ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

(SETA) Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi Miş,”Kovid-19 salgınında bakanlıklar ve Bürokrasi hızlı bir şekilde koordine olabildi”

(SETA) Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi Miş,”Kovid-19 salgınında bakanlıklar ve Bürokrasi hızlı bir şekilde koordine olabildi”
22 Mayıs 2024
16
A+
A-

 

(SETA) Genel Koordinatörü ve  Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, Cumhurbaşkanının, sistemde yürütmenin başı olarak da bütün süreçleri bir şekilde hem kontrol edebildiğini,  hem alınacak kararları daha da hızlandırabildiğini açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Türkiye’nin saygın, güvenilir, bağımsız yayın kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve ToplumNebi Miş: Erdoğan büyük bir uzlaşmayla seçilecek, Söyleşi Yusuf Özkır | Kriter Dergi Araştırmaları Vakfı’n yeni Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, SETA tarafından  “Web Seminer Dizisi” kapsamında düzenlenen toplantıda “Kovid-19 Sonrası Ulusal Siyasetlerde Değişim ve Yönelim” adlı sunum gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kriz dönemindeki etkisi

Doç. Dr. Nebi Miş, krizi iyi yönetemeyen siyasi partilerin ve liderliklerin krizden sonra düşüşe geçeceğini belirterek, insanların herhangi bir kriz anında ülkelerini sulh ve selamete çıkarabilecek siyaset arayışlarına girecekleri yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kriz dönemindeki etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Nebi Miş, özellikle bu dönemde bütün bakanlıkların hızlı bir şekilde koordine olabildiğini ve Bürokrasinin yine kriz süreçlerinde hızlı bir şekilde harekete geçirilebildiğine dikkat çekti.

SETA Genel Koordinatörü Doç. Dr. Miş, aynı zamanda bakanlıklar ve kurumlar arasında iletişim stratejilerine varıncaya kadar her şeyin çok hızlı bir şekilde devreye sokulabildiğinin altını çizdi.

En nihayetinde de Cumhurbaşkanın, sistemde yürütmenin başı olarak da bütün süreçleri bir şekilde hem kontrol edebildiğini hem alınacak kararları daha da hızlandırabildiğini hatırlatan Doç. Dr. Nebi Miş,  dolayısıyla Türkiye’de kurumların etkinliğinin artırılmasının ve karar mekanizmalarının hızlandırılması gibi başlıklarda cumhurbaşkanlığı sisteminin önemli olduğunu vurgulamak gerektiğini ifade etti.

“Güçlü devlet kapasitesine yönelik toplumların bir beklentisi oluşacak”

Salgından sonra ülkelerin birçoğunda genel değişim eğilimleri görüleceğini de hatırlatan  Doç. Dr. Miş, güçlü devlet kapasitesine yönelik toplumların bir beklentisinin de oluşacağını dile getirdi.

“Kovid-19 salgını sonrası toplumların güçlü devlet kapasitesine yönelik beklentisinin oluşacağını belirterek “Yerlileşme ve millileşme meselesi bundan sonraki süreçte tartışma konularının başında gelecek.” 

“Acaba bu yeni dönemde devletin görevi ne olmalıdır?” diyen SETA Genel Koordinatörü Doç. Dr. Nebi Miş, şunları söyledi:

“Yani klasik aydınlanma düşünürlerinin dediği gibi savunma, eğitim gibi belirli klasik görevlerle mi sınırlandırılacak devlet, yoksa tedarik zincirlerinin oluşturulmasından yatırımların hangi alana yapılacağına kadar devletin birçok sahada, piyasada etkin olup olmaması meselesi ulusal siyasetlerin tartışma konularından birisini mi oluşturacak?”.

Millileşme ve yerlileşme meselelerinin de yine ulusal politikalarda tartışılacağına değinen Doç. Dr. Nebi Miş, “Bilindiği gibi kriz sürecinde en önemli tartışma başlıklarından birisi, ülkelerin kendi kendine yeterlilikleri ya da tedarik zincirlerinde kopuş olup olmaması. Yerlileşme ve millileşme meselesi bundan sonraki süreçte en liberal ülkelerin bile tartışma konularının başında gelecek.” şeklinde konuştu.

SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’n yeni Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, SETA tarafından  “Web Seminer Dizisi” kapsamında düzenlenen toplantıda “Kovid-19 Sonrası Ulusal Siyasetlerde Değişim ve Yönelim” adlı sunumunu şu sözlerle noktaladı:

“Krizin ortaya çıkardığı sonuçların ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, “Hem hükümetler düzeyinde hem de toplumlar düzeyinde bu kriz geçtikten sonra insanlar şu soruyu soracak; yanlış giden neydi, kriz niçin kötü yönetildi? Bunlar toplumsal hafızada önemli bir yer oluşturacak. Toplumsal hafıza, iktidarların topluma uyguladığı siyasetleri neticesinde şekillenecek.”

 ***

Nebi Miş | Yazar | Kriter Dergi

Doç. Dr. Nebi Miş,Nebi Miş

Genel Koordinatör
Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş, doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923- 2003” başlıklı teziyle tamamladı. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulundu. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda İngilizce ve Türkçe makaleleri yurt içinde ve dışında farklı akademik dergilerde yayınlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.