AB ülkeleri, Macaristan’ın dönem başkanlığının boykot edilmesinden endişeli
Çoğu AB üyesi ülke, Avrupa Komisyonu’nun Macaristan’ın dönem başkanlığını boykot etme kararı karşısında hayal kırıklıklarını dile getirerek, birliğin yürütme organının ‘tarafsız’ kalması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Komisyonu’nun Macaristan’ın dönem başkanlığını boykot etme kararından bazı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin şikayetçi olduğu belirtildi.
Euronews’e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir diplomatik kaynak, üst düzey AB diplomatları arasındaki görüş alışverişinde, AB yürütme organının söz konusu kararının, Konsey’in çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğini ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerini memnun etmeye yönelik siyasi bir girişim olarak nitelendirildiğini söyledi.
Yetkili, “Bu, eninde sonunda Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın kendisine fayda sağlayabilecek bir seçim hamlesi,” dedi.
Ursula von der Leyen başkanlığındaki Avrupa Komisyonu, Macaristan Başbakanı Orban’ın geçtiğimiz hafta Moskova ve Pekin’e yaptığı ve bloğun siyasi birliğine yönelik bir “hakaret” olarak görülen tartışmalı “barış misyonu” adlı ziyaretlerine tepki olarak Macaristan’ın altı aylık AB Konseyi başkanlığını boykot etme kararı aldı.
Yapılan açıklamada, Komisyon üyelerinin gayri resmi konsey toplantılarına gönderilmeyeceği ve Komisyon’un her yeni AB Konseyi dönem başkanlığını devralan ülkeye yaptığı ziyaretlerin, bu dönemde Budapeşte’ye yapılmayacağı belirtildi.
Komisyon kararını bir boykottan ziyade “sembolik bir hamle” olarak tanımladı.
Yine de bu, üye devletler ile Komisyon arasında gelecekteki siyasi ilişkileri engelleyebilecek eşi benzeri görülmemiş bir hamle olarak değerlendiriliyor.
İkinci bir diplomatik kaynak, Avrupa Komisyon’un planıyla ilgili olarak kendilerini bilgilendirmesinin ardından geçtiğimiz hafta yapılan bir toplantıda üye devletlerin çoğunun hayal kırıklıklarını dile getirdiklerini ve birliğin yürütme organının “tarafsız” kalması gerektiğini vurguladıklarını söyledi.
Bazı AB ülkelerinden gelen tepkiler sorulduğunda ise bir Avrupa Komisyon sözcüsü “üye devletlerin görüşlerini ifade ettiklerini ve bu görüşlerin çoğunun Komisyon’un kararıyla uyumlu olduğunu” söyledi.
Macaristan ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.