Adalet Bakanı Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28. Dönem 3. Yasama Yılı açılış töreni öncesinde TRT Haber, A Haber, CNN Türk, TV Net, TV 100, ve 24 TV’nin canlı yayınlarına katıldı.
TBMM’nin yeni yasama yılının hayırlı olması temennisinde bulunan Bakan Tunç, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Meclisin açılmasıyla 9. Yargı Paketi görüşmelerinin başlayacağına değinen Bakan Tunç, cezasızlık algısına da vurgu yaparak, “Bazı suçlar bakımından cezasızlık algısını ortadan kaldıracak cezaların alt ve üst sınırlarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapmak da mümkün olabilir.” dedi.
YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis’in yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte yeni anayasa vurgusu yaptı. “Milli iradenin kalbindeyiz. Anayasayı Türkiye Büyük Millet Meclisi yapar” diyen Bakan Tunç, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Darbecilerin yazdırdığı bir anayasayla yol yürümek Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir durum değil. Yeni anayasa milletimize olan borcumuzdur. Anayasamızdaki vesayetçi ruhu ortadan kaldırmaya yönelik çok önemli düzenlemeleri geçmişte yaptık, önemli reformlara imza attık. Fakat milletimiz katılımcı, demokratik, sivil bir anayasayı hak ediyor. İnşallah 28. Dönem Parlamentosunda, tüm siyasi partilerimiz bu noktada uzlaşmaya varır. Böylece milletimize olan borcumuzu da yerine getirerek Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına demokratik bir anayasayla devam ederiz.”
9. YARGI PAKETİ MECLİS’TE GÖRÜŞÜLECEK
Adalet Bakanı Tunç, 9. Yargı Paketinin içeriği ile ilgili soruya da şöyle yanıt verdi:
“9. Yargı Paketi Mecliste görüşülecek. Özellikle suçla mücadelenin daha etkin ve gecikmeksizin gerçekleşmesi noktasında birtakım tedbirler alıyoruz. 22 yıldan bu yana yargı alanında çok önemli düzenlemeler yapıldı. Paketin hazırlık sürecini tamamlamak üzereyiz. Ekim ayı içerisinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan kamuoyuyla paylaşacak. Çalışmalar sırasında üniversitelerden, barolardan, yargı uygulayıcılarından, hakim savcılarımızdan, avukatlardan ve vatandaşlarımızdan görüşler toplandı. 45 bine yakın görüş içerisinden yargının etkinliğini arttırmaya ve yargıya güveni daha da yükseklere taşımaya yönelik önemli düzenlemelere yer verildi.”
İSRAİL’İN SOYKIRIM DAVASINA MÜDAHİLİZ
Adalet Bakanı Tunç, İsrail’in Filistin saldırısına ve Lübnan’daki duruma da değindi. İsrail’in savaşı gittikçe yaydığını ve sivillere yönelik katliamlarını Lübnan’da gerçekleştirmeye devam ettiğini söyleyen Bakan Tunç, “İsrail, 7 Ekim’den beri 41 binin üzerinde Filistinlinin şehit edilmesine neden oldu. Soykırım suçluları eninde sonunda yargı önünde hesap verecek. İsrail’in soykırım davasına müdahiliz. Netanyahu ve şebekesi de hesap verecek. Böyle bir savaş suçlusu, soykırımcı cani maalesef Amerika Birleşik Devletleri tarafından destekleniyor.” diye konuştu.
KATİLLER EN AĞIR CEZAYI ALACAK
Bakan Tunç, kamuoyunun yakından takip ettiği Narin Güran cinayetine de değinerek, “Titiz bir çalışma yapılıyor. Narin evladımızı katledenler kim, gizlilik kapsamında soruşturma devam ediyor. 250’ye yakın kişinin ifadesi alındı. DNA örnekleri alındı, bulgular var elimizde. Baz çakışmaları değerlendiriliyor, kim kiminle hangi saatte görüştü, bu araştırılıyor. Kamera kayıtları var, TÜBİTAK’ta sesler inceleniyor. Katiller en ağır cezayı alacak.” dedi.
CEM GARİPOĞLU’NUN MEZARININ AÇILMASI
Adalet Bakanı Tunç, Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili olarak da mağdur ailenin talepleri doğrultusunda Cem Garipoğlu’nun mezarının açılarak DNA incelemesinin yapılacağını belirtti. Bu kararın, ailenin tereddütlerini gidermek amacıyla alındığını ifade etti.