ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan ile Ermenistan Arasındaki Barış Görüşmelerinde Son Durum

Azerbaycan ile Ermenistan Arasındaki Barış Görüşmelerinde Son Durum
24 Mayıs 2024
14
A+
A-

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışma tarih boyunca karmaşık bir süreçten geçerek günümüze kadar gelmiştir. Özellikle 1828 tarihinde imzalanan Türkmençay Anlaşması sonucu bölgeye kalıcı olarak yerleşen Rusya, yeni bir …

UHA / İnternational News Agency

Mehmet Yüce on LinkedIn: MEHMET YÜCE - Karabağ'da İlahi Adalet Teceli Ediyor

[Prof. Dr. Mehmet Yüce]

(SETA) Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Proje Araştırmacısı ve Azerbaycan İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce, kaleme aldığı “Azerbaycan ile Ermenistan Arasındaki Barış Görüşmelerinde Son DurumAzerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmanın tarih boyunca karmaşık bir süreçten geçerek günümüze kadar geldiğini açıkladı.

Türkmençay Anlaşması - Turkish Forum

 

Prof. Dr. Mehmet Yüce yazısında, şunları söyledi:

“Özellikle 1828 tarihinde imzalanan Türkmençay Anlaşması sonucu bölgeye kalıcı olarak yerleşen Rusya, yeni bir jeopolitik durumu oluşturmak üzere Anadolu ve İran’dan göç ettirdiği Ermenilerle bölgenin demografik yapısı değiştirmiş, kadim Azerbaycan toprakları Ermenileştirilerek Azerbaycanlıları önce azınlık duruma düşürmüş, sonra da bölgeden göçe zorlanmıştır. Böylece bu bölgede bir Ermeni devletinin kurulması için ortam hazırlamıştır. Kurulacak Ermeni devletine de Türkiye ile Türkistan coğrafyası arasında tampon bir bölge oluşturulma misyonu yüklemiştir. Böylelikle Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışması ortamı yaratılarak Güney Kafkasya bölgesi istikrarsızlaştırılmış ve Rusya’nın hakemliğine ihtiyaç oluşturulmuştur”.

26 Şubat 1992: Hocalı Katliamı | TARİHİSTAN

Prof. Dr. Mehmet Yüce, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki en belirgin anlaşmazlığın, Karabağ bölgesi ekseninde olduğunun altını çizerek, SSCB’nin çöküşünden önce Karabağ bölgesinde başlayan çatışmaların 1988’de sonrası arttığını, Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilanı sonrasında yoğunlaşarak, 1992-1994 yılları arasında binlerce kişinin ölümüne ve yüz binlerce kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu yazdı,

MİNSK ülkeleri nelerdir? MİNSK grubu nedir, ne zaman kuruldu?

1994 yılında ise Rusya’nın arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında Bişkek Protokolüyle ateşkesin sağlandığını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Ancak Karabağ sorunun çözümü için oluşturulan AGİT-Minsk grubu aradan geçen 30 yıl süre zarfında sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamamıştır. Nitekim Ermenistan’ın 27 Eylül 2020 tarihinde Tovuz’a saldırmasıyla başlayan ve 44 gün süren vatan muharebesi Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanmış, Rusya’nın arabuluculuğuyla 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü mutabakat zaptıyla yeniden ateşkes sağlanmıştır. Böylece sahadaki mücadele yerini siyaset ve diplomasiye bırakmıştır” dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan'ın barış anlaşması müzakereleri Kazakistan'da yapılacak - Son Dakika Dünya Haberleri | NTV Haber

Prof. Dr. Mehmet Yüce, şöyle devam etti:

“Aslında vatan muharebesi sonrasında Rusya arabuluculuğunda imzalanan 9 maddelik üçlü mutabakat zaptı Azerbaycan ile Ermenistan arasında kesin barışın sağlaması için gerekli hükümleri içermektedir. Azerbaycan mutabakat zaptında yer alan yükümlülüklerini yerine getirmekle birlikte Ermenistan sahada kaybettiğini masada geri kazanmak düşüncesiyle yükümlülüklerini yerine getirmek yerine farklı arayışlar içindedir”.

Fransa, Güney Kafkasya'da yeniden etkili olabilir mi?

