ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:24 Zafer uğruna yerle bir oldular: Kanlı şehir savaşları
06:09 Kapalı Maraş’ın bazı bölümlerinin ziyarete açılmasının dördüncü yıl dönümü
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

48. ölüm yıldönümünde ‘Bayrak şairi Arif Nihat Asya’!…

48. ölüm yıldönümünde ‘Bayrak şairi Arif Nihat Asya’!…
7 Ocak 2023
2.256
A+
A-

Şair, yazar, öğretmen, bir dönem de politikacı olan Arif Nihat Asya, 48 yıl önce 5 Ocak 1975 yılında yazılarının, şiirlerinin, sohbetlerinin tiryakilerini mahzun ederek ebedi âleme göç etti. Birçokları Arif Nihat Asya’yı sadece şair ve yazar olarak tanır. Fakat o bunlardan önce bir öğretmendir. Arif Nihat Asya’nın geçimini sağladığı esas mesleği edebiyat öğretmenliğidir. Hayata öğretmen olarak atılmış, uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra bu meslekten emekli olmuştur.
Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya'yı Anıyoruz-Manşet Haber-www.anamurunsesi.com/Arif Nihat Asya, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en dikkate değer şair ve yazarlarından biridir. Şiirleri de nesirleri de orijinaldir, yerlidir ve büyük bir kabiliyetin ürünüdür. Arif Nihat Asya; inançlı, korkusuz, komplekssiz bir Türk milliyetçisidir. Irkçı değil, kafatasçı değil, modern, çağdaş bir milliyetçidir. Bilinçli bir Müslüman’dır.
Arif Nihat Asya, Türk şiirinin hem klasik, hem de modern formlarında şiirler yazmıştır. Aruzu da, heceyi de, serbest vezni de büyük bir ehliyetle kullanmıştır. Çok değerli, anlamlı, esprili, düşündüren rubaileri vardır.
Cumhuriyet dönemi şairleri içinde Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi ‘naat’ yazan birkaç şairden biridir. Çok sayıda tanınan, bilinen, hafızalara nakşedilen şiiri vardır. Bunların içinde en unutulmazı, 1950’li, 1960’lı, 70’li, 80’li yıllarda onlarca yıl istisnasız bütün milli bayramlarda okunan ve
Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü;
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü;
Işık ışık dalga dalga bayrağım;
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
dizeleriyle başlayan o muhteşem ‘Bayrak’ şiiridir. Bu yüzden Arif Nihat Asya ‘Bayrak şairi’ diye de anılır. Adı geçen şiirle herhalde hakkında bizim bayrağımız kadar güzel sözler söylenen, bu kadar güzel vasfedilen bir başka ülke bayrağı yoktur. ‘Bayrak’ şiiri, bayrağımız için yazılmış benzeri olmayan bir şiirdir.
Bayrak Şiiri - Arif Nihat Asya 'nın Bayrak Şiiri Sözleri - Bayrak İle İlgili ŞiirlerArif Nihat Asya en ciddi konuları bile esprili, alaylı bir dille anlatmaktan kendini alamamış; bu da onun eserlerine keyifli bir okunurluk kazandırmıştır. Gerek şiirlerinde gerekse nesirlerinde bir mizah, bir espri yapma fırsatı yakaladığında onu asla ziyan etmemiş, mutlaka değerlendirmiştir. Eserlerinde en çok nükte ve mizaha rastlanabilecek yazarlarımızdan biridir.
Şiirlerinin ve nesirlerinin neredeyse tamamı espriler, yergiler, zarif sataşmalarla bezenmiş bir edebiyat adamı aransa karşımıza ilk çıkacak isimlerden biri Arif Nihat Asya olurdu.
Arif Nihat Asya’nın nesirleri bütünüyle fıkralarından oluşmuştur. Çünkü o çok uzun seneler çeşitli gazetelerde “fıkra” yazarlığı yapmıştır. Bu anlamdaki fıkra bilindiği gibi popüler dildeki fıkradan farklı olarak “bir gazete yazarının güncel olayları kendi açısından, kendi anlayışına göre kısaca yorumlaması” anlamında makale, dememe gibi bir yazı türüdür. Fıkranın yazarı ne kadar objektiflik iddiasında bulunursa bulunsun fıkralar çoğunlukla sübjektif bir bakışı yansıtır.
Arif Nihat’ın tüm yazıları basılmış, bugün de büyük bir zevkle okunmaktadır. Top Sesleri, Kanatlarını Arayanlar, Aramak ve Söyleyememek, Ayın Aynasında, Kubbeler adındaki bütün kitapları onun gazete yazılarından meydana gelmiştir.
Arif Nihat Asya’nın İstanbul’da uluslararası standartlarda Hilton’dan başka otel bulunmadığı 1950’li yıllarda yazdığı bir dörtlük şöyle:
Bir kafileyiz zavallıdan yoksuldan,
Nidelim üstün yaratılmış kul kuldan;
Eller seyreder İstanbul’u Hilton’dan,
Biz seyredeniz Hilton’u İstanbul’dan.
Arif Nihat Asya’ya eğilir, bükülür, istenen biçime sokulabilir cam icat edildiğini söylemişler. Bu habere tepkisi şöyle olmuş:
Desenize, camı da en sonunda kendimize benzettik.
Arif Nihat Asya, Sinoplu Diyojen’in söylediği ünlü “Gölge etme, başka ihsan istemem!” sözünü; ortamın ve çevrenin insan yaşamındaki etkisini anlatmak için şöyle söylermiş:
Çölde Diyojen’e rastladım; gölge et, başka ihsan istemem, dedi.
Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

[UHA Haber Ajansı, 07 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.