Yunan Başbakan’dan 57 kişinin öldüğü tren kazası için yargıya mektup: Davaya öncelik verin
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yüksek Mahkeme’den geçen hafta meydana gelen ve 57 kişinin ölümüne yol açan tren kazasıyla ilgili ceza davalarına öncelik verilmesini istedi.
– © Dimtiris Papamitsos/AP]
Ülkenin demiryolu felaketine neyin yol açtığının aydınlatılmasını talep eden Miçotakis, savcıya bir mektup göndererek “Yunan halkı bu trajik kazayla ilgili ceza gerektiren suçların derhal ve kapsamlı bir şekilde aydınlatılmasını istiyor” dedi.
Miçotakis mektubunda, “Sizden bu vakalara öncelik vermenizi ve uygun görmeniz halinde, yaşananların mümkün olan en üst düzeyde soruşturulmasını ve demiryolu sektöründeki sistemik hataların cezai suç teşkil edip etmediğini değerlendirmenizi talep ediyorum” diye yazdı.
Kazanın ardından sistemik hataların araştırılması için bir uzman soruşturması başlatılmasını emreden Miçotakis, Yüksek Mahkeme tarafından yürütülecek soruşturmanın bilirkişi incelemesinden farklı olacağının da altını çizdi.
Kazada can kaybının yüksek oluşu ve ölenlerin çoğunun üniversiteli gençler olması, ülkenin bazı bölgelerinde öfkeli kitlesel protestoları ve polisle çatışmaları tetikledi. Pazar günü sadece başkent Atina’da yaklaşık 12 bin kişi gösteri yaptı.
Nisan ayında yeniden seçime gidecek olan hükümetin bu hamlesi, bu tür soruşturmaların genellikle birkaç yıl sürebildiği Yunanistan’da kamuoyunun öfkesi yatıştırmayı hedefliyor. Kazanın hemen ardından Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etmişti.
İnsan suçu mu, kötü yönetim mi?
Yetkililer başlangıçta kazayı, çarpışma sırasında görevde olan istasyon şefinin yaptığı bir “insan hatası”na bağladı.
59 yaşındaki istasyon şefi Vassilis Samaras kazadan kısmen sorumlu olduğunu kabul etti. İhmal nedeniyle adam öldürmekle suçlanan Samaras suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya.
Yunan medyası ise istasyon şefinin çok az deneyimi olmasına rağmen yoğun bir hafta sonu tatili sırasında görevinde denetimsiz bırakıldığını bildirdi.
Demiryolu sendikaları ayrıca, işletmeci kuruluş Hellenic Demiryolları’nı hattaki güvenlik sorunları konusunda defalarca uyardıklarını ve birbirini izleyen hükümetlerin ağı kötü yönetmelerinin ve güvenlik reformlarını takip etmemelerinin ölümcül çarpışmaya neden olduğunu belirtti.
Yunanistan’ın 2 bin 552 kilometrelik demiryolu ağı on yıllardır kötü yönetim, yetersiz bakım ve eski ekipmanlarla boğuşuyor.
Devlete ait Yunan demiryolu trafik hizmetleri operatörü TrainOSE’nin özelleştirilerek İtalyan Ferrovie dello Stato Italiane’ye satılması ve Hellenic Train’e dönüşmesinden beş yıl sonra, hattaki güvenlik sistemleri hala tam otomatikleşmiş değil.
“Hepimiz ülkenin demiryollarının son derece sorunlu olduğunu biliyoruz” diyen Miçotakis pazar günü tren kazası kurbanlarının ailelerinden af diledi ve altyapıdaki sorunların teknoloji güncellemelerindeki gecikmeleri de içerdiğini kabul etti.
Öte yandan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medyadan Yunanistan demiryollarının modernizasyonu konusunda “daha fazla teknik destek” sağlama konusunda dün Miçotakis’le görüştüklerini söyledi.
Von der Leyen, Komisyon ve AB Demiryolları Ajansı’ndan (ERA) uzmanların bu hafta Atina’ya gