<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
07:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Ne zaman başladı, neden önemli?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Ne zaman başladı, neden önemli?
8 Mart 2023
379
A+
A-

Dünya Kadınlar Günü, kadınların başarılarını ön plana çıkarmak ve kadın haklarının ilerlemesi için karar vericiler üzerinde baskı yapmak amacıyla resmi olarak 1977’den beri her yıl düzenleniyor.

Genellikle kadın haklarıyla ilgili eksiklikler konusunda farkındalık yaratmaya odaklansa da, organizatörler bu günü eksik alanlarda kaydedilen ilerlemeyi ve kadınların bireysel başarılarını kutlamak için de bir fırsat olarak kullanıyor.

Dünya Kadınlar Günü nasıl başladı?

Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri 20. yüzyılın başlarına, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların daha iyi çalışma koşulları ve oy hakkı için mücadele eden sosyalist ve işçi hareketlerine dayanıyor.

Kayıtlara geçen ilk kutlama 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de bir milyondan fazla insanın kadın haklarını desteklemek için bir araya gelmesiyle gerçekleşti.

O zamandan bu yana etkinlik sadece boyut olarak değil kapsam olarak da büyüdü. Odak noktası kadına yönelik şiddetten işyerinde eşitliğe kadar uzanan konulara genişledi.

Etkinliğin sahibi tek bir grup olmamakla birlikte, 1977’de Dünya Kadınlar Günü’nü resmen tanıyan Birleşmiş Milletler (BM) kutlamaların ön saflarında yer alıyor.

Bununla birlikte, kutlamalar ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin Çin, Rusya ve Uganda da dahil olmak üzere bazı ülkeler Dünya Kadınlar Günü’nü resmi tatil olarak kabul ediyor.

Bu yılın Dünya Kadınlar Günü teması nedir?

BM, günün bu yılki temasını “DigitALL: Cinsiyet eşitliği için inovasyon ve teknoloji” olarak belirledi.

Tema, teknolojinin kadın hakların ilerletilmesi için ne kadar önemli olduğunu, ancak büyüyen “dijital cinsiyet uçurumunun” kadınların iş fırsatlarından çevrimiçi güvenliğe kadar her şeyi etkilediğini vurguluyor.

BM’ye göre, internet erişimi sön konusu olduğunda kadınların sayısı erkeklerle kıyasla 259 milyon daha az ve kadınlar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kariyerlerinde büyük ölçüde yetersiz temsil ediliyor.

BM’nin internet sitesinde “Kadınları teknolojiye dahil etmek daha yaratıcı çözümlerle sonuçlanır ve kadınların ihtiyaçlarını karşılayan ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen yenilikler için daha büyük bir potansiyele sahip olur” deniyor.

BM’nin önceki temaları arasında iklim değişikliği, kırsal kesimdeki kadınlar ve HIV/AIDS yer alıyordu.

Dünya Kadınlar Günü neden önemli?

Her ne kadar BM’nin bu yılki teması, cinsiyet eşitliği için mücadelenin 21. yüzyılda nasıl geliştiğinin altını çizse de, dünyanın dört bir yanındaki kutlamalar yoksulluk ve kadına karşı şiddet gibi uzun süredir devam eden sorunlara odaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılında yayınladığı bir rapor, dünya genelinde neredeyse her üç kadından birinin yaşamı boyunca fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.

Bu durum kadınların ekonomik fırsatları, cinsel eğitime erişimi ve üreme hakları ile bağlantılı bir konu.

Hareketin başlangıcı büyük ölçüde oy hakları için mücadele eden ve cinsiyeti doğuştan kadın olan beyaz kadınlara odaklanıyordu.

Ancak son yıllarda Dünya Kadınlar Günü’nü farklı ırk ve etnik kökenli kadınların yanı sıra, transseksüel ya da ikili cinsiyete uymayan kişileri de kapsar hale gelmesi yönünde baskılar artıyor.

Ek kaynaklar • Reuters
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.