enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:06 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:50 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi
10:33 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!…
10:02 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
08:23 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:20 Bakan Kurum, “Büyük Dönüşüm Anahtar Teslimi ve Kura Çekimi Töreni”ne katıldı…
19:56 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:11 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:41 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:29 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
10:06 Su Politikaları Derneği, Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
06:55 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajında (Hollanda’daki Türk kadınının kimliği) 2. bölümü…
00:59 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhuriyet’in ikinci adamı : İsmet İnönü

Cumhuriyet’in ikinci adamı : İsmet İnönü
29 Ocak 2025
16
A+
A-

Millî Mücadele döneminde önemli görevler üstlendi, Mustafa Kemal Paşa’nın en yakınındaki isimlerin başındaydı. Lozan’da temsilciydi. Cumhuriyet’in de ilk başbakanı oldu. İnönü’yü okumak, Türkiye’nin ilk 50 yıllık tarihini okumak demektir.

-Doç. Dr. Süleyman Âşık-

UHA / İnternational News Agency

İzmir Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman AŞIK, kaleme aldığı  “Cumhuriyet’in ikinci adamı : İsmet İnönü” başlıklı yazısında, Mustafa İsmet İnönü, Türk siyasi hayatında üzerinde eleştiri ve beğenilerin yoğun olduğu isimlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Mim Kemal Öke, "12. İstanbul Edebiyat Festivali"ne konuk oldu

Doç. Dr. Süleyman AŞIK, Tarihçi Prof. Dr. Mim Kemal Öke’nin, “kuyumcu terazisi hassaslığı gerektiren tarihî şahsiyetlerle ilgili hüküm verme hususunda” ki sözünden yola çıkarak, Öke’nin şöyle dediğini hatırlatır: “Karar vermek zor iş! Bir tarihçi olarak, olmuş-bitmiş hâdiselerin üzerinden ‘ahkâm kesmek’ yerine; karar vericilerin ikilemlerini sorgulamak daha izanlı, daha insaflı bir bilim insanlığı olur gibime geliyor…” Tabii bu, siyasi şahsiyetlerin eleştirilmeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü aldıkları ya da almadıkları kararlar tarihin akışını şekillendiriyor.

Atatürk’ü “Tek Adam” olarak tanımlayan ve onun “kavgacı, mücadeleci, atılgan” olduğunu belirten Şevket Süreyya Aydemir, İnönü’yü ise “İkinci Adam” olarak tanımlamakta ve onun için “Kavga ve mücadeleyi, ancak kesin neticelerin alınacağını anladığı dönüm noktalarında kabul eder[1] demektedir.

89 yıllık ömrüne Osmanlı vatandaşı olarak başlayan İnönü, hayata gözlerini yumduğunda geride Osmanlı askeri, Millî Mücadele komutanı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Cumhurbaşkanı gibi bir fani için ulaşılabilecek en üst makamlara erişmiş bir hayat yaşamıştı. Tabii onu tüm bu payelerin önünde gösteren ise Türkiye Cumhuriyeti’nin “kurucu babaları”ndan olması ve Atatürk’ten sonra ikinci cumhurbaşkanı olup “Millî Şef” ünvanını alışıdır.

İNÖNÜ'NÜN ATATÜRK'E NOTU: DEMEK BANA KIRGIN DEĞİLSİN - Görsel Hafıza

“Ben Atatürk değilim”

Atatürk’ün gölgesinde kalıp kalmadığı hep tartışılagelmiştir. Gerçi Atatürk’ten sonra kim başa gelse bu tartışma yapılacaktı. Bizzat İnönü’nün şu sözü bu konuya bir pencere aralamaktadır: “Ben Atatürk değilim, Atatürk’ten beklediklerinizi benden bekleyemezsiniz.[2] Türkiye’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Atatürk-İnönü mukayesesini kendinden önceki ve yönetici olduğu dönemin bürokrasisi üzerinden şöyle yapar: “Şimdi herkes Atatürkçülükten bahseder, Atatürk’ü göklere çıkartır… Ama bürokrasi bütün çizgisi ile İnönü çizgisindedir… Atatürk çizgisinde asla değildir… İsmet İnönü bir nevi son Osmanlı paşasıdır. Atatürk ise statükoyu değiştirmeye çalışan bir reformcudur hep… Askeri, sivili, Hariciyesi, Dahiliyesi ile Türk bürokrasisi Atatürk’ün değil, İnönü’nün çizgisindedir…[3] İnönü hakkında bir değerlendirmeyi de İnönü döneminin tanıklarından ünlü edebiyatçı ve CHP’li siyasetçi Yakup Kadri Karaosmanoğlu yapar ve İnönü’de “Atatürk kompleksi” olduğunu ifade eder.[4]

