ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
20:42 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
20:16 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:09 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:49 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
18:50 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:33 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:58 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:25 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:01 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
06:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Afet Acil Durum Planı

Türkiye Afet Acil Durum Planı
21 Eylül 2021
395
A+
A-

UHA HABER / Stratejist-Araştırmacı-Yazar Strateji Enstitüsü Başkanı Şener Mengene, afet yönünden çok yoğun bir dönemde olduğumuzu, Ülkenin Kuzeydoğuda seller, güneybatıda yangınlar ile mücadele edildiğine dikkat çekiyor.

Şener Mengene - Haberin KapısıŞener Mengene, ‘Türkiye Afet Acil Durum Planı‘yla ilgili (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ‘Afet ve Acil Durum‘ hazırlıklarını gündemde tutmak ve kamuoyu oluşturmak için yazılan yazıların, malesef yeterince gündeme gelmediği gibi karşılık da bulamadığının altını çiziyor.

“Dünyada ve Ülkemizde meydana gelen küresel ısınma, ekolojik sistemde değişimler ve mevsimsel iklim değişikliklerin dolayı ülkemizde sel, heyelan, toprak kayması, sabotaj, orman yangınları, yıldırım, hortum, çığ gibi olaylar ve yangın, kimyasal olaylar gibi yapay afetlerde artışlar yaşanmaktadır” diyen Stratejist Mengene, .önlemlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Şener Mengene, EM-DAT verilerine göre, tüm dünyada doğal afetlerin 1980 öncesine göre üç kat artış gösterdiğini hatırlatıyor ve bu nedenle ABD FEMA ve Danimarka modelinin iyi incelenmesine işaret ediyor.

Depremi önceden telefondan haber almak mümkün mü?

“Eğitimlere ilköğretimden itibaren başlamalı, tabana yayılmalı, gönüllüler artırılmalı, uluslararası akrediteye sahip olmalı” diyen Stratejist-Araştırmacı-Yazar Mengene. “Ülkemiz, tektonik kuşakta yer aldığından deprem kaçınılmaz afet olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda sel ve orman yangınlarında büyük bir artış görülmekte” olduğunu aktarıyor.

Antalya'nın Kaş ilçesinde orman yangını - 09.09.2021, Sputnik Türkiye

Şener Mengene, özellikle orman yangınlarında terör saldırısı olduğu yönünde emarelerin de görüldüğünü ve bu nedenle hızlı müdahale ve havadan müdahalenin son derece büyük önem arz ettiğinin altını çiziyor.

Afet ve acil durum riskinin fazla olması nedeniyle kısa, orta ve uzun vadeli afet ve acil durum planlamasının yerel, bölgesel ve ulusal olarak yapılması gerektiğini ifade eden Mengene, “Bütün İlçelerde Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi oluşturulmalıdır. Toplumsal afet bilincini artırmak için yazılı, görsel, radyo ve sosyal medya ile yerel, bölgesel ve ulusal medya da eğitici programlar ve kamu spotu gibi iletişim, video, resim gibi bilgilendirici reklam ve tanıtım programları yapılmalıdır”  şeklinde belirtiyor.

Strateji Enstitüsü Başkanı Şener Mengene, Afet ve acil durum mevzuatında kamu, özel ve özerk kurumlar ile gönüllü teşekküllerin işbirliğinin de artırılmasına vurgu yapıyor ve şöyle devam ediyor:

“İlköğretimden itibaren eğitimler verilmelidir. Bütün kamu ve özel kuruluşlar afet planı hazırlamalıdır. Her ailede aile afet planı yapılmalıdır. Yangınlar, can ve mal kaybına sebep olmakta ve özellikle sanayi tesislerinde yaşanan olaylar ülke ekonomisini ciddi olarak olumsuz etkilemektedir”.

