ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriye’nin kuzeydoğusunun geleceğinde iklim değişikliği ve kuraklığın etkisi

Suriye’nin kuzeydoğusunun geleceğinde iklim değişikliği ve kuraklığın etkisi
7 Mayıs 2022
571
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / SPD Hidropolitik Akademi Üyesi Dr. Fulya Aydın Kandemir ve Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız tarafından yapılan ortak bir çalışmada, iklim değişikliğinin Suriye’nin nispeten daha nemli bir iklim bölgesi olan kuzeydoğu Suriye üzerindeki etkilerinin ele alındı.

Fulya AYDIN-KANDEMIR | PhD | PhD | Ege University, İzmir | Institute of Solar Energy

        Dr. Fulya Aydın Kandemir                 (SPD) Başkanı Dursun Yıldız

Dr. Fulya Kandemir ve Dursun Yıldız  tarafından yapılan bu çalışma Su Politikaları Derneğinin “International Journal of  Water Management and Diplomacy” periyodik dergisinde 2022 yılı Ocak sayısında  yayınlandı.

SPD Hidropolitik Akademi Üyesi Dr. Fulya Aydın Kandemir ve Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız, Ankara’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘ya yaptıkları ortak açıklamada, iklim değişikliğinin, çevresel etkilerin yanı sıra potansiyel sosyo-ekonomik etkileri ile çatışma bölgeleri için istikrarsızlığa neden olduğunu, İklim Değişikliği’nin kişi başına azalan su kaynakları, tarım ve hayvancılıkta verim düşüklüğüne, artan gıda fiyatları ve azalan refah seviyeleri nedeniyle insanları kırsaldan kentsel alanlara göç etmeye zorladığına dikkat çekti.

Suriye'de artan kuraklık suyun azalmasına neden oldu | ŞARKUL AVSAT

Dr. Fulya Aydın Kandemir ve Başkan Dursun Yıldız, “Bölgede yakın geçmişte yaşanan bölgesel çatışmalardaki kuraklığın etkisi gibi arazi kullanımı, kuraklık ve su kullanımındaki değişimler arasındaki ilişkilerin ortaya konulması, gelecekte olası tehditlerin değerlendirilmesi açısından faydalı olacaktır. Bölgede arazi kullanımındaki değişimler, sulu tarım alanlarının artması ve yoğun yeraltı suyu kullanımı, mevcut koşulları daha da kötüleştirmektedir. Bölgede etkili olacağı öngörülen kuraklığın bu sorunları daha da arttırma ihtimali mevcuttur. İklim değişikliğinin de etkisiyle daha önce yaşanan sosyal gerilim ve ayaklanmaların gelecekteki potansiyel tehdit olarak önemini koruduğu görülmektedir. Suriye’nin tamamında ve kuzeydoğu bölgesinde, iklim değişikliğinin su kaynakları ve gıda güvencesi üzerindeki etkileri, bölgede barış ve istikrarın temini için önem taşımaktadır” dedi.

İklim değişikliğinin, çevresel etkilerin yanı sıra potansiyel sosyo-ekonomik etkileri ile çatışma bölgeleri için istikrarsızlığa da neden olduğunu söyleyen Dr. Kandemir ve Başkan Yıldız, Bölgede yakın geçmişte yaşanan bölgesel çatışmalardaki kuraklığın etkisi gibi arazi kullanımı, kuraklık ve su kullanımındaki değişimler arasındaki ilişkilerin ortaya konulmasının ve gelecekte olası tehditlerin değerlendirilmesi açısından faydalı olacağına dikkat çekti.

Suriye'de kuraklık | Gaia Dergi

Dr. Fulya Aydın Kandemir ve Başkan Dursun Yıldız, Bölgede arazi kullanımındaki değişimlerinin, sulu tarım alanlarının artması ve yoğun yeraltı suyu kullanımının, mevcut koşulları daha da kötüleştirdiğini hatırlatarak, Bölgede etkili olacağı öngörülen kuraklığın bu sorunları daha da arttırma ihtimalinin mevcut olduğunu dile getirdi.

İklim değişikliğinin de etkisiyle daha önce yaşanan sosyal gerilim ve ayaklanmaların gelecekteki potansiyel tehdit olarak önemini koruduğunun görüldüğünü ifade eden Dr. Kandemir ve Başkan Yıldız, “Suriye’nin tamamında ve kuzeydoğu bölgesinde, iklim değişikliğinin su kaynakları ve gıda güvencesi üzerindeki etkileri, bölgede barış ve istikrarın temini için önem taşımakta” olduğunu belirtti.

Bu kapsamda Dr. Fulya Aydın Kandemir ve Dursun Yıldız tarafından iklim değişikliğinin Suriye’nin nispeten daha nemli bir iklim bölgesi olan kuzeydoğu Suriye üzerindeki etkilerinin ele alındığı bu çalışma kapsamında, iklim değişikliğinin kuraklık etkilerini ele almanın yanı sıra, bölge genelinde arazi kullanım değişikliklerinin ve tarımsal örüntülerin su kullanımını (başta yeraltı suyu) ne ölçüde etkilediğinin de araştırıldığına dikkat çekti.

Fulya AYDIN-KANDEMIR | PhD | PhD | Ege University, İzmir | Institute of Solar Energy

        Dr. Fulya Aydın Kandemir                 (SPD) Başkanı Dursun Yıldız

İklim Değişikliği Bölgedeki İstikrarsızlığı ve Gerilimi Arttıracak

Su Politikaları Derneği’nin International Journal of Water Management and Diplomacy dergisinde yayınlanan bu çalışmada önemli sonuçların elde edildiğini açıklayan Dr. Kandemir ve Başkan Yıldız, bazı uzmanların bölgede artan sıcaklık, azalan yağış ve artan su kıtlığı ile son 20 yılda yaşanan üç kurak periyodun bölge için beklenen iklim değişikliklerinin erken göstergeleri olduğunu ileri sürdüğünü aktardı.

Dr. Fulya Aydın Kandemir ve Dursun Yıldız, Bölge genelinde, azalan su ve toprak kalitesi, artan yeraltı suyu çekimleri ve su konusunda sınırlı siyasi iş birliği ile bölgenin siyasi belirsizliğinin önümüzdeki yıllarda su kaynaklarının güvenlikleştirilmesine yol açabileceğini, bu gelişmelerin yerel ve bölgesel ölçekte siyasi ve toplumsal istikrarsızlık riskleri üretme potansiyelinin de yüksek olduğunu açıkladı.

Dünyada çatışmalar yüzünden göç edenlerin sayısı açıklandı

“Suriye’deki iklim değişikliği baskısı, diğer faktörlerin de etkisiyle, kitlesel göçe, silahlı çatışmalara ve etnik bölünmeye katkıda bulunmuştur” diyen bilin insanı ve uzman Dr. Kandemir ve Başkan Yıldız, “İklim değişikliği modellerinden elde edilen projeksiyonlar, mevcut eğilimin devam edeceğini ve bunun kıyıdaş ülkeler arasında gerilimlere yol açabileceğini göstermekte” olduğunu ifade etti.

SPD Hidropolitik Akademi Üyesi Dr. Fulya Aydın Kandemir ve Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız, İklim değişikliğinin, toprakta tuzlanma, yeraltı sularının aşırı çekimi ve su kalitesindeki düşüş, tarımsal üretimi ve su arzı güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, orta ve uzun vadede bölgede öngörülen yağışlarda azalma ve tarımsal kuraklığın bölgedeki sınırlı su kaynakları için rekabeti arttıracak ve bölgenin istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturacağını kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 07 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.