ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Avrupa’dan Mektup Var!’

‘Avrupa’dan Mektup Var!’
7 Şubat 2022
468
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Değerli okurlar (UHA) Uluslararası Haber Ajansı olarak ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizde sizlerle yine birlikteyiz.

Bültenimizin ilk haber, Amerikan’ın Sesi (VOA) Almanya Temsilcisi Cem DALAMAN’ın ‘Almanya’da Başbakan Scholz’a Ukrayna Krizi Eleştirisi’yle ilgili haberle başlıyoruz.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Rusya’yla Ukrayna arasında giderek derinleşen krizde birçok NATO müttefiki, Almanya’yı net tavır koymamakla ve özellikle Moskova’ya karşı yeterince sert bir tutum izlememekle eleştiriyor.

Aralık ayı başında görevi Angela Merkel’den devralan yeni Başbakan Olaf Scholz için ilk büyük sınav olarak nitelenen gelişmeler, Almanya içinde de tepkilere neden oluyor. Son olarak, Scholz hükümetinin geçen hafta Ukrayna’ya askeri destek amacıyla 5 bin miğfer göndereceğine dair yaptığı açıklama, Alman kamuoyundaki tartışmaları daha da alevlendirdi.

Yeni başbakana yöneltilen bir diğer eleştiri, Scholz’un Avrupa Birliği içinde konuyla ilgili tüm inisyatifleri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a kaptırdığı yönünde. Macron, Çarşamba (2 Şubat 2022) günü akşamı ABD Başkanı Joe Biden’le telefonlaşmış, konuşmada Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Rusya’ya uygulanacak ağır ekonomik yaptırımların hazırlıklarının ve diplomasi konusundaki koordinasyonlarının ele alındığı açıklanmıştı.

Macron, geride kalan günlerde Putin’le de telefonlaşırken İtalyan Başbakanı Mario Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson da son dönemde Rusya lideriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Scholz Moskova’ya gidecek

Siyaset dünyasında Almanya’nın, özellikle de kendisinin bu krizde pasif kalmasına yönelik artan tepkiler üzerine dün akşam Alman ZDF televizyonundaki ana haber programına canlı bağlanan Başbakan Scholz, “yakın bir zamanda” Moskova’ya gideceğini söyledi. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile masaya oturacağını açıklayan Scholz net bir tarih vermezken yorumcular, Alman başbakanın önümüzdeki Pazar günü Washington’da Joe Biden’la bir araya geleceğini, bu nedenle Putin görüşmesinin en erken gelecek hafta gerçekleşebileceğini belirtiyor.

Scholz, Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker konuşlandırmasının Avrupa’da barışı tehlikeye soktuğunu belirtirken “Durum çok ciddi. Ukrayna sınırına bu kadar çok askerin ve birliğin konuşlandırılması görmezden gelinemez” dedi. Yaptığı açıklamalarda kendisine yönelik eleştirilere yanıt veren Scholz, Almanya’nın yakın ortaklarıyla diplomatik bir çözüm için tüm girişimlerde yer aldığını, ayrıca NATO kapsamında askeri katkı sunduğunu ve Ukrayna’ya da mali yardımlar yaptığını söyledi.

Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya ekonomik bağımsızlığını sağlamlaştırması ve kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olmak için yaklaşık 2 milyar Euro destek sağladığını ve bunun Batılı ülkeler arasında en büyük miktar olduğunu söyledi.

“Müttefiklerimiz bizim çabalarımızın değerini biliyor” diyen ve Berlin’in önceliğinin, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Normandiya formatındaki görüşmelerin sürmesi ve gerilimin diplomatik yollardan çözülmesi olduğunu tekrarlayan Scholz, “Rusya’nın, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı saldırgan bir tavrının çok ağır bedeli olacağını da sürekli vurguluyorum” dedi.

Schröder’in açıklamaları tartışma konusu oldu

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in Rusya’ya ilişkin açıklamaları konusunda bir soruyu da yanıtlayan Scholz, “Bildiğim kadarıyla Anayasa’ya göre Almanya’nın bir başbakanı var. O da benim” dedi. Schröder’in tavsiyelerine ihtiyacı olmadığını da söyleyen Scholz, eski başbakanla Ukrayna konusunu konuşmadığını açıkladı. Putin’le çok yakın ilişkisi olduğu bilinen ve Rus Gazprom ve Kuzey Akım 2 Denetleme Kurulu Başkanı olan Schröder, Ukrayna’nın Almanya’dan silah istemesini alaycı bir dille, “Kılıç çekme çabası” şeklinde nitelendirmişti.

