ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD-Hindistan: Biden ve Modi stratejik bağları tanımlıyor

ABD-Hindistan: Biden ve Modi stratejik bağları tanımlıyor
27 Haziran 2023
9
A+
A-

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ABD’ye resmi ziyareti, savunma, uzay ve ticaret gibi kilit alanlarda işbirliğini artırmaya yönelik anlaşmalarla her iki ülkeyi daha da yakınlaştırdı.

UHA / Europe İnternational News Agency

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitHindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, uzmanların ve politika analistlerinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa olarak tanımladıkları üç günlük ABD ziyareti, aynı zamanda Hindistan’ın daha geniş küresel stratejik çerçevede kritik öneminin Washington tarafından kabul edilmesiydi .

Modi’nin ABD Kongresi’nin ortak bir oturumunda ikinci kez konuşma yaptığı ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından Oval Ofis’te ağırlanan devlet ziyaretinin görünüşünün yanı sıra, gezide bir dizi teknoloji ve savunma anlaşması görüldü.

ABD-Hindistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor

Hindistan Dışişleri Bakanı Vinay Mohan Kwatra bir basın brifinginde, “Kararlar, alanlar arasında gerçekten dönüştürücü nitelikte ve bu düzeyde bir işbirliği, hem iki taraf arasındaki derin güveni hem de Hindistan ve ABD’nin uzun vadede bu işin içinde olduğu gerçeğini yansıtıyor ” dedi. 23 Haziran’da ABD Kongresi’ne hitaben yaptığı konuşmada Modi, Hindistan’ın ABD ile ilişkisinin “dostluk sınavını geçtiğini” söyledi ve bunun ” bu yüzyılın belirleyici bir ortaklığı olduğu” konusunda Biden ile aynı fikirde.

Başbakan Narendra Modi, ABD Kongresi'nin ortak toplantısında konuşuyor
[Modi, dokuz yılda ikinci kez ABD Kongresi’nin ortak oturumunda konuştu Görsel: Jonathan Ernst/REUTERS]

Modi, “Zorlama ve yüzleşmenin kara bulutları, Hint-Pasifik’e gölge düşürüyor. Bölgenin istikrarı, ortaklığımızın temel kaygılarından biri haline geldi” dedi. Bir saatlik konuşmasında iklim, ekonomi, kadınların güçlendirilmesi, terörizm ve sosyal refah planları dahil olmak üzere bir dizi konuya değindi.

Modi’nin ziyareti ‘ikili ilişkilerde büyük bir ilerleme’

Yeni Delhi’deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Amitabh Mattoo, Hindistan’ın bir jeopolitik kargaşa anında dünya sahnesinde hak ettiği yeri güvence altına almak için harekete geçmesi nedeniyle Modi’nin ziyaretinin benzersiz olduğunu söyledi.

“Bu ziyaret sembolizm ve içerik açısından yüksek ve ikili ilişkilerde büyük bir ilerleme oldu. Geleneksel olarak müttefik olmadık, ancak özel bir ilişki geliştirdik. Geçmişte, özellikle Soğuk Savaş sonrasında kritik teknolojiden mahrum bırakıldık, ancak tüm bunlar değişti,” Mattoo DW’ye söyledi.

Bu görüş, Hindistan-ABD ilişkilerinin evriminde bir dönüm noktası olarak nitelendiren Asia Society Policy Institute kıdemli üyesi C. Raja Mohan tarafından paylaşıldı .

Mohan, “Modi ve Biden’in Hindistan ve ABD’yi daha önce gidilmemiş bir yola – istikrarlı bir Asya güç dengesi sisteminin ortak inşasına doğru – ittiğine şüphe yok” dedi.

İleri teknoloji iş birliğinden iklim değişikliğine, savaş uçağı motorlarının üretiminden yarı iletken yatırımlarına ve terörle mücadeleye kadar uzanan bir yelpazede açıklanan anlaşmaların kapsayıcı hırsı nefes kesici” dedi.

Modi, Hindistan’ın demokrasi rekorunu savundu

75 ABD senatörü ve Kongre milletvekilinin başkana endişe alanlarını özetleyen bir mektup yazmasının ardından Biden, Demokrat dostlarının sözde insan hakları sorunlarını gündeme getirmesi için artan baskıyla karşı karşıya kalmasına rağmen, Modi’nin ziyaretinin büyük bir kısmı sıkı bir koreografiye sahipti.

Hindistan hükümetinin Müslümanların ve diğer azınlıkların haklarını korumak ve ifade özgürlüğünü desteklemek için attığı adımlarla ilgili olarak ABD medyasından gelen bir soruyu yanıtlayan Modi, Hindistan’ın demokrasi sicilini ve hükümetinin performansını ve insan haklarını güçlü bir şekilde savundu.

22 Haziran’da Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında Modi, “Hindistan bir demokrasidir” dedi. “Ve Başkan Biden’ın da belirttiği gibi, Hindistan ve Amerika – her iki ülke de demokrasi bizim DNA’mızda var. damarlarımızda akıyor.Demokrasi yaşıyoruz.