Tarihî şahsiyetleri tek bir renkle değerlendirmek hem mümkün hem de doğru değildir. Onları ele alış şekli aktörü oldukları meselelerde gösterdikleri tutumlara göre olursa daha sağlıklı bir yaklaşım sergilenmiş olur. Tarihin bu terazisi muhakkak İsmet İnönü için de geçerlidir. İsmet İnönü’nün aktörü/şahidi olduğu veya içinde bulunduğu bazı olaylar yan yana yazıldığında bu anlayışa ne kadar çok ihtiyaç duyulduğu daha iyi anlaşılacaktır. Örneğin, Lozan Konferansı, Atatürk’ün başbakanı oluşu, paralara resminin basılması, II. Dünya Savaşı, çok partili siyasi hayata geçiş, 27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi, Türkiye’nin ilk koalisyon hükümetinin başbakanı oluşu, Talat Aydemir’in darbe girişimleri, 12 Mart 1971 Askerî Muhtırası vb.

1884 yılında İzmir’de doğan İsmet İnönü, Osmanlı’nın askerî okullarında eğitimini alıp 1906’da ordudaki ilk görev yeri Edirne’ye gitmişti. Yaklaşık bir yıl sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne üyeliği ile bu gizli yapının da kapısından girmişti. I. Dünya Savaşı’nda farklı cephelerde görev alan İsmet Bey’e dört yıllık sefer kıdemi verildi.[5] Millî Mücadele döneminde önemli görevler üstlenirken, bir taraftan da Mustafa Kemal Paşa’nın en yakınındaki isimlerin başında gelecekti. Mustafa Kemal Paşa ile bu yakınlığı, onu önce Mudanya’da, ardından da Lozan’da temsilci yaparken, Cumhuriyet’in de ilk başbakanı olarak tarihe geçirecekti.

İsmet İnönü'nün vefatının üzerinden 47 yıl geçti

Lozan’da İsmet İnönü

İsmet İnönü ile ilgili en hararetli tartışmaların yaşandığı konuların başında Lozan Konferansı’ndaki performansı gelir. Bu mesele daha konferans sürecinde Meclis içerisinde tartışılmaya başlanmıştır. Örneğin, İzmit Mebusu Sırrı Bey Meclis’teki konuşmasında, İsmet Paşa’nın Misak-î Millî’yi hakkıyla idrak edemediğini ve ona aykırı bir diplomasi yürüttüğünü ileri sürmüştür.[6] İnönü’nün konferanstaki izlediği politika zaman zaman da tartışılmakta fakat bu yazının kapsam ve çerçevesini aşan bir konu olduğu için derinlemesine bir analiz yapmak pek mümkün olmasa da Lozan’da kendisine sık sık 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’ni hatırlatan İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Curzon’a İsmet Paşa’nın cevabı, “Ben buraya Mondros’tan değil, Mudanya’dan geldim[7] olmuştur. Bir değerlendirmeye göre, Mondros ve Sevr Antlaşmaları “Osmanlı Devleti’ni Türk milletinden; Türk milletini da ülkesinden koparmaktır. Başka bir ifadeyle Türk milletini hem devletsiz hem de ülkesiz bırakmaktır.” Lozan ise, “Diplomasi alanında mümkün olanın yapılabildiği bir sonuçtur.[8]

İnönü’nün konferansta en çok tenkit edildiği hususların başında, istenildiği gibi çözülemeyen bazı meseleler gelmektedir. İnönü de bunu kabul etmekte, örneğin, konferanstaki eksikliklerin başında Boğazlar’ın uluslararası bir komisyonun denetimde olmasını saymaktadır.[9] Yine On İki Ada meselesi de bunlardan biridir. Oysa Ege adaları ile söz hakkı siyasi ve askerî gelişmelerin neticesinde 1913 yılında Türklerin elinden alınmıştı.[10] Sonuç olarak Lozan Barışı, reel politik çerçevesinde yeni bir savaş riskine gerek kalmadan imkanlar çerçevesinde elde edilebilen ve genel olarak bakıldığında makul bir neticedir.

Atatürk İle İnönü Neden Kavga Etti En Gizemli Olay! - Foto Galeri - Memurlar.Net

Atatürk’ün Başbakanı İsmet İnönü

Atatürk-İnönü ilişkisi uzun yıllara dayanmaktaydı. İnönü’yü askerlikten alıp sivil tarafa geçiren Atatürk idi. Önce Mudanya ve Lozan’da diplomatlık tecrübe kazandırmış ardından da Cumhuriyet’in başbakanlık makamını ilk olarak ona teslim etmişti. Atatürk’ün meşhur Çankaya sofrasına davetsiz misafir kabul edilmezken, bunun birkaç istisnasından biri İsmet İnönü idi.[11]  Hatta Atatürk onun için yakınındakilere sıkça “Çocuklar, Çankaya’da rahat ediyorsam, İsmet sayesindedir”[12] demiştir.