Schröder, bundan kısa bir süre önce, Scholz’un Rusya politikasını kendisinin şekillendirmesinde ısrar ettiği ve Yeşiller’den Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’u saf dışı bırakmaya çabaladığı yönündeki haberler üzerine, Scholz’dan yana tavır almış ve “Siyaset mutfağında kimin aşçı, kimin garson olduğu bilinmeli” şeklinde konuşmuştu.

***

Bu haberimiz de Yine Amerika’nın Sesi (VOA) Paris Temsilcisi Arzu ÇAKIR’ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Biden ve Erdoğan ile görüşeceğiyle ilgili haberi.

Fransa Cumhurbaşkanı ve AB Dönem Başkanı Emmanuel Macron, ülkesindeki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının hızlanmasına rağmen, tüm mesaisini Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin çözümüne harcıyor. Paris’teki resmi kaynaklar, Ukrayna krizinin çözümü için yoğun diplomatik temaslarını sürdüren Macron’un, önümüzdeki günlerde Amerika Başkanı Joe Biden ve krizin çözümünde arabuluculuk rolü üstlenmek isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuşacağını açıkladı.

Rakip cumhurbaşkanı adayları, seçimlerde aday olabilmek için, belediye başkanlarından alınması şart olan “500 imzayı” toplamaya çalışırken, daha adaylığını resmen açıklamadan 500 imzayı bulan Macron, anketlerde de rakiplerinden açık farkla önde olmanın da rahatlığıyla, iç tartışmalara hiç katılmadan, zamanının önemli bir dilimini diplomasiye ayırıyor.

Perşembe günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky başta olmak üzere çok sayıda liderle görüşen Macron, bugün (7 Şubat 2022) Moskova’ya giderek Putin ile, 8 Şubat Salı günü de Kiev’de Zelensky ile yüzyüze görüşecek. Ancak bu buluşma öncesi krizin çözümünde rol alabilecek aktörlerle haftasonu da görüşmeye devam edecek.

Macron, Cumartesi günü İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü. Macron’un, Biden ve Erdoğan ile de telefonda görüşeceğini açıklayan Elysee kaynakları bu iki görüşme için bir tarih vermedi.

Macron’dan sonra Scholz gidiyor

Macron’un ardından, Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Ukrayna için süren diplomasi trafiğine katılıyor. Scholz, gelecek hafta önce Washington’a giderek Başkan Biden ile görüşecek. Alman lider, bu ziyaretin ardından, Macron’dan bir hafta sonra, 14 Şubat’ta önce Kiev’e, 15 Şubat’ta da Moskova’ya gidecek. Macron ve Scholz, önümüzdeki hafta Berlin’de Weimar Üçgeni formatında, Rusya tehdidinden en çok kaygı duyan AB ülkesi Polonya’nın Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile biraraya gelecek.

Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya özel elçilerinin Paris’te başlattığı Normandiya Formatı da, Minsk Anlaşması’nı yeniden canlandırabilmek için 10 Şubat’ta Berlin’de ikinci kez tekrarlanacak.

Macron, Ermeni-Azeri geriliminde de arabulucu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cuma günü, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki Kafkas ülkesi arasındaki ilişkileri düzeltmek için arabuluculuk yapmak amacıyla biraraya geldi. Video-konferans yoluyla yapılan toplantıya AB Konseyi Başkanı Charles Michel de katıldı.

Görüşmenin ardından Macron ve Michel tarafından yapılan ortak açıklamada, sanal buluşmanın “Brüksel’de, 15 Aralık’ta yapılan AB-Doğu Ortaklık Toplantısı çerçevesindeki arabuluculuk sürecinin bir parçası” olduğu dile getirildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Cumhurbaşkanı Macron ve AB Konsey Başkanı Michel, bölgede tansiyonu düşürme ve güven inşa etme çabalarını destekleme konusundaki taahhütlerini yinelediler. Tutukluların yakın zamanda serbest bırakılması, kayıp kişileri aramak için devam eden ortak çabaların yanı sıra, demiryollarının rehabilitasyonu üzerine yapılacak çalışmalar dahil olmak üzere, Doğu Ortaklığı Zirvesi’nin toplantılarından bu yana kaydedilen ilerlemeyi değerlendirdiler. Liderler, bu toplantının geniş bir yelpazedeki konuları tartışmak için değerli bir fırsat sağladığı konusunda anlaştılar. AB ve Fransa, istikrarlı, güvenli ve müreffeh bir Güney Kafkasya inşa etmek için AGİT dahil diğer ortaklarla birlikte çalışmaya kararlıdır.”

***

Değerli okurlar ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimiz bu hafta da bu kadar. Tekrar birlikte olmak dileğiyle hoşça kalınız!

Tuba Nur TÜRKELİ, Avrupa Temsilcisi

[UHA Haber Ajansı, 07 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.