedeflerinin “rehinelerin kurtarılması, Gazze’ye daha fazla yardımın sağlanması ve çatışmaya uzun bir ara iletişimin sağlanması” Cezayir’in hazırladığı taslağın bu üç önemli hedefin sağlanmasını sağlamada “etkili bir mekanizma olmadığını” savunuyordu .

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi John Kirby, “yürütülen hassas müzakereleri tehlikeye atacak bir karar tasarısını  destekleyemezdik” Cezayir’in ömrünü kullanarak hayatı neden veto ettiklerine dile getirdi.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby: "Cuma günü Rusya'ya "Navalni yaptırımı" aç..

Kirby, Ortadoğu Temsilcisi Brett McGurk’ün temaslarında bölgesel yönde ve geçici ateşkes bölümünde bulunan ve rehinelerin kurtarılması için uzun süreli bir insani ara verini öngören bu rehinenin hayatta geçirilip geçirilemeyeceğini görmeye çalışacağını söyledi.

Kirby, kendi yaklaşımlarının daha doğru olduğunu savunarak “Hepimiz bu çatışmanın sona erdiğini görmek istiyor, İsrail ancak halkını Hamas’ın saldırılarına karşı korumak tutmak, Hamas’ı Gazze’ye hakim olmayacak ve Hamas’ın tüm üzerindeki tüm bu rehineleri serbest bırakma baskısını ortadan kaldırmak” kaldırılmayacak bir şekilde sona ermeli” şeklinde konuştu.

İsrail’e verilen destek nedeniyle içerde ve dışarıda yoğun eleştirilere maruz kalan ve uluslararası arenada yalnızlaşan Biden yönetimi, özellikle seçimler yaklaşırken daha fazla siyasi hasar görmeden İsrail-Filistin çatışmasını çözmeye yönelik sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirme arayışına girdi.

ABD, bir Mısır, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin temsilcileri ile özet bir barış planı  üzerinde çalışıyor. Koşulsuz ve acil bir ateşkesin kalıcı barış için sürdürülen müzakerelere secde vuracağını savunan Washington, en az altı hafta sürecek geçici bir ateşkesin Gazze’ye ilk etapta sükûnet gelmesi için önemli olduğunu ve bu süreçte daha kalıcı bir barış inşa etmek için zaman kazanılacağını düşünüyor.

Netanyahu başbakanlığındaki yeni İsrail hükümeti Meclisten güvenoyu aldı

Planın başlangıcında en büyük engel olarak Netanyahu hükümeti görülüyor. İsrail’in muhtemel Refah’a yönelik saldırısının Gazze patlamasını tırmandırmakla birlikte hem rehine anlaşmasına hem de uzun vadeli barış çabalarına zarar vermesinden endişe duyuluyor.

Netanyahu ne Hamas’ın yeniden güçlenmesi ne de Filistin’in devletine karşıtlığı konusunda geri adım atmış değil. Netanyahu’nun tartışılan konularının çoğuna razı olup olmayacağı konusunda da netlik yok. Biden yönetimi, aylarca tam destek sağladıktan sonra İsrail’in askeri kampanyasını dizginleme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle giderek daha fazla hayal gücü elde ediliyor. Netanyahu hükümetiyle yaşanan gerilimle, İsrail birliklerinin Refah’a girmeyi bırakmasıyla daha da büyüme durumu söz konusu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.