 

Dış politikada giderek itibarını yitiren, Afrika’da dışlanan ve Ermenistan’ın doğal destekleyicisi konumunda olan Fransa’nın, bu arayıştan yararlanarak Ermenistan üzerinde Güney Kafkasya’da yeni bir nüfuz alanı oluşturmak üzere harekete geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Yüce,  Vatan Muharebesi sırasında yeterince etkin olamayan diğer Batılı ülkeler ve ABD’nin, Ermenistan aracılığıyla bölgeyi dizayn etmek ve Rusya’yı Ukrayna cephesi dışında başka bir cepheden sıkıştırmak amacında olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Mehmet Yüce, bu durumun Ermenistan’ı ümitlendirerek Ermenilerin Batı aracılığıyla Azerbaycan’dan bazı tavizler koparmaya yönelik bir politika izlemeye ittiğini ve Ermenistan’ın Batı’ya yönelmesi ise Rusya’yı rahatsız ederek, Rusya’nın Ermenistan’a bedel ödettirme politikasına işlerlik kazandırmasına neden olduğunun altının çizdi.

Azerbaycan'sız üçlü "Ermenistan" toplantısına Türkiye'den tepki - Son Dakika Haberler

Azerbaycan İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Böylece Rusya ile Batı arasında sıkışan Ermenistan diğer taraftan da iç muhalefet ve diaspora baskısıyla karşı karşıya kaldı. 5 Nisan 2024 tarihinde Ermenistan, ABD ve AB arasında Brüksel’de gerçekleşen üçlü toplantıda yeterince güçlü dönemeyen Ermenistan, söylem ve eylemlerinde bölgenin gerçeklerine daha uygun bir politika izlemeye başladı. Bunun üzerinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır belirleme konusunda ilk somut adımlar atıldı. Bu da bölgede barış anlaşması yapılacağı konusunda ümitlerin yeşermesine neden oldu” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan Brüksel'de bir araya gelecek - Dünyadan Haberler

“Bilindiği üzere Azerbaycan’ın Ermenistan’a teklif ettiği barış anlaşması temelinde devletlerin egemenliği, toprak bütünlüğü ve sınırlarının belirlenmesi hususları ön planda yer almaktadır” diyen Prof. Dr. Mehmet Yüce,  şöyle devam etti:

“Bu çerçevede barış görüşmelerinde kilit rol oynayan devlet sınırlarının önce “delimitasiya” ve sonra “demarkasiya“sını (Delimitasyon, sınırların tam olarak çizilmesi aşamasıdır ve sonraki adım olan Demarkasyon ile sınırın fiziksel olarak işaretlenmesi ve onaylanması için temel oluşturmaktadır) gerçekleştirmek yani sınırların belirlenmesi üzere iki ülke tarafından oluşturulan komisyonların 8. ve son toplantısında bazı somut adım atıldı. Bu adımlar ateşkes sonrası başlayan barış görüşmelerinde bugüne kadar üzerinde anlaşılan en önemli somut adım oldu. 1991 yılı Almatı Beyannamesi esasında yürütülen sınır belirlenmesi sürecinde cüzi de olsa bazı sınır noktaları belirlendi. İlk sınır taşı 23 Nisan tarihinde konuldu”.

Azerbaycan ile Ermenistan sınır belirleme komisyonları, toplantıların yönetmeliği üzerinde anlaştı

Prof. Dr. Mehmet Yüce, Azerbaycan-Ermenistan Sınır Belirleme Komisyonu Eş Başkanı, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev’in ofisinden yapılan açıklamada, “Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasındaki sınırdaki koordinatların netleştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, jeodezik ölçümlere dayanarak 25 Nisan 2024 itibarıyla 20 sınır taşı yerleştirildiği” belirtildiğini hatırlattı.

6 Mayıs itibarıyla bu sayının 40’a çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Yüce, şöyle devam etti:

“Yine komisyon tarafından yapılan çalışmalar sonucu Ermenistan’ın 4 gayri-anklav köyün Azerbaycan’a iadesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede Bağanis, Voskepar, Kirants, Berkaber yerleşkelerinin Ermenistan’da kalması, Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan köyleri olan Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli Gızılhacılı’nın ise Azerbaycan’a geri iade edilmesi ve sınırların bu güzergahtan geçmesi konusunda ön anlaşma sağlandı. Dört köyün iade edilmesi Azerbaycan kamuoyunda büyük sevinçle karşılandı. Bununla birlikte Azerbaycan kamuoyunda aslında Ermenistan işgalindeki köy sayısı 8 olduğu, geri kalan 4 köyün de daha sonra iade edilmesi gerektiği ya da eksklavlarla ilgili karşılıklı anlaşmaya dayalı olarak bazı adımlar da atılması gerektiği hususu da dillendirilmektedir”.

