2022’de Yenilenebilir Enerji Teknolojilerine Rekor Yatırım Yapıldı

Yenilenebilir enerji dönüşümü teknolojilerine yapılan küresel yatırım miktarının 2022’de 1,3 trilyon dolara çıktığı, ancak sıcaklık artışının ise 1,5 dereceyle sınırlamak için yatırımların dört kat atması gerektiği açıklandı.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na (IRENA) dayandırdığı haberinde, “Yenilenebilir Enerji Finansmanı Küresel Görünümü 2023” raporuna göre, yatırımlar, temiz enerji, elektrikli ulaşım ve ısınma, enerji depolama, karbon yakalama ile hidrojen teknolojilerini içeriyor. Yatırım, 2022’de 2021’e oranla yüzde 19 arttı ve 1,3 trilyon dolara çıktı.
IRENA’nın Dünya Enerji Geçişleri Görünümü 2022’deki 1,5 derece senaryosuna ulaşmak için yıllık yatırımların en az dört katına çıkması gerekiyor.
Temiz enerjiye yapılan 500 milyar dolarlık yatırım emsalsiz, ancak her yıl ihtiyaç duyulan ortalama yatırımın yüzde 40’ından azını temsil ediyordu.
Yatırımların yüksek olmasının nedeninin ise iklim değişikliği ve beraberinde getireceği krizin ülkeler tarafından iyi anlaşılması ve buna yönelik hedeflerin belirlenerek yatırımların planlanması olarak gösterildi.
Özellikle son yıllarda küresel salgınla karşılaşılan tedarik zincirindeki aksamalar ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yaşanan enerji krizine karşın yatırım miktarının artış göstermesi olumlu karşılanırken, söz konusu yatırım miktarı yine de iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine ulaşmak için yeterli bulunmuyor.
[IRENA Direktörü Francesco La Camera]
Açıklamada görüşlerine yer verilen IRENA Direktörü Francesco La Camera, küresel krizlerin yenilenebilir enerji yatırımları için zorlukların yanında fırsatlar barındırdığını belirterek, “Enerji verimliliğinin de dahil olduğu enerji dönüşüm teknolojilerine yapılan küresel yatırımlar 1,3 trilyon dolara ulaştı. Bu yeni bir rekor. Ancak küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlamak için yatırımların dört kat atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.