Yurtdışında bahçe duvarlarının güneş panelleriyle yapılması fikri son yıllarda oldukça popülerleşmeye başladı
Tarım ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Sedat Akar, “Bu teknoloji sayesinde çatılarına güneş panelleri kurulamayan tarımsal ticari işletmeler ve butik evler güneş enerjisinden yararlanarak sürdürülebilir enerjiden faydalanabilecek” dedi.
UHA / İnternational News Agency
Tarım ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Sedat Akar, yurtdışında bahçe duvarlarının güneş panelleriyle yapılması fikrinin son yıllarda oldukça popülerleşmeye başladığını belirterek, “bunun arkasında birkaç neden var: Güneş panelleri, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır ve çevre dostu” olduğuna dikkat çekti.
Sedat Akar, Almanya gibi ülkelerde, yenilenebilir enerjiye geçişin çok önemli olduğunun altını çizerek, bu tür yenilikçi çözümlerin, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığını ve bahçe duvarı gibi genellikle “atıl” olarak kalan alanların, güneş panelleriyle dönüştürülerek enerji üretim alanına dönüştürülmüş olduğunu ifade etti.
Güneş panellerinin, ilk yatırım maliyeti açısından başta pahalı görünebileceğini dile getiren Akar, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladığı için ekonomik fayda sağlayabileceğini ve ayrıca Güneş enerjisi üreterek, elektrik faturalarını önemli ölçüde düşürebileceğini hatırlattı.
Tarım ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Sedat Akar, Almanya’da güneş enerjisi üretimi konusunda sağlanan teşvikler ve destekler sayesinde, bu tür yenilikçi projelerin daha cazip hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:
“Güneş panelleriyle yapılan bahçe duvarları, hem estetik açıdan hoş bir görünüm sunabilir hem de fonksiyonel bir amaca hizmet eder. Sadece bir duvar olarak değil, aynı zamanda enerji üreten bir yapıyı da aynı anda barındırmış olur. Böylece daha verimli kullanım sağlanmış olur. Yurtdışında bazı ev sahipleri ve belediyeler, özellikle dar alanlarda yatay güneş enerjisi panelleri kullanmak yerine dikey yerleştirilen panelleri tercih ediyorlar. Bahçe duvarları gibi dikey alanlar, güneş panellerinin yerleştirilebileceği ek alanlar sunar, böylece daha fazla enerji üretimi sağlanabilir”.
Çevre bilinci konusunda, ileride batı ülkeleri ve karbon ayak izini azaltmak amacıyla daha fazla yenilenebilir enerji çözümleri arayışında olunacağını kaydeden Sedat Akar, Güneş enerjisinden yararlanmak, fosil yakıtların kullanımını azaltarak daha temiz bir enerji elde edilmesini sağlar. Bütün bu sebeplerle, sadece çimento ve tuğla gibi geleneksel inşaat malzemelerine dayalı değil, aynı zamanda enerji üreten yapılarla geleceği şekillendiriyor. Bu tür projeler, geleceğin sürdürülebilir şehirleri için örnek teşkil edebilir. Bizde betonlaşan hormonel bir Bursa değil çevresiyle yeşile dönen Bir Bursa hayal ediyoruz.” dedi.