10 yıldır kayıp olan Malezya uçağı 6 saniyelik bir ses kaydı sayesinde bulunabilir
Cardiff Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2014’ten beri bulunamayan Malezya uçağının yerini tespit edebilecek 6 saniyelik bir su altı sinyali keşfetti.
İngiliz gazetesi The Telegraph’in pazartesi günü yayınladığı bir habere göre bilim insanları, 10 yılı geçkin süredir kayıp durumda olan, Malezya Havayolları’na ait MH370 sefer sayılı uçağın nerede olduğunu çözmeye yardımcı olabilecek bir sinyal tespit etti.
8 Mart 2014’te Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan 227 yolcu ve 12 kişilik mürettebatıyla Pekin’e gitmek üzere yola çıkan uçak, inişe yarım saat kala sırra kadem basmıştı.
Telegraph’ın haberine göre Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, uçağın kaybolduğu gün Hint Okyanusu’ndaki su altı mikrofonları aracılığıyla kaydedilmiş bazı sinyaller keşfetti.
Uçağın düşmesi deprem etkisi yaratmış olabilir
Uçağın düştüğü tahmin edilen saatlerde kaydedilen altı saniyelik sesin, enkaz noktasını tespit etmekte yardımcı olabileceği belirtildi. Araştırmacılar, saniyede 200 metre irtifa kaybeden 200 tonluk bir uçağın küçük bir depreme eşdeğer etki yaratabileceğini söyledi.
İngiliz bilim insanları ayrıca, uçağın düşmesiyle oluşan kinetik enerjinin binlerce kilometre uzaktaki su altı mikrofonlarıyla kaydedilebileceğini belirtti.
Sinyal, Birleşmiş Milletler’in (BM) Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması’nı (CTBT) denetlemek amacıyla bir gözetim merkezi olarak kurulan ve Avustralya’nın Cape Leeuwin bölgesinde bulunan bir su altı dinleme istasyonunda kayıtlara geçmişti.
Benzer enerji patlamalarıyla bölgede sinyal tatbikatı yapılabileceğini belirten Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Usama Kadri, Telegraph’a verdiği röportajda, tatbikat neticesinde benzeri sinyal ölçümü kaydedilirse, uçağın enkazının bulunabileceğini ifade etti.
Sinyallerin ilgisiz olması halinde arama alanı ve tahmini düşüş saatinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.