GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN Hava füzelerinin tedariki için sözleşme imzalandı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve TÜBİTAK SAGE ana yükleniciliğinde yürütülecek olan, GÖKTUĞ F-16 PO-III Entegrasyonu ve Düşük Ölçekli İlk Üretim Tedariki Projesi’nin Sözleşme İmza Töreni 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te gerçekleştirildi.
UHA / İnternational News Agency
GÖKTUĞ Geliştirme Projesi kapsamında F-16 uçakları PO-I konfigürasyonuna entegre edilecek şekilde geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin, F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Hava-Hava Füzesi ihtiyacının karşılanabilmesine yönelik GÖKTUĞ füzelerinin düşük ölçekli ilk üretim tedariklerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
25’er füze ve 14 adet Lançer
Proje kapsamında; Bozdoğan ve Gökdoğan Füzelerinin F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ve 25 adet Bozdoğan Füzesi, 25 adet Gökdoğan Füzesi ve 14 adet Lançer tedarikinin gerçekleştirilmesi ve ilk teslimatın 2025 yılı içerisinde yapılması hedefleniyor. Füze Adı: BOZDOĞAN AIM-9X Sidewinder
Ağırlık: 140 kilogram 84 kilogram
Uzunluk: 3.3 metre 3 metre
Çap: 160 milimetre 127 milimetre
Menzil: 25+ kilometre 30+ kilometre
Hız: 4+ Mach 2.5+ Mach
Tipi: Görüş İçi Görüş İçi
[Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri]
TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testleri başlatılan BOZDOĞAN’ın; Kasım 2019’da yerdeki F-16 kanadından test atışı gerçekleştirilmiş ve 4 kilometre yükseklikteki yüksek hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etmiştir.
BOZDOĞAN’ın, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan AIM-9 Sidewinder Füzelerinin yerini alması planlanmaktadır. GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) GÖKDOĞAN, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’dir.
Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan GÖKDOĞAN; at-unut, birden fazla hedefe kilitlene bilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahiptir. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebilmektedir. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilmektedir.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com Özel Haberi