Ama ilişkileri her zaman pürüzsüz de olmamıştı. İnönü’nün ifadesiyle, “bin defa” kavga etmişlerdi.[13] Örneğin Atatürk bir keresinde yanında bulunan Recep Peker’e dönerek isim vermeden fakat etrafındakilerin İnönü olduğunu anladığı üzere, “Recep! Ben bir adamı alır yükseltirim. Fakat o hazmedemez, durumu takdir edemezse ve bilhassa kerameti kendinden bilirse bir gün kaldırır atarım. Ve benim attığım adam, paçavra olur[14] şeklinde çok sert sözler sarf etmişti. Buna karşın, bu tür sözler siyasetin ağır atmosferinde her zaman duyulabilecek türdendir.

Cumhuriyet Tarihinin En Gizemli Olaylarından Birisi: Atatürk ve İsmet İnönü Tartışması

Lakin 1937’de İnönü Başbakanlık makamından Atatürk’ün isteğiyle, sağlık sorunları gerekçe gösterilerek ayrılacaktı. İnönü ilişkilerinin bozulmasında kendi yorgunluğu ile Atatürk’ün hastalığının etkili olduğunu söyleyecektir:

1936-37’lerde ben nasıl yorgun, artık geçinmekte güçlük çekilen bir adam haline gelmişsem, Atatürk’ün de sıhhatinde başlayan bozukluklarla sükûnetini kaybeder hale gelmiş olduğu kanaatindeyim… Bunların hepsinin üstünde olan temel sebep, (…) bendeki yorgunluk ve uzun müddet beraber çalışmaktan mizaçlarımız arasında vakit vakit hasıl olan tartışmaların, çekişmelerin verdiği netice bu. Bunu tabii bir netice olarak almak lazımdır.[15]

(devam edecek-Cumhurbaşkanı İsmet İnönü)

Bu yazı ilk kez 25 Aralık 2024’te yayımlanmıştır.

[1] Şevket Süreyya Aydemir, İkinci Adam, Cilt: 1, Remzi Kitabevi, 14. Baskı, Ankara 2011.

[2] Şevket Süreyya Aydemir, İkinci Adam, Cilt: 1, Remzi Kitabevi, 14. Baskı, Ankara 2011.

[3] Mehmet Barlas, Turgut Özal’ın Anıları, Sabah Kitapları, İstanbul 1994.

[4] Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Politikada 45 Yıl, İletişim Yayınları, 10. Baskı, İstanbul 2021.[5] Atilla Çetin, “İnönü, Mustafa İsmet”, TDV İslam Ansiklopedisi, Cilt: 22, İstanbul 2000.

[6] Bengü Salman Bolat-Tekin Demiraslan, “Lozan Görüşmeleri Sırasında Mecliste Ortaya Çıkan II. Grup Muhalefeti ve Basına Yansıması”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi S 53, (Lozan Antlaşması Özel Sayısı), 2013.

[7] https://www.ismetinonu.org.tr/lozan-antlasmasi-ve-ismet-pasa/#5

[8] Bayram Kodaman, “Lozan Antlaşması Hakkında Bir Değerlendirme”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 1, 1989.

[9] İsmet İnönü, Hatıralar, 2. Kitap, Bilgi Yayınevi, İstanbul 1987.

[10] Rahmi Doğanay-Gül Yılmaz, “Yüzüncü Yılında Lozan Antlaşması Hakkında Bir Değerlendirme”, Akademik Matbuat, Cilt: 7, Sayı: 1, 2023.

[11] Atatürk’ün Sırdaşı Kılıç Ali’nin Anıları, Derleyen: Hulusi Turgut, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 11. Baskı, İstanbul 2008.

[12] Şerafettin Turan, İsmet İnönü Yaşamı, Dönemi ve Kişiliği, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 2000.

[13] İsmet İnönü, Hatıralar, 2. Kitap, Bilgi Yayınevi, İstanbul 1987.

[14] Atatürk’ün Sırdaşı Kılıç Ali’nin Anıları, Derleyen: Hulusi Turgut, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 11. Baskı, İstanbul 2008.

[15] Şerafettin Turan, İsmet İnönü Yaşamı, Dönemi ve Kişiliği, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 2000.

Süleyman Âşık
Doç. Dr. Süleyman Âşık – Lisans eğitimini 2005-2010 yılları arasında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde aldı. 2013 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Programı’nda yüksek lisans eğitimini “Türk Otomobil Tarihinde Bir İlk: Devrim Arabası” adlı çalışma ile tamamladı. 2018 yılında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Programı’nda yürüttüğü, “Türkiye’de Demokrasinin Yeniden İnşası Sürecinde Anavatan Partisi (1983-1991)” adlı çalışmayı bitirerek Tarih doktoru unvanını aldı. Ağırlıklı olarak Türk siyasi hayatı ve basın tarihi üzerine bilimsel çalışmaları bulunuyor. İzmir Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.