<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:51 Bakan Tunç, “Bu kişilerin sağlık durumları ve barınma şartlarının devletin tüm imkanlarıyla karşılanmak zorunda”
22:22 Bakan Tunç, “Yerli ve milli çözümler üretmeyi sadece tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz”
22:07 Bakan Tunç, “Veri ihlallerine karşı idari para cezaları getirildi”
21:39 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tarım ürünleri noktasında net ihracatçı konumdayız”
21:09 İletişim Başkanı Altun: “Siyonist katiller, gazetecilere düzenlediği saldırıda hakikati bir kez daha katletti”
20:51 Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye meselesi, Türkiye’nin beka meselesidir
20:37 Bahçeli: Cunta demek CHP demektir, bunu bilmeyen de yoktur
20:26 Çelik: Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyeti ile bu hafta görüşebilir
19:58 Türkiye Çin Geliştirme ve Destekleme Derneği’nden Cumhurbaşkanı Tatar’a ziyaret 
10:36 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM anketi: 5 kişiden 4’ü iklim kriziyle daha fazla mücadele bekliyor

BM anketi: 5 kişiden 4’ü iklim kriziyle daha fazla mücadele bekliyor
21 Haziran 2024
15
A+
A-

Birleşmiş Millet Kalkınma Programı araştırmasına göre dünya çapında insanların yüzde 80’i hükümetlerin iklim konusunda daha güçlü adımlar atmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) gerçekleştirdiği ve 75.000 kişinin katıldığı iklim krizine ilişkin küresel ankete göre, her beş kişiden dördü ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki taahhütlerini güçlendirmesini istiyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Oxford Üniversitesi ve GeoPoll tarafından yapılan ve Perşembe günü yayınlanan “Dünya Halklarının İklim Oylaması 2024” anketinde, dünya nüfusunun yüzde 87’sini temsil eden 77 ülkedeki insanlara rastgele telefon görüşmeleri yoluyla 15 soru yöneltildi.

Anketin en önemli bulgusu, katılımcıların yüzde 80’inin hükümetlerinin küresel ısınmaya karşı mücadele çabalarını arttırmasını istemesi oldu.

Ankete göre, yüzde 89’luk bir oranla yoksul ülkeler daha fazla mücadele isteyen tarafta yer alıyor. Ancak, zengin G20 ülkelerinde de beklenti yüksek. Bu ülkelerdeki insanların da yüzde 76’sı iklim kriziyle daha fazla mücadele edilmesi gerektiğine inanıyor.

Dünyanın en büyük sera gazı yayıcıları olan Çin’de yüzde 73 ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de (ABD) yüzde 66 ile katılımcıların çoğunluğu iklim eylemini destekliyor.

UNDP küresel iklim direktörü Cassie Flynn, “Dünya liderleri 2025 yılına kadar Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütlerin bir sonraki turuna karar verirken, bu sonuçlar insanların cesur iklim eylemlerini her yerde desteklediğinin inkâr edilemez bir kanıtıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Temiz enerjiye hızlı geçişte en yüksek beklenti Çin halkında
Ankete katılan 77 ülkenin 62’sinde katılımcıların çoğunluğu fosil yakıtlardan temiz enerjiye hızlı bir geçişi desteklediklerini belirtti.

Temiz enerjiye hızlı bir geçiş için destek verme oranı, en büyük kömür üreticileri arasında yer alan Çin’de yüzde 80 olarak kaydedildi. ABD’de bu oran yüzde 54, Rusya’da ise ankete katılanların sadece yüzde 16’sı bu görüşü destekledi.

Küresel ısınmayla ilgili endişelerin de arttığını ortaya koyan ankete katılanların yüzde 56’sı haftada en az bir kez iklim değişikliği hakkında düşündüğünü vurguladı.

Ankete göre, Türkiye'deki katılımcıların yüzde 77'si iklim konusunda endişe yaşıyor.
Ankete göre, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 77’si iklim konusunda endişe yaşıyor.Uncredited/AP

Türkiye, iklim konusunda en endişeli üçüncü ülke

Ankete katılanların yüzde 53’ü iklim değişikliği konusunda geçen yıla kıyasla daha endişeli olduğunu söylerken, daha az endişeli olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 15’te kaldı.

İklim kaygısında, Fiji yüzde 80 ile başı çekerken, onu yüzde 78 ile Afganistan, yüzde 77 ile üçüncü sırada olan Türkiye takip ediyor.

İklim korkularındaki en düşük artış yüzde 25 ile Suudi Arabistan’da görülürken, bu ülkeyi yüzde 34 ile Rusya, yüzde 36 ile Çek Cumhuriyeti takip ediyor.

Ankete katılanların üçte ikisinden fazlası (yüzde 69) küresel ısınmanın, nerede yaşayacakları veya çalışacakları ve ne satın alacakları gibi yaşam kararlarını etkilediğini söyledi.

UNDP Başkanı Achim Steiner, anket sonuçlarının bir fikir ortaklığı olduğunu vurgularken, vatandaşların ülke liderlerinden daha hızlı ve ilerici kararlar beklediğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

“Vatandaşlar ülke liderlerinin hemen harekete geçmesini ve iklim kriziyle cesurca mücadele etmesini istiyor. Benzeri görülmemiş olan bu sonuçlar, şaşırtıcı düzeyde bir fikir birliğini ortaya koyuyor.”

“Liderleri ve politika yapıcıları, özellikle ülkeleri bir sonraki iklim eylem taahhütlerini veya Paris Anlaşması kapsamındaki ‘ulusal olarak belirlenmiş katkıları’ geliştirirken, anketi dikkate almaya çağırıyoruz.”

Karbon salınımı yüksek olan ülkelerin vatandaşları iklim değişikliğiyle mücadeleyi daha çok destekliyor

Anket, dünyanın karbon salınımında başı çeken ülkelerin 20’sinde daha güçlü iklim eylemlerine destek verildiğini ortaya koydu. Bu destek ABD ve Rusya’da yüzde 66, Almanya’da yüzde 67, Çin’de yüzde 73, Güney Afrika ve Hindistan’da yüzde 77, Brezilya’da yüzde 85, İran’da yüzde 88 ve İtalya’da yüzde 93’e kadar çıktı.

Karbon salınımı en yüksek ülkelerden olan Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya ve ABD’de iklim taahhütlerini güçlendirmesi gerektiğini düşünen kadınların oranı, erkeklere göre 10 ila 17 puan daha fazla.

Bu fark en fazla Almanya’da görülürken; kadınlar erkeklere kıyasla yüzde 17 daha fazla iklim kararlarının güçlenmesini bekliyor. İklim değişikliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini düşünen kadınların oranı yüzde 75, erkeklerin ise yüzde 58.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.