ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’dan Haberler!

Avrupa’dan Haberler!
2 Haziran 2024
19
A+
A-

UHA / İnternational News Agency’nın Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ, ‘Avrupa’dan Haberler’ başlığı altında Avrupa’da öne çıkan ve EuroNews’in de katkılarıyla haberleri haberleri sizin için derledi.

UHA / İnternational News Agency

*** Berlin hükümeti, Ukrayna’nın Rusya sınırları içerisindeki askeri hedeflere karşı Alman silahlarını kullanmasına izin verdi.

Almanya Başbakanı Scholz, Alman yapımı tankların önünde

Almanya, Ukrayna’nın, uluslararası hukuka uygun olarak, Rusya’nın içinden Ukrayna’nın kuzey sınır bölgesi Harkiv şehrine yönelik saldırılara karşı kendini savunmak için Berlin tarafından tedarik edilen silahları kullanabileceğini bildirdi.

Berlin’in politika değişikliği, Washington’ın Kiev’e, Rus askeri varlıklarına yönelik Amerikan silahlarıyla karşılık vermesi  için yeşil ışık yakmasından bir gün sonra geldi.

Alman hükümetinden yapılan açıklamada, Rusya’nın son haftalarda Ukrayna’nın Harkiv kentine, özellikle de Rusya sınırının hemen ötesindeki bölgelerden saldırılar hazırladığı, koordine ettiği ve gerçekleştirdiği kaydedildi.

Alman Hükümet Sözcüsü, “Ukrayna’nın bu saldırılara karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğuna ve bunun uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığına inanıyoruz. Ukrayna, bunu yapmak için, bizim tarafımızdan tedarik edilenler dahil, uluslararası yasal yükümlülüklerine uygun olarak bu amaçla tedarik edilen silahları da kullanabilir.” açıklamasında bulundu.

Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki Alman hükümeti, Kiev’in Rus topraklarına saldırı sırasında Alman silahlarını kullanıp kullanamayacağına izin konusunda son günlerde çalışma yürütüyordu.

Diğer yandan Alman yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı taktik nükleer saldırı tehdidinde bulunduğu bir dönemde gerilimi tırmandırabilecek söylemlerden kaçınmaya çalışıyor.

Keza Ukrayna’nın Batı tarafından tedarik edilen silahları nasıl kullanmasını istediklerine yönelik ayrıntıları da kamuoyuna açıklamıyor.

Almanya tarafından Ukrayna’ya verilen silahların çoğu cephe hattının çok gerisindeki Rus mevzilerine saldırı için uygun değil.

Örneğin kundağı motorlu obüsler maksimum 56 km mesafedeki hedefleri vurabiliyor. Ancak bu topçu sistemleri cephenin hemen yakınında konuşlandırılmıyor.

*** Macaristan Başbakanı Viktor Orban, NATO ve AB’nin Ukrayna planlarına karşı.

Macaristan Başbakanı Vikton Orban

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’nın Rusya’daki hedefleri vurmak için Batı silahlarını kullanmasına izin verecek NATO önerilerine karşı çıkarak, bu tür planların Avrupa’yı “yıkıma yaklaştırdığını” idda etti.

Orban, Macar radyosuna verdiği demeçte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya asker göndermeyi reddetmeyeceğini ima eden açıklaması ve Kiev’in Rusya’daki askeri üsleri gelişmiş uzun menzilli silahlarla vurmasına izin verecek NATO önerisine de değindi.

ABD ve AB liderlerini savaşı kışkırtmakla suçlayan Orban, “Savaş sürekli aç olan bir canavar ve onun parayla beslenmesi gerekir. Ve Amerikalıların, ABD’nin Demokrat hükümetinin ve Avrupa Birliği liderlerinin bunu beslemeye hazır olduğunu görüyorum.” dedi.

Son günlerde 9 Haziran’da Macaristan’da yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimleri için kampanya yürüten Orban, bu seçimi savaş ve barış arasındaki varoluşsal bir mücadele olarak değerlendirirken, seçim kampanyasını Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin Rusya ile yaşanan geriliminin artmasına neden olabileceği korkusu üzerine yoğunlaştırdı.

Orban, Macar radyosuna yaptığı açıklamada liderliğini yaptığı siyasi oluşumu Ukrayna’daki çatışmanın derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunan benzersiz bir parti olarak tasvir etti.

Bununla birlikte siyasi eleştirmenler, bu önerileri Moskova’ya teslim olma anlamına geldiğini ve bunun Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği toprakları elinde tutmasına olanak tanıyacağı ve Moskova’yı daha fazla cesaretlendireceği görüşünü dile getiriyor.

Batılı ülkelerin Ukrayna’ya askeri yardım sağlamasına uzun süredir karşı çıkan Orban, Avrupa Birliği’nin Kiev’e verdiği mali desteği önlemek ve Moskova’ya yönelik yaptırımları engelleme tehdidinde bulunuyor.

