ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pazar sabahından günaydın! Editör Zeynep GÜVEN ve Haber özetleri!

Pazar sabahından günaydın! Editör Zeynep GÜVEN ve Haber özetleri!
1 Eylül 2024
5
A+
A-

Günaydın. Bugün 1 Eylül 2024.

Yaz “resmen de olsa” bitti. “Hoş geldin sonbahar” demek isterdim ama mevsimin bu ilk gününde en azından hava durumu açısından çok parlak bir gün geçirmeyeceğiz.

İzmir ve Muğla hariç ülkenin batı ve orta bölgelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Doğudaki illeri güneşli görünüyor. İl il detaylı hava durumu tahmini için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sayfasını inceleyebilirsiniz.

Zeynep Güven

Zeynep GÜVEN, Editör

Sağlık yazarımız Özgür Gökmen Çelenk bu hafta Dr. Ayça Kaya’ya ‘Gece yemek neden tehlikeli? Bu alışkanlıktan nasıl kurtuluruz?’ sorularını sordu, ortaya çok faydalı ve motive edici bir röportaj çıktı. Asıl konudan önce Kaya’nın bana çok ilginç gelen bir önerisinden söz edeceğim.

Biz uzmanın ağzından ilk kez duyuyorum: Ailecek yemek yemeyin

Trafiği aksayan kalabalık şehirlerde yaşayanlar bilir. Akşam eve gelip ailecek yemek yemek Olimpiyat madalyası kazanmak kadar zordur. Herkesin okulu, işi, güzergahı derken saatler birbirini tutmaz, evde “bugün de ailecek yemek yiyemedik” gerginliği olur. Ayça Kaya, “O halde yemeyin” diyor. Toplumda akşam yemeğine atfedilen önemin beslenme ve sağlık açısından çok da iyi bir şey olmadığını, en azından bunu bir zorunluluk olarak görmekten vazgeçmemizi söylüyor. Bazen çözüm ne kadar basit değil mi!

Röportajda, bazen gün içinde yetersiz beslendiğimiz bazen de kaygılarımızı yatıştırmak için kendimiz buzdolabının karşısında bulduğumuz gecelere nasıl son vereceğimize dair çok sayıda öneri var. Gece yemenin kiloya, fazla kilonun sağlık sorunlarına, sağlık sorunlarının hayatımıza mal olduğunu düşünürsek Dr. Ayça Kaya’ya kulak vermekte fayda var.

Sağlık demişken işte ilginç bir yazı daha. Cinsellik ve ilişkiler yazarımız İrem Bir aynı zamanda bir cinsel sağlık kliniğinin yöneticisi. Doğal olarak bu alandaki trendleri yakından takip ediyor. Bir, erkeklerin yaşla birlikte oluşan ereksiyon sorununu “mavi hap”la çözmeninin modasının geçtiğini gözlemlemiş: “Her şeyde olduğu gibi teknoloji ve trendler bu alanda da gelişim gösterdi. Sertleşme ilaçları artık yerini gençleştirme tedavilerine bırakıyor.

Evlilik yıldönümünde eşine ‘Sana ne alayım’ diye soran kadın bir süre sonra ‘Biraz şok dalga, biraz penis mutluluk aşısı azıcık da kök hücre hayatım’ cevabını alabilir. Çünkü genç görünmek, sağlıklı olmak ve dolayısıyla daha aktif bir cinsel hayat, artık herkesin peşinden koştuğu bir hedef haline geldi.”

Gelin bir de gençliğin bir tezahürüne bakalım. Bu hafta medyada yaşlılar ve haliyle ‘yaşlılık’ kavramı üstüne bolca haber vardı. 86 yaşında okuma yazma öğrenen, 75 yaşındaki girdiği hafızlık tespit sınavında büyük başarı elde eden, 72 yaşında köyüne muhtar olup kolları sıvayan… Miray Tamer bu haberleri derledi ve ortaya ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ çıktı. Hepsinin insanın keyfine keyif katan hikayeleri var.

Şimdi dünya, spor, bilim, sanat, ekonomi alanlarında öne çıkan bazı haberlere bakalım.

10HABER’DEN KISA KISA

Ekvator Ginesi diktatörünün süper yatı Türk zenginin yatına nasıl çarptı?

Bodrum Yalıkavak’ta cuma günü vahim sonuçları olabilecek bir deniz kazası yaşandı. Bir süperyat, Yalıkavak körfezinde alargada demirli olarak duran bir başka yata arkadan çarptı. Kazanın oluş biçimi kadar iki yatın sahipleri de ilginçti. Çarpıcı hikayeyi buradan okuyabilirsiniz.

