ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:32 Tunceli ve Ovacık’a kayyum atamalarına muhalefetten tepki: ‘İrade gaspıdır, hukuki değildir’
10:22 İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık Belediyelerine görevlendirme yaptı
09:50 Suç ve Ceza Film Festivali başladı, Jethro Tull İstanbul’u geldi!
07:40 Adalar Müzesi’nden yeni sergi
07:19 Gazze’de İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
07:00 Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “AK Parti, 11 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük sivil toplum hareketidir”
06:50 Kocaeli Ticaret Odası’nın standına 2. Uluslararası Sağlık Turizmi Fuarı’nda yoğun ilgi
06:34 TÜBİSAD: Türkiye’nin geleceğini bilişim sektörü, bilişim sektörünün geleceğini ekosistem ekonomisine geçiş belirleyecek
06:32 Asya Açılımı’nın jeopolitik yansımaları
06:29 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarının arka planı
06:20 Gazze’de katil soykırımcı İsrail’in suç ortağı ABD’den Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrailli üst düzey yetkililerle ilgili yakalama kararına tepki: “Kararı reddediyoruz”
06:14 Katil Netanyahu için tutuklama kararı: Şimdi ne olacak?
06:00 Kocaeli Folklor Spor Kulübü şampiyonluk ünvanını korudu
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:43 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:38 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:30 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:06 Hafta sonu kar geliyor
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Plastikten kaynaklı kirlenme en fazla tek kullanımlık ürünlerden kaynaklanıyor

Plastikten kaynaklı kirlenme en fazla tek kullanımlık ürünlerden kaynaklanıyor
1 Mayıs 2024
9
A+
A-

* Sulara karışan plastikler zamanla parçalanarak mikroplastiklere dönüşüyor. Plastik, denizlerde balıkların tüketmesi ile besin zincirine karışıyor.

* Yapılan araştırmalar sofradaki tuzda da plastik olduğunu gösteriyor. Çözüm ise tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmek.

UHA / İnternational News Agency

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız plastikler, toprağa, suya ve havaya karışarak toplum sağlığını tehdit ediyor. Mikroplastikler, suya, sofrada kullandığımız tuza kadar karışıyor.

Kağıt bardaktaki büyük tehlike: Farkında değilsiniz ama beyne kadar ilerliyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, “Hint Keneviri bitkisi ve benzeri biyolojik malzemelerden plastiğe alternatif, zararsız biyolojik ürünler elde edilebilir.” dedi.

Deniz-kirliliği-2 - Deniz KartalıDeniz Kartalı

Kullandığımız plastik ürünler çeşitli şekillerde dere, sulama kanalı ve denizlere karışıyor. Atık yönetim altyapı eksikliğinin olması, tarımsal üretimde kullanılan plastiklerin tarım alanlarında bırakılması, karasal ve denizsel plastik kirliliğine neden oluyor.

DAVRANIŞI, BÜYÜME VE ÜREMEYİ ETKİLİYOR

Plastik üretiminde, doğa ve insan sağlığına ciddi şekilde zarar verecek olan kimyasallar kullanıldığını belirten Gündoğdu, “Alev geciktiriciler, antioksidanlar, hormon bozucu özellikte olan fitalat, bisfenol gibi kimyasallar kullanılıyor ve bunlar mikroplastik formunda da taşınıyor. Plastik kullanımı sonrasında da toplama oranının çok düşük olması, büyük risk oluşturuyor.” dedi.

Bilim İnsanları Plastik Atıkların Kimyasal Geri Dönüşümünün Geleceğine Yönelik Araştırma Kılavuzlarını Yayınladı | İnovatif Kimya Dergisi

Plastiklerin içinde bulunan kimyasallar canlılarda, cinsiyet ve büyüme hormonlarının bozulmasına ve de otizmden kansere varana kadar birçok hastalığa sebep oluyor. Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, mikroplastiklerin çeşitli hücre yapılarından geçebildiğini belirtti.

Gündoğdu, “Özellikle oksidatif stres dediğimiz stres düzeyini artırmada, davranış bozukluğunda, büyüme ve üreme bozukluğunda bu mikroplastikler etken. Birikimsel olarak da bu mikroplastiklere maruz kalan canlıları tüketen diğer canlılar, besin zincirinden kaynaklı olarak aynı zamanda bu mikro ve nanoplastiklere maruz kalmış oluyor.” ifadelerini kullandı.

MERSİN KÖRFEZİ - MERSİN | Seyahat, Şehir, Coğrafya

SEL SULARIYLA DENİZLERE TAŞINIYOR

2018 yılında yapılan araştırma göre, Mersin Körfezi’nde yağmurlardan önce kilometrekarede 700 bin adet olan mikroplastik sayısı, sonbahar yağmurlarıyla kilometrekarede 12 milyon adedi geçiyor.

Araştırmanın güncelliğini koruduğunu belirten Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, önlem alınmadığı için de bu durumun her yıl katlanarak artmaya devam ettiğini söyledi.

Mikroplastik kirliliği ve deniz ürünleri güvenliği

Ayrıca Gündoğdu, denizlerde bulunan balıkların ciddi oranda mikroplastiğe maruz kaldığını belirtti: “En son yaptığımız çalışmada her balığın neredeyse 1 ila 2 mikroplastik yediğini biliyoruz. Bir insanın bir oturuşta 10 civarında barbunya ya da benzeri balık yediğini düşündüğümüzde bu sayı katlanarak artıyor. Suları süzerek beslenen midyeler de ciddi oranda mikroplastik barındırıyor.”

Tuzda da durum farklı değil. Türkiye’de bulunan 16 büyük tuz markasında yapılan araştırmayla günlük yaşantımızda kullandığımız tuzların içinde de ciddi oranda mikroplastik olduğu ortaya konuldu. Gündoğdu, “Denizden veya gölden elde edilen tuzlarda da bu plastiklerden dolayı ciddi oranda kirlenme olduğunu yapılan çalışmalar gösterdi.” dedi.

KENEVİR SEÇENEK OLABİLİR

Plastik yiyoruz - Resim: 1

Plastikten kaynaklı kirlenmenin en fazla tek kullanımlık ürünlerden kaynaklandığını söyleyen Gündoğdu, önlem olarak günlük hayatta kullanılan plastiklerin kullanımına son verilmesi gerektiğini savundu:

“Depozito sistemi, plastiklere ek vergiler bu sorunun çözümüne ciddi katkı sağlayacaktır. Bazı alanlardan plastiği çıkarmak mümkün değil. Ancak bu mümkün olmayan alanların çevreyi kirletme oranı çok düşük. Esas kirliliğin nedeni günlük hayatta kullanılan tek kullanımlık plastikler. Plastik alternatifi olarak kenevir gibi biyolojik temelli ürünlerin seracılık ve diğer sektörlerde de kullanılması, halk sağlığı ve doğa açısından faydalı olacaktır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.