ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

7 yıldır Rus işgali altında bulunan Kırım’daki durum BMGK’da görüşülecek

7 yıldır Rus işgali altında bulunan Kırım’daki durum BMGK’da görüşülecek
12 Mart 2021
700
A+
A-

UHA HABER / Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üye devletlerinin girişimiyle Arria formatında Kırım konulu bir toplantı yapılacak. Toplantının, BM Güvenlik Konseyi’nin ve dünyanın dikkatini Rusya’nın uluslararası hukuku ağır ihlaline ve Kırım işgalini meşrulaştırmaya yönelik girişimlerine çekme amacı taşıdığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rus işgali altında bulunan Kırım’daki durumu görüşecek. BMGK üye devletlerinin girişimiyle 12 Mart 2021 tarihinde Arria formatında “Kırım: Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü ihlalinin 7. yılı” başlıklı resmi olmayan üst düzey çevrimiçi toplantı yapılacak.

KIRIM TOPLANTISINA 20’DEN FAZLA BM ÜYE DEVLETİ KATILDI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, toplantının Ukrayna ile birlikte BM Güvenlik Konseyi üye devletleri Birleşik Krallık, Estonya, İrlanda, Norveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa tarafından düzenlendiği bildirildi.

Ayrıca etkinliğin düzenlenmesine dünyanın dört bir yanından 20’den fazla BM üye devletinin katıldığı belirtildi.

RUSYA’NIN KIRIM’I İŞGAL ETMESİNİ KONU ALACAK

Etkinliğin amacı, BM Güvenlik Konseyi’nin ve dünyanın dikkatini Rusya’nın uluslararası hukuku ağır ihlaline ve Kırım işgalini meşrulaştırmaya yönelik girişimlerine çekmek.

Toplantıya katılan temsilciler, işgal altındaki yarımadanın ve Karadeniz ile Azak Denizinin askerileştirilmesini, insan hakları ihlallerini, ekonomik ve ekolojik durumun kötüleşmesi konularını masaya yatıracak.

Kırım’ın Rusya tarafından işgalini konu alan Arria formatındaki toplantı, Şubat-Mart 2014’te yaşanan trajik olaylara dikkat çekmek için Ukrayna’nın ortaklarıyla birlikte her yıl düzenlediği bir etkinliktir. Arria toplantıları, ismini Venezuelalı diplomat Diego Arria’dan alıyor. Bu format, BMGK üyelerinin son yıllarda başvurduğu yöntemlerden biri. Tüm üyelerin katılması gerekmeyen bu toplantıların esnek bir çerçevesi bulunuyor.

RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM’DA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

[UHA Haber Ajansı, 12 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.