Narin soruşturmasında gözler aileye döndü

Diyarbakır’da kaybolan Narin Güran’ı arama çalışmaları devam ederken savcılık talimatıyla bütün aile üyeleri çapraz sorguya alındı. Gözaltına alınan amcanın arabasındaki örnekle Narin’in DNA’sı uyuştu. 21 Ağustos’tan beri kayıp olan Narin’le ilgili haberleri bilgi kirliliğine bulaşmadan okumanız için haber burada.

ABD Seçim Günlüğü: Kırılgan erkeklik ve Harris’in fendi

ABD’nin seçim günlüğünde bugün, Harris korkusuna dezenformasyona daha da sarılanan Trump ve onun “çocuk yerine kariyer yapan kadınların sefil” olduğunu düşünen yardımcı adayı Vance ve avukat eşi var.

Adanaspor’un 39 yaşındaki teknik direktörü Sol Bamba hayatını kaybetti

Futbolculuğu döneminde Trabzonspor forması da giyen ve kısa süre önce Adanaspor’un başına geçen 39 taşındaki teknik direktör Sol Bamba, daha önce de teşhisi koyulan Hodgkin dışı lenfoma hastalığının nüksetmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Takımının 30 Ağustos Cuma günü Manisa FK’yle deplasmanda oynayacağı maç için Manisa’ya giden Sol Bamba orada rahatsızlanıp Celal Bayar Üniversite Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Futbol insanı 31 Ağustos Cuma gününün son saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

Galatasaray’ın moral gecesi

Şampiyonlar Ligi’ne katılamadığı için büyük eleştiri alan Galatasaray, Adana Demirspor deplasmanında farka koştu. 5-1’lik galibiyetle moral bulan Cim-Bom’da tek sıkıntı Icardi’nin sakatlanması oldu. Maçın analizini Uğur Vardan’ın kaleminden okumanız için okuyabilirsiniz.

Ciğerlerinizi doktordan önce google dinleyecek

Google, hastalık belirtilerini seslerden tespit edebilen bir yapay zeka (AI) teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji, özellikle öksürük, burun çekme ve zor nefes alma gibi sesleri analiz ederek, hastalıkları erken teşhis etmeyi amaçlıyor. Google’ın bu işteki ortağı Hindistan’da solunum sağlığı konusunda uzmanlaşan Salcit Technologies. Akıllı telefonlara entegre edilecek teknolojiden özellikle sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu bölgelerde yaşayanların faydalanması umuluyor.

Trajedinin böylesi: Bankada çalıştığı masada öldü, dört gün sonra fark edildi

ABD’nin Arizona eyaletinde Tempe şehrinde yaşayan 60 yaşındaki Denise Prudhomme, 16 Ağustos Cuma sabah saat 7’de, çalıştığı Wells Fargo bankasına personel kartıyla giriş yaptı.

Prudhomme binanın üçüncü katına, o katın da ana koridorundan uzakta kalan masasına geçti. Cuma akşamı herkes mesai sonunda çıktı, evine gitti. Kimse Prudhomme’un farkında değildi. Cumartesi pazar banka kapalıydı. Pazartesi sabahı herkes işe geldi. Kimse hala Prudhomme’un farkında değildi.

Bazı çalışanlar civardan yükselen kötü kokuları aldılar ama bunu da binanın hep arızalanan tuvaletlerine bağladılar, üstünde durmadılar. Derken 20 Ağustos salı günü oldu. Günün ilerleyen saatlerinde bir güvenlik görevlisi Prudhomme’un hareket etmediğini ve kötü kokunun da oradan geldiğini nihayet fark etti. Prudhomme hayatını kaybetmişti.

Yedi ‘yeni’ harikadan hangisisiniz: Çin Seddi mi Tac Mahal mi?

Zürih merkezli bir vakıf, dünya çapında internet ve telefon oylarına dayanarak 2007 yılında ‘Dünyanın Yeni Yedi Harikası’nı ilan etti. Bunlar Çin Seddi, Tac Mahal, Macu Piccu, Colosseum, Rio de Janeiro’ya tepeden bakan devasa İsa heykeli, Yucatan’daki basamaklı piramit, Ürdün’deki Petra harabeleri. (Giza Piramitlerine onursal harika payesi verilmiş). Bu yeni harikaların bazı özellikleriyle kişilik özelliklerinizi eşleştirdik. Bakın bakalım siz hangisisiniz?

İyi Pazarlar!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.