Su Politikaları Derneği’den, ‘Arıtılmış Atıksu potansiyelimiz ve kullanım politikası’ konusunda rapor

ANKARA-UHA HABER / Su Politikaları Derneği, “atıksuların arıtıldıktan sonra tarım ve sanayide kullanılmasının teşvik edilmesi” konusunda bir rapor yayınladı.
Su Politikaları Derneği Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dursun YILDIZ, raporla ilgili (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, SPD olarak ülkemizdeki arıtılmış atıksu potansiyelinin ve kullanım politikasına büyük önem verdiklerini söyledi.
Dursun YILDIZ, raporda, 2007–2013 yılları arasında uygulanan Dokuzuncu Kalkınma Planı’nda Çevrenin Korunması ve Kentsel Altyapının Geliştirilmesi başlığı altında, su alanına yapılan atıflar arasında “atıksuların arıtıldıktan sonra tarım ve sanayide kullanılmasının teşvik edilmesi” ifadesinin yer aldığına dikkat çekti.
Raporda ayrıca (2014–2018) Onuncu Kalkınma Planı’nda da Kentsel Altyapı başlığı altındaki politikalar arasında “arıtılan atık suların yeniden kullanımı özendirilecektir” ifadesi yer verildiğinin altını çizen YILDIZ, “Suyun yeniden kullanımı” ve kullanılmış suyun, atıksu arıtma tesisleri ile arıtılıp döngüsel su kullanımı çevrimi içine alınmasının son derece önemli olduğunu ifade etti.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dursun YILDIZ, günümüzde arıtılmış atık suların tarımsal sulama, sanayi, akifer besleme ve tuvalet sifon suyu, yeşil alan sulamasında amaçlı olarak yeniden kullanımı, dünyada giderek yaygınlaştığını açıkladı.
YILDIZ, bu konu ülkemiz açısından da büyük önem taşıdığını belirterek, arıtılmış atıksuların yeniden kullanımında, kullanım
amacının gerektirdiği su kalitesi kriterlerinin sağlanmasının da ayrıca önemli olduğunu söyledi.
Bu konunun, Belediyeler Birliği tarafından yayınlamış olan “Arıtılmış Atık suların Yeniden Kullanımı ve Yağmur Suyu Hasadı Sistemleri” kitabında Prof. Dr. İzzet Öztürk, Prof. Dr. Ayşe Gül Tanık ve Y. Müh. Gökhan Cüceloğlu tarafından ele alındığını ifade eden Dursun YILDIZ, çok kapsamlı ve faydalı bir yayın olan bu çalışmanın yanısıra son dönemde ulusal ve uluslararası alanda araştırma çalışmalarının da arttığı görüldüğünü dile getirdi.
YILDIZ, Su kaynakları üzerine artan baskıların su kaynakları yönetimi mevcudunun en verimli kullanma ve suyu çevrimiçi kullanma anlayışına doğru yönelttiğini hatırlatarak ve bu bağlamda, dünyada çeşitli örneklerine de rastlanan arıtılmış atıksuların yeniden kullanımının öne çıktığını açıkladı.
“Ülkemizde henüz atık sularının tamamı arıtılamamaktadır” diyen Öğretim Görevlisi Dursun YILDIZ, “ancak özellikle ileri ve biyolojik arıtmadan geçirilen suların tarımsal sulamaya kayda değer bir katkısı olacağı bilinmektedir. Dolayısıyla arıtılmış atıksu potansiyelimiz ve kullanımımız konusundaki çalışmaların artırılması önem taşımak” olduğunu ifade etti.
YILDIZ, yayınlanan bu raporda, alternatif su kaynakları arasında önemi hızla artan atık suların dünyada ve ülkemizde geri kazanımı ve kullanımı konusunda güncel bilgiler verildiğini, bu alternatifin sağladığı avantajlar ve risklerin bilimsel olarak ele alındığını kullanımı için uyulması gereken yasal mevzuattan da söz edildiğini kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2021]