Ukrayna’nın işgaline rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkilerini sürdüren Orban, çoğu AB ülkesinin Rusya’nın petrol ve doğal gazını sınırlamaya çalıştığı bir dönemde Moskova ile enerji anlaşmalarını hızlandırdı.

Batı’nın sağladığı silahlarla Rusya topraklarındaki hedeflerin vurulmasına izin verilecek mi?

Ukrayna’nın Batı tarafından sağlanan silahlarla Rusya topraklarındaki hedefleri vurmasına izin verilip verilmeyeceği sorusu, şu anda Moskova’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik işgali başlatmasından bu yana hassas konulardan birini oluşturuyor.

Batılı liderler, Batı’nın doğrudan müdahalesinin dünyayı nükleer çatışma yoluna sokabileceği konusunda defalarca uyarıda bulunan Putin’i kışkırtabileceği korkusu nedeniyle bu adımı atmaktan çoğunlukla kaçındı.

Ancak Kremlin güçleri son aylarda, ABD askeri yardımında uzun bir gecikmenin ardından Ukrayna’nın asker ve mühimmat sıkıntısından yararlanırken, Batı Avrupa’nın yetersiz askeri üretimi, savaş alanına yapılan önemli teslimatları yavaşlattı.

*** Belçika’da Gent Üniversitesi İsrail ile ilişkilerini askıya aldı.

Belçika üniversitesinde Filistin yanlısı eylem

Brüksel Özgür Üniversitesi 28 Mayıs’ta, Anvers Üniversitesi ise 30 Mayıs’ta İsrail ile ilişkilerini askıya aldığını bildirmişti.

Belçika’da Gent Üniversitesi, İsrail ile tüm akademik işbirliği anlaşmalarını askıya aldığını duyurdu.

Üniversite Rektörü Rik Van de Walle tarafından yapılan yazılı açıklamada, kararın gerekçesi olarak “İsrail hükümeti tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinin boyutu, süresi ve niteliği” gösterildi.

Üniversite yönetiminin, İsrail üniversiteleri ve araştırma kurumlarıyla devam eden tüm akademik işbirliğini durdurduğu belirtilen açıklamada, işbirliğinin hukuken sona erdirilmesinin mümkün olmadığı halde üniversitenin ilgili projelerden tek taraflı çekileceği kaydedildi.

Belçika’nın resmi haber ajansı Belga’ya açıklamada bulunan Van de Walle, “Gent Üniversitesi, Gazze’de meydana gelen çok ciddi insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerine dahil olmak istemiyor. Bu nedenle üniversite, bu ciddi insan hakları ihlallerine karışan ortaklarla işbirliği yapmak istemiyor.” ifadesini kullandı.

Brüksel Özgür Üniversitesi 28 Mayıs’ta, Anvers Üniversitesi ise 30 Mayıs’ta İsrail ile ilişkilerini askıya aldığını bildirmişti.

Belçika’nın Brüksel, Gent, Anvers, Leuven ve Liege kentlerindeki üniversitelerde mayıs başında başlayan öğrenci eylemleri sürüyor.

*** Fransa, İsrailli silah firmalarının Paris Eurosatory Fuarı’na katılımını iptal etti.

Eurosatory Fuarı

17-21 Haziran tarihleri arasında Paris’in kuzeyindeki Villepinte’de gerçekleşecek olan uluslararası savunma ve kara güvenliği fuarı Eurosatory’ye 2 binden fazla firma iştirak edecek.

Fransa, İsrailli silah firmalarının 17-21 Haziran’da başkent Paris düzenlenecek uluslararası Eurosatory Fuarı’na katılımını iptal etti.

Bu karara gerekçe olarak İsrail ordusunun son olarak Refah’taki göçmen kampını bombalaması gösterildi.

Eurosatory Fuarı’nı düzenleyen “Coges Events” tarafından yapılan açıklamada, “Hükümet yetkililerinin kararıyla Eurosatory 2024 Fuarı’nda İsrail savunma sanayi standı bulunmayacak.” denildi.

Fransa Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Cumhurbaşkanının Refah’taki İsrail operasyonlarının durdurulması çağrısında bulunduğu bir ortamda, İsrail şirketlerinin Fransa fuarına kabul edilmesi için gerekli koşullar artık karşılanmıyor.” ifadesine yer verildi.

Bu karardan önce İsrail’den 74’e yakın sanayi şirketinin etkinliğe katılması belkeniyordu.

17-21 Haziran tarihleri arasında Paris’in kuzeyindeki Villepinte’de gerçekleşecek olan uluslararası savunma ve kara güvenliği fuarı Eurosatory’ye 2 binden fazla firma iştirak edecek.

Paris’te geçen hafta Filistin destekçileri, ülkelerinden, İsrail ile olan silah ticaretini durdurmasını talep etmişti.

Eylemciler, dünyanın dört bir yanından silah firmalarının yer alacağı fuardaki katılımcılar arasında İsrailli şirketlerin de olmasına tepki gösterip, bu şirketlere yapılan davetin iptal edilmesini istemişti.

Almanya'daki seçimler Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ'ne ...

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ, TÜHA Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.