ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:55 CHP İstanbul Milletvekili Özdemir, Kırmızı Et Sektörü’ndeki Kayıt Dışı Ekonomiyi TBMM Gündemine Taşıdı
12:08 Türkiye çölleşiyor: Yılda 640 milyon ton toprak kaybediliyor ve toprakların yüzde 80’i risk altında
11:16 Olena Zelenska: Savaş, Kırım’ın işgaliyle başladı
10:11 21. Kıbrıs Tiyatro Festivali için üç belediyeden ortak protokol toplantısından notlar!
07:39 Türkiye’nin Irak ve Suriye’de diplomatik temasları
07:33 Çin-Türkiye ilişkileri ve uluslararası konular üzerine Bakan Hakan Fidan’ın Çin Medya Grubu (CMG) muhabirine özel röportajı
07:09 İTO Başkanı Şekib Avdagiç’den UHA Haber’e Texworld Paris 2025 Spring Fuarı’nı değerlendirdi!
06:46 Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı
06:32 MSB kaynakları: GKRY, KKTC’nin haklarını gasp etme siyasetine devam ediyor
06:32 İngiltere Başbakanı gerekirse Ukrayna’ya asker göndermeye hazırız
06:12 Londra’dan ‘Mektup Var!’
20:24 Nizip Ticaret Odası’nda Kan Bağışı Kampanyası’na yoğun katılım
11:00 Kocaeli Matbaacılar Derneği (KOMATDER) yeni başkan Ufuk Zengin!
10:57 Nizip Ticaret Odası’ndan İlk Yardım Eğitimi
10:11 İstanbul Ticaret Odası, 800 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük ve köklü ticaret odalarından biri
09:52 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yönetimi Finlandiya heyetini ağırladı!
07:44 Roche, 2024 yılı global finansal sonuçlarını açıkladı
07:28 Macron, Costa, Meloni: Ukrayna müzakereleri masasında Avrupa’dan kim yer almalı?
07:16 “Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlenmesi” Projesi Lansman Etkinliği Paris’te Gerçekleştirildi!
07:08 Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’nın Siyasi Dengelerinde Parçalanmalar!

Almanya’nın Siyasi Dengelerinde Parçalanmalar!
15 Şubat 2025
6
A+
A-

* Bu seçim, Almanya’nın siyasi yapısında kalıcı bir değişimin başlangıcı olabilir.

* Mevcut siyasi tablo, Almanya’nın geleneksel istikrarının yerini giderek daha parçalı ve belirsiz bir yapıya bıraktığını göstermekledir.

* Almanya, bu seçimle birlikte “İtalyan tarzı parçalanmış” bir siyasete doğru ilerlemektedir.

UHA / İnternational News Agency

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nden (ANKASAM) Sena BİRİNCİ,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları ...Araştırmacı-Yazar Sena BİRİNCİ, kaleme aldığı “Almanya’nın Siyasi Dengelerinde Parçalanmalar!” başlıklı yazısını UHA Haber’de değerlendirdi.

Yazar Sena BİRİNCİ, Almanya’nın, uzun yıllar boyunca istikrar ve öngörülebilirliğiyle anılan bir ülke olduğunu, ancak 23 Şubat’taki erken seçim sürecinin, ülkenin siyasi yapısındaki derin fay hatlarını gün yüzüne çıkardığına dikkat çekti.

BİRİNCİ, geleneksel merkez sağ ve merkez sol blokların, yükselen aşırı sağın ve küçük partilerin oyları bölmesiyle birlikte zayıfladığını ve analizlere göre Almanya’nın, bu seçimle birlikte “İtalyan tarzı parçalanmış” bir siyasete doğru ilerlediğini söyledi.

Almanya’nın siyasi tarihinde Hristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) ve onun Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU), muhafazakâr seçmenin başlıca adresi olduğunun altını çizen Sena BİRİNCİ, şunları söyledi:

“CDU/CSU, özellikle kırsal, yaşlı ve dindar seçmenler arasında güçlü bir desteğe sahiptir. Son yetmiş yılda Almanya’ya birçok şansölye kazandıran bu ittifak, 2021 seçimlerinde Olaf Scholz’un liderliğinde Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) karşı yenilgiye uğramış ve muhalefete düşmüştü. Ancak Friedrich Merz liderliğinde CDU/CSU’nun yeniden iktidara gelmesi muhtemel görünmektedir. SPD ise geleneksel olarak işçi sınıfının ve kadın seçmenlerin desteğini alarak Kuzey Ren-Vestfalya gibi sanayi bölgelerinde güçlü bir konum elde etmiştir. Ancak son yıllarda bu destek zayıflamış, SPD’nin oy tabanı giderek daralmıştır. İngiltere’nin İşçi Partisi ile sıkça kıyaslanan SPD, köklerini işçi hareketinden almasına rağmen artık geçmişteki kadar güçlü bir işçi desteğine sahip değildir”.

(ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Sena BİRİNCİ, 2013 yılında kurulan ve 2017 seçimlerinde yüzde 12,6 oy alarak ilk kez Bundestag’a giren aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin, son dönemde yükselişini sürdürdüğünü hatırlatarak,[1] 2021 seçimlerinde AfD’nin genel oy oranının yüzde 10,4’e düşse de, özellikle eski Doğu Almanya eyaletlerinde etkisini artırdığını, Thüringen, Saksonya ve Sakson-Anhalt gibi eyaletlerde güçlü olan AfD’nin, 2024 seçimlerinde yüzde 20’nin üzerine çıkabileceğini kaydetti.

AfD’nin yükselişinin, geleneksel partiler tarafından oluşturulan sabit duvar politikasını tehdit ettiğini ifade eden BİRİNCİ, “Almanya’daki ana akım partiler, AfD ile herhangi bir koalisyon yapmayı reddetse de partinin oy oranının artması bu tutumu zorlaştırmaktadır. Siyasi analist Martin Elff’e göre, AfD’nin popülaritesi sadece göçmen karşıtı politikalarından değil, aynı zamanda seçmenin geleneksel partilere duyduğu güvensizlikten kaynaklanmaktadır.[2] AfD’nin son dönemdeki yükselişi, yalnızca Almanya’nın iç politikası için değil, Avrupa genelindeki sağ popülist akımlar için de önemli bir dönüm noktası yaratmıştır” dedi.

Israel supporter projected to be next German chancellor

 

Merkel’in kendi partisini sağa kaydıran Merz’i eleştirmesinin, halkın gözünde AfD’nin meşrulaşmasına yol açma riskini taşıdığına vurgu yapan Sena BİRİNCİ,  şöyle devam etti:

“AfD’nin göçmen yasasına verdiği destek, radikal milliyetçi liderlere cesaret vermektedir” ifadesi, Almanya’daki bu politikaların Avrupa’daki diğer sağcı partilere nasıl etki edebileceğini gözler önüne sermektedir.[3] Bu durum, Avrupa’daki siyasi yapının da gelecekteki yönelimlerini şekillendirebilecek bir dinamik oluşturmuştur. Merkel’in açıklamaları, Almanya’daki siyasi istikrarın ve Avrupa’daki birlikteliğin ne denli tehdit altında olduğunu ortaya koymuştur. AfD’nin yükselişi, Almanya’nın uzun süreli politik istikrarını sarsarken, aynı zamanda Avrupa’daki diğer sağcı hareketlerin güçlenmesine yol açabilecek bir dinamik oluşturmuştur”.

(ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Sena BİRİNCİ, Almanya’daki Yeşiller Partisinin, Avrupa’daki en başarılı çevreci partilerden biri olarak dikkat çektiğini, 1998 yılından bu yana üç kez koalisyon ortağı olan Yeşiller’in, 2021 seçimlerinde oylarını artırarak ilk kez 16 seçim bölgesinde birinci parti olmayı başardığını ve [4] özellikle kadınlar ve gençler arasında popüler olan Yeşiller’in, büyük şehirlerde güçlü bir konumda bulunduğunu, ancak, çevreci politikalarına yönelik tepkiler ve halkın ekonomik endişelerinin, partinin 2021 yılındaki başarısını tekrar etmesininin zorlaştırabileceğini anlattı.

Sena BİRİNCİ, Hür Demokrat Parti’nin (FDP) ise seçimlerde genellikle yüzde 5 barajını geçerek parlamentoya giren, ancak hiçbir seçim bölgesinde doğrudan birinci olamayan bir parti konumunda bulunduğunu belirterek, Genç ve erkek seçmenler arasında daha fazla destek gören FDP, 2021 seçimlerinde yüzde 11 oy almıştır.[5] Ancak, FDP lideri ve Maliye Bakanı Christian Lindner’in Olaf Scholz tarafından görevden alınması, partinin popülaritesini ciddi şekilde zedelemiştir. FDP’nin bu seçimde yüzde 5 barajının altına düşmesi ihtimali, partiyi federal parlamentonun dışına itebilir” dedi.

Almanya’daki en büyük sol partilerden biri olan Sol Parti’nin (Die Linke), 2021 seçimlerinde yüzde 4,9 oy alarak kritik bir eşikte kaldığını, yalnızca üç seçim bölgesinde birinci gelerek parlamentoda temsil hakkı kazanabildiğini ifade eden  BİRİNCİ, “Son yıllarda parti içindeki ideolojik çatışmalar büyümüş ve ünlü siyasetçi Sahra Wagenknecht partiden ayrılarak yeni bir parti olan BSW’yi kurmuştur. BSW’nin ekonomik ve sosyal politikaları geleneksel sol çizgideyken, göç politikalarındaki sert tutumu AfD’ye yakın bir konumda olduğu şeklinde yorumlanmaktadır. Doğu Almanya’daki seçmenler arasında popüler olan bu yeni parti, Die Linke’nin oylarını bölerek sol siyasetin daha da zayıflamasına yol açabilir” şeklinde konuştu.

Almanya’nın mevcut siyasi tablosunun, hiçbir partinin tek başına hükümet kuramayacağını açıkça gösterdiğini aktaran (ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Sena BİRİNCİ, şöyle sürdürdü:

“CDU/CSU’nun en güçlü parti olarak çıkması durumunda, Friedrich Merz’in başbakan olması muhtemeldir. Ancak, partinin koalisyon kuracağı ortaklar konusunda seçenekleri kısıtlıdır. AfD ile işbirliği olasılığı mevcut partiler tarafından reddedilirken, FDP’nin %5 barajının altına düşmesi halinde CDU/CSU’nun Yeşiller ile bir koalisyon kurması gerekebilir.[6] SPD’nin yeniden hükümette kalabilmesi için ise Yeşiller ve FDP’nin parlamentoya girmesi yeterli olmayabilir. Özellikle FDP’nin yaşadığı kriz ve Yeşiller’in oy kaybetme ihtimali, mevcut “trafik ışığı koalisyonunun” devam etmesini zorlaştırmaktadır”.

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nden (ANKASAM) Araştırmacı-Yazar Sena BİRİNCİ, kaleme aldığı “Almanya’nın Siyasi Dengelerinde Parçalanmalar!” başlıklı yazısının ‘Sonuç‘ bölümünde ise 23 Şubat seçimlerinin, Almanya’nın siyasi geleceğini şekillendirecek kritik bir dönemeç olduğunu söyledi.

Sena BİRİNCİ, “Merkez partilerin güç kaybettiği, aşırı sağın yükseldiği ve küçük partilerin dengeleri belirleyici rol oynadığı bu yeni süreç, Almanya’nın istikrarına ve Avrupa’daki lider konumuna yönelik önemli soruları beraberinde getirmekte olduğunu belirtti.

Mevcut siyasi tablonun, Almanya’nın geleneksel istikrarının yerini giderek daha parçalı ve belirsiz bir yapıya bıraktığını gösterdiğini açıklayan BİRİNCİ, “CDU/CSU ve SPD gibi köklü partiler, oy kayıpları yaşarken, AfD ve BSW gibi aşırı sağ ve sol partiler yükseliştedir. Yeşiller ve FDP gibi küçük partiler ise hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Bu seçim, Almanya’nın siyasi yapısında kalıcı bir değişimin başlangıcı olabilir. Geleneksel partilerin güç kaybetmesi, yeni ittifak arayışlarını zorunlu kılarken, AfD’nin yükselişi siyasi sistemin temel ilkelerini zorlayabilir. Almanya’nın geleceği, yalnızca bu seçim sonuçlarına değil, aynı zamanda partilerin yeni dönemde nasıl bir yol izleyeceğine de bağlı olacaktır” şeklinde kaydetti.


[1] Lucia Mackenzie, “How Germany found itself holding an Italian election”, Politicohttps://www.politico.eu/article/germany-italy-elections-federal-cdu-csu-olaf-scholz-spd-vote/, (Erişim Tarihi: 07.02.2025).

[2] Rosie Birchard, “Where do Europe’s far-right parties differ?”, DWhttps://www.dw.com/en/where-do-europes-far-right-parties-differ/video-71506085, (Erişim Tarihi: 07.02.2025).

[3] Tim Ross and Nette Nöstlinger, “Merkel, Musk and the far right: What is going on in Germany’s election?”, Politicohttps://www.politico.eu/article/angela-merkel-elon-musk-far-right-afd-germany-election/, (Erişim Tarihi: 07.02.2025).

[4] Aynı yer.

[5] Aynı yer.

[6] Aynı yer.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.