Hipersonik yolcu uçağıyla dünyanın öbür ucuna bir kaç saatte gitmek mümkün olacak mı?
Avrupa’dan Avustralya’ya bir yolcu uçağıyla gitmek için yaklaşık 20 saat yolculuk yapmak gerekiyor, İsviçreli bir “start-up” şirketi, hidrojenle çalışacak hipersonik yolcu uçağıyla bu süreyi bir kaç saate düşürmeyi hedefliyor.
“Destinus” şirketi, geliştirdiği “Eiger” adlı ikinci prototip uçağının deneme uçuşlarında geçen yıl başarı sağlandığını açıkladı.
Şirket ayrıca, hidrojen kullanımıyla süpersonik uçuşların geliştirilmesine yönelik yatırımlarla ilgili programa diğer yatırımcıların dışında İspanya Bilim Bakanlığı’nın da katıldığını duyurdu.
Toplam yatırımı 12 milyon euro olan ortak projede İspanyol şirketleri, teknolojik araştırma merkezleri ve üniversiteler de yer alıyor.
Destinus şirketinin ticaret ve ürün geliştirmeden sorumlu Başkan Yardımcısı Davide Bonetti gelecekteki hedefleriyle ilgili basına şunları söyledi:
“Destinus olarak İspanya ve Avrupa’nın hidrojen kullanımıyla uçuşları ilerletmek konusunda belirlenen stratejik hedeflerle ilgili olarak bizimle aynı çizgide olduğunu açıkça gösterdikleri ve bu konuda maddi teşvik aldığımız için çok mutluyuz. Bizim gibi ileri teknoloji şirketleri için, bu AB kurtarma fonlarına erişim ile ileri düzey araştırma yapmak, yeniliği hızlandırmak ve küresel olarak rekabet etmek çok önemli. Havacılıkta hidrojen bazlı çözümler gelecek için artık daha gerçekçi hale geliyor.”
Frankfurt Sidney arası 4 saat 15 dakikaya inecek
Hidrojen kullanımının, birçok teknolojik araştırma ve geliştirme projesinin giderek daha fazla ana temasını oluşturduğu biliniyor.
Hidrojen kullanımını savunanlar, bu yakıtın yan ürününün ısı ve su olması nedeniyle çevre dostu özelliğine de özellikle vurgu yapıyor.
Hidrojen yakılırken üretilen ısı miktarı sorun teşkil edebilirken, Melbourne Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu durumun yakın zamanda hipersonik uçuşlara güç sağlayabileceği ve uçakların ses hızının beş katı hızda (yaklaşık saatte 6.100 kilometre) uçmasını yol açacağını ortaya koydu.
Bu ortaya konan hız, Londra ve New York arasındaki yolculuğun süpersonik uçakla 90 dakikaya ineceği anlamına geliyor.
Destinus, hidrojen kullanan süpersonik uçakla Frankfurt-Sidney uçuşunun 20 saat yerine sadece 4,15 saat süreceği, Frankfurt-Şanghay uçuşunun ise 2 saat 45 dakika süreceği planlamasını yapıyor.
Destinus, Madrid yakınlarında bir hidrojen motoru test sahası inşa etmek için 2022 yılı haziran ayında İspanyol motor üreticisi ITP Aero ile ortaklık kurdu. Projeye göre, basınçlı hava hidrojen motorları burada test edilecek.
Bu proje, İspanya’nın bir dizi sektörde hidrojene bağlı teknoloji üretiminin ön saflarında yer alma çabasını bir parçası olarak görülüyor.