Batı Karadeniz'deki sel felaketi: Can kaybı 38'e yükseldi... - Norm Haber

“İnşaat teknolojilerinde meydana gelen değişimler ile akıllı şehircilik projelerini uygulama ve entegrasyonu proje onay aşaması ve öncesinde zemin etütleri büyük önem kazanmaktadır” şeklinde dile getiren Mengene, “Bölgesel olarak risk içeren olaylar ve nedenleri belirlenmeli ve çözümler üretilmelidir. Dere yatakları kesinlikle yerleşime kapatılmalıdır. Bu konuda ilçe ve il ve büyükşehir belediyeleri, ilçe ve il özel idareleri ve kaymakamlık, üniversiteler ve valiliklere ve ilgili bakanlık ve merkezi kurumlara önemli görevler düşmektedir” diyor.

Üniversitelerin bu alanda çok daha aktif olmasına dikkat çeken Şener Mengene, akademik olarak bu çalışmalara öncülük etmesi gerektiğini ve her üniversitenin kendi ilinde afet acil durum eğitimi çalışmasını başlatılmasını dile getiriyor.

Strateji Enstitüsü Başkanı Stratejist Şener Mengene, “İlköğretimden itibaren adet acil durum ders olarak okutulmalıdır. BM afet riskleri azaltılması Sendai konferansı 2015-2030 kararlarında ülkemizin de imzası var. Bu kararlarda devlet ve yerel yönetimlerin STK’ları bu konu da destekleyeceği kararı var. Bu konu da STK’lar daha fazla desteklenmelidir” diyor.

“Acil Durum ve Afetler ile ilgili kurumlar arasında işbirliği geliştirilmeli” diye aktaran Mengene, Acil Durum numarasının tek numara uygulaması olarak ülke genelinde uygulamaya geçirilmesi gerektiğini, kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesinin önemli olduğunun altını çiziyor.

Karadeniz'de sel felaketi! Ünlü isimler yaşanan afete sessiz kalmadı - Haberler Magazin

Şener Mengene, “kurumlara kadro tahsis edilmeli ve yeterli personel istihdam edilmelidir” diyor ve şöyle devam ediyor:

AFAD, İtfaiye, UMKE, Hızır Acil, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, Arama Kurtarma Dernekleri, Gaz, Elektrik, Su ve Zehir Danışma gibi kurumlar ortak komuta santralden yönlendirme çalışmaları devam etmektedir. Tarih tekerrürden ibaret değildir. Hatalar tekerrürden ibarettir. Bölgesel riskler azaltılmalıdır. Özellikle her yağmurda Karadeniz bölgesinde bir il, ilçe yada köyde sel veya heyelan yaşanmaktadır”.

Savaş, deprem, yangın, özellikle nükleer ve kimyasal bir saldırıya karşı hazırlık yapılmasını da dile getiren Mengene, Afet ve Acil Durumları kronik sorun olmaktan çıkarmak için kalıcı çözümleri uygulamaya geçmek mecburiyetinde olunduğunu, terör olarak yapılan orman yangınlarına neden olanlara ağır cezalar verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

ABD'nin California eyaletinde orman yangınları sürüyor

Stratejist-Araştırmacı-Yazar Strateji Enstitüsü Başkanı Şener Mengene, Orman Yangınları ile mücadelede askeri itfaiyelerin de görev almasının faydalı olacağına dikkat çekiyor ve Türkiye Afet Müdahale planı’nın (TAMP) güncellenmesi gerektiğine işaret ediyor.

“GAMER, AADYM çalışmaları sürekli tatbikatlarla aktif edilmelidir” diyen Mengene konuşmasını şöyle noktalıyor:

“Her İlçe’de Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi oluşturulmalıdır. Ülkemizin coğrafi ve fiziki şartları göz önüne alarak, yeni bir ulusal afet ve acil durum müdahale planı hazırlanmalı, tatbikatlar yapılarak aktif hale getirilmeli ve afetler gelmeden önce uygulamaya geçirilmelidir”.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 21 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.