ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?

AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?
27 Aralık 2022
609
A+
A-

Kosovaport yazarı Ersan KASAP, Kosova, Balkanlarda vize engeline takılan tek ülke konumunda olduğunu ve Kosovalıların vizesiz Avrupa Birliği’nin (AB) hiçbir ülkesine seyahat yapamadığını açıklıyor.

Ersan KASAP, Kosovaport  için kaleme aldığı ‘AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?’ başlıklı köşe yazısında, Özgürce seyahat hakkı Kosovalılara henüz tanınmadı. Vize rejimi açısından  Kosova bir getto olarak da tanımlanabilir… Kosova, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olmayan Batı Balkanlar’daki tek ülke’ olduğuna dikkat çekiyor.

Kosova’nın vize muafiyeti serüveninin 2012 yılında başladığını hatırlatan KASAP, Ocak 2012’de AB’nin Avrupa Komisyonunun, vize muafiyeti  süreci konusunda Kosova ile resmi diyalog başlattığının altını çiziyor.

Ersan KASAP kazısında, Kosova’ya geçmiş yıllarda tabi tutulduğu vize uygulamasından muaf kalması için AB tarafından 90’dan fazla kriteri yerine getirmesinin şartı koşulduğunu, Kosova’nın son 10 yıl  içinde verilen tüm  kriterleri yerine getirmesine  rağmen, AB içinde bazı ülkelerin artı taleplerinin engellerine takıldığını ifade ediyor.

Vize muafiyeti sürecinde gelgitlerin yaşanması karşısında Kosovalıların umudunu hiç yitirmediğini, hatta Kosova vatandaşlarının Schengen bölgesinde serbest dolaşım konusunda sahip oldukları iyimserliğin hep devam ettiğini dile getiren Kosovaport yazarı KASAP, ancak son iki ay içinde AB Konseyi’nin vize çalışma grubunun vize muafiyeti konusunun tartışıldığı iki toplantısından çıkan sonuçların ise hayal kırıklığı yarattığını aktarıyor.

Ersan KASAP, AB’deki beklentilerin, resmi adımların yıl sonuna kadar tamamlanması ve ardından kararın yürürlüğe girme tarihinin belirleneceği yönünde olduğunu belirtiyor.

14 Aralık tarihinde ise yaşanan bir gelişmenin umutları yeniden yeşerttiğini ifade eden KASAP, Avrupa Konseyi (AK) Başkanlığı ile Avrupa Parlamentosu (AP) temsilcilerinin,  Kosova vatandaşları için vizesiz seyahati düzenleyen taslak üzerinde  anlaşmaya vardıklarını açıklıyor.

YARASI OLAN GOCUNUR- Ercan Kasap - SİZDEN GELENLER - KOSOVAHABER

Kosovaport yazarı Ercan KASAP yazısında şunları dile getiriyor:

“Yeni kurallar esasınca Kosova vatandaşları AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilecek ve bu ülkelerde 90 gün kalabilecek. Vize muafiyeti, Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sisteminin (ETIAS) faaliyete geçtiği tarihten itibaren en geç 1 Ocak 2024 tarihinde geçerli olacak.

Gelgelelim, Avrupa Komisyonu verilerine göre, vize muafiyetinin verilmesine yönelik AB ile Kosova arasında başlayan diyalog üzerinden geçen 10 yıl içinde yani, 2012 yılından 2021 yılının  sonuna kadar Kosovalılar 659 bin 29 Schengen vize başvurusunda bulundu”.

Balkanlar Grubu’nun verilerine göre Kosovalıların yüzde 60’ının turistik ziyaretler için AB ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen vizesi talep ettiğini anlatan KASAP, Kosovalıların AB ülkelerini ziyaret etmeye olan ilgisinin, COVİD-19 salgının ortaya çıktığı 2020 yılına kadar sürekli artış gösterdiğini söylüyor.

Ercan KASAP, “Kosova vatandaşları Schengen vize başvurusu için ortalama 165 Euro ödedi. Bu maliyet, yıllık başvuru sayısı dikkate alındığında on milyonlarca Euro’ya ulaşmakta” olduğunu yazısında belirtiyor.

Kosovalıların, Schengen ülkelerine yönelik vize almak için  ortalama olarak bir ila altı ay beklediğine de yazısında vurgu yapan KASAP, uzun süren prosedürlerin yanı sıra, Kosovalılar, evrakların teslimi için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığını anlatıyor.

Kosovaport yazarı Ercan KASAP, başvuru kuyruklarında uzun beklemelere ve harcanan paraya rağmen çok sayıda başvuru sahibi olumsuz yanıt aldıklarını hatırlatarak, Kosovalıların, 2016-2021 yılları arasında 72 milyon Euro üzerinde harcama yaptığına da dikkat çekiyor.

Ercan KASAP, Kosovaport  için kaleme aldığı ‘AB Vizesi, Kosovalıların kaç parasını yuttu?’ başlıklı köşe yazısını şöyle noktalıyor:

“Azımsanmayacak bir miktar değil tabi ki. 72 milyon Euro ile 200 öğrencilik  takriben 70 okul inşa edilebilirdi.  Ancak Kosovalılar, Batı ülkelerinde  yaşayıp  çalışan en yakınlarını ziyaret edebilmek, sezonluk çalışabilmek ya da iş ziyaretleri veyahut tedavi olabilmek için vize masraflarını karşılamak zorunda kaldı. Avrupa ülkelerinde yaklaşık 700 bin Kosovalı yaşıyor.

Eğer bir aksilik olmazsa, vize sıkıntısının ortadan kaldırılmasının planlandığı 1 Ocak 2024 yılına kadar aşağı yukarı 1 yıl daha var. Bu tarihe  kadar sabredersek, inşallah sonu  selamet olur  temennisiyle…”

Gazeteci* Ataner YÜCE

Bir şunu diyen bir yazı 'KOSOVA'NIN KOSOVAPORT HABER PORTALI ARKET DATA SOSYAL MEDYA WWW.KOSOVAPORT.COM' görseli olabilir

[UHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.