“Demokrasinin sağlayabileceğini her zaman kanıtladık. Ve teslim et dediğimde, bu kast, inanç, din, cinsiyet fark etmeksizin oluyor. Ayrımcılığa kesinlikle yer yok” diye ekledi.

Savunmada önemli anlaşmalar, gelişen teknolojiler

Ziyaretin sonunda Hindistan ve ABD tarafından yayınlanan ortak bildiri, ortak bir vizyonu teyit ederken, aynı zamanda Hindistan ile kritik ve gelişmekte olan teknolojiyi paylaşmaya geldiğinde ABD engellerinin aşıldığını da kabul etti.

Hindistan Donanması’nda görev yapmış emekli bir askeri subay ve güvenlik ve stratejik işler uzmanı olan Commodore C. Uday Bhaskar, “Savunma anlaşmaları söz konusu olduğunda en büyük çıkarım, jet motoru imalat teknik bilgisinin transferine ilişkin anlaşmadır.” DW’ye söyledi. “Modi ziyareti, hükümetler arası 3 milyar dolar değerinde 31 MQ-9B silahlı insansız hava aracı tedariki için bir anlaşmanın imzalanmasını sağladı.

“Önümüzdeki birkaç yıl içinde jet motoru (F414) ve dronları üretmeye yönelik bu planlar memnuniyetle karşılansa da, gerçek madde ve potansiyel, yüksek teknoloji işbirliğine verilen önceliktedir” diye ekledi.

Ziyaretin ardından mümkün kılınan savunma, kritik ve gelişmekte olan teknolojilerdeki yeni anlaşmalarla, Hindistan şimdi 20 milyar dolardan (18,3 milyar avro) değerinde ekipman satın almak üzere sözleşme imzaladı.

2008’de imzalanan sivil nükleer işbirliği anlaşması, Hindistan’ın ABD’de üst düzey savunma ve ikili kullanım teknolojilerine erişimi üzerindeki kısıtlamaları hafifletme sürecini başlattı. Ancak bu seferki anlaşmalar büyük ölçekli.

Tecrübeli bir diplomat ve Hindistan’ın eski Pakistan yüksek komiseri olan Ajay Bisaria, “Bu, 21. yüzyılda başlayan ve yolculukta önemli bir kilometre taşı olan 2008 nükleer anlaşmasıyla başlayan bir süreci ileriye götüren önemli bir gelişme oldu” dedi.

Hindistan için kazan-kazan durumu

Bisaria, teknoloji zincirleri ve temiz enerji ile ilgili gelecekteki potansiyel anlaşmaların, ABD hükümetinin Hindistan’ın Çin’e karşı bölgedeki konumunugüçlendirmeye yönelik daha geniş çabalarının bir parçası olacağına işaret etti .

“Çin’in asi yükselişi, Hindistan ile ABD’yi yakınlaştıran bir yapıştırıcı. Ziyaret sırasında ortaya çıkan bir alt metin, Çin’in savaşçılığına ilişkin ortak endişe ve Çin menşeli tedarik zincirlerine aşırı bağımlılıktan kurtulma ihtiyacıydı” diye ekledi.

Liderlerin ortak bildirisinde Çin’den açıkça bahsedilmedi, ancak Hint-Pasifik bölgesine ve ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya arasındaki sözde Dörtlü İttifak’a yapılan atıflar, jeopolitik uyum noktasını netleştirdi.

“Denizden gökyüzüne teknoloji ortaklığı, ileri ve kritik teknolojilerde geniş tabanlı bir teknoloji ortaklığı olarak şekillendirmek, bu teknolojilerin Hindistan’a transferini kolaylaştırmak, Çin’i atlayan dayanıklı tedarik zincirleri oluşturmak için bir sonraki seviyeye taşındı. savunma üretimi, yarı iletkenler ve uzay işbirliği,” dedi Bisaria.

Ziyaret sırasında, Micron Technology, Applied Materials ve Lam Research gibi birkaç ABD şirketi, mühendislik işbirliği ve iş gücü eğitiminin yanı sıra Hindistan’daki yarı iletken test ve montaj tesisi yatırımlarını duyurdu.

Hindistan’ın eski ABD büyükelçisi Meera Shankar, DW’ye Biden yönetiminin teknoloji transferi söz konusu olduğunda tutum değişikliğini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

“Micron’un Hindistan’da yarı iletken testi ve montajı için bir tesis kurmak için önerdiği yatırım önemli bir ilk adım. Hindistan’ın bu sektörlerde küresel tedarik zincirlerinin bir parçası olması için bir fırsat penceresi var ve bazı imalatlar Hindistan’a kayıyor. ABD riskleri azaltmak ve Çin’e aşırı bağımlılığı azaltmak istiyor” dedi. “Hindistan-ABD stratejik ortaklığının daha güçlü olmaya hazır olduğu açık.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.