Nikol Paşinyan "soykırım" konusuna yaklaşımda da devrim yapıyor | Independent Türkçe

Prof. Dr. Mehmet Yüce, Bu hususta “Hükümetin amacı savaşı önlemektir ve bu nedenle bu bölgelerde sınırların ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi kararlaştırılmıştır” açıklamasında bulunan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın, “Yakında Azerbaycan ile devletler arası sınırlarımızın 1991’de Alma-Ata Bildirgesi temelinde belirlenmesi konusunda anlaşma sağladık. Sınırların belirlenmesinin başlaması, 6 Ekim 2022 tarihinde Prag’da gerçekleşen tarihli dört taraflı görüşmede elde edilen anlaşmaların uygulanmasıdır. Bu anlaşmaları barış anlaşmasına dahil ederek imzalama zamanı geldi” şeklindeki açıklaması Ermenistan’ın eskisine göre barışa daha yakın olduğu şeklinde yorumlanabileceğine vurgu yaptı.

Kazakh president offers condolences over Yerevan explosion | ARMENPRESS Armenian News Agency

Azerbaycan İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce, iki ülke arasında barışın sağlanmasına yönelik bir adımın da Kazakistan tarafından atıldığını belirterek, Tokayev’in Erivan’a 15 Nisan’daki resmi ziyareti sırasında Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşması yapılmasını desteklediklerini ve Kazakistan’ın bu konunda iyi niyet misyonunu üstlenmeye hazır olduğunu bildirmesi üzerine bu teklif her iki ülke tarafından da kabul gördüğünü belirtti.

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının Berlin'deki barış anlaşması müzakeresi başladı - Sakarya Son Dakika Haberleri - Bizim Sakarya Gazetesi

Bu çerçevede Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasında 10 Mayıs 2024’te Almatı’da bir görüşme gerçekleştiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Yüce, görüşme sonrasında Bakanların, “sınır belirleme sürecindeki ilerlemeyi ve bazı konularda sağlanan uzlaşmayı takdir ettiklerini” ifade ederek, heyetlerin “Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışın sağlanması ve devletlerarası ilişkilerin kurulması hakkında iki taraflı Anlaşma Tasarısı“nın maddeleri üzerinde görüşmeye devam ettiklerini hatırlattı.

Azerbaycan İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce, taraflar arasından halen bazı görüş ayrılıklarının bulunduğu belirterek, ancak üzerinde uzlaşma sağlanamayan konularda görüşmelerin sürdüğünü ifade etmelerinin iki ülkenin bugüne kadar hiç bu kadar barışa yakın olmadıkları yorumlarına neden olduğunu ifade etti.

“Sonuç olarak Azerbaycan ve Ermenistan arasında sınır belirleme hususunda sağlanan bazı mutabakat noktaları kuşkusuz büyük önem arz etmektedir” diyen  Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Ancak tarihi kökeni 200 yıla kadar uzanan, karmaşık, içten ve dıştan birtakım güçlerinin müdahale alanına dönüşen, çok sayıda sosyo-ekonomik ve politik unsurlar üzerine oturtulan, bölgesel ve küresel yansıması bulunan sorunlarının kısa vadede tamamen çözümünü beklemek aşırı iyimser bir tutum olacaktır. Bununla birlikte Azerbaycanlıların ifadesiyle “kenar güçlerin” müdahalesi olmaması halinde iki ülke aralarındaki sorunları bölge gerçeklerine uygun şekilde daha kısa zamanda hal edebileceklerini söylemek mümkündür” dedi.

***

Mehmet Yüce

Proje Araştırmacısı
Prof. Dr. Mehmet Yüce Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nden 1991’de mezun olmuştur. Aynı üniversiteden 1993’te Mali İktisat Bilim Dalı’nda yüksek lisans, 1998’de de Mali Hukuk Anabilim Dalı’nda doktora eğitimini tamamlamıştır. Ayrıca Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Yüce, Uludağ Üniversitesi’nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanı, Hukuk Fakültesi dekanı, genel sekreter ve rektör yardımcısı görevlerinde ve Kırgızistan İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi’nde rektör yardımcısı ve dekan görevlerinde bulunmuştur. Halihazırda Azerbaycan İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi’nde dekan olarak görev yapmaktadır. Türk dünyası, vergi hukuku ve maliye alanlarıyla ilgili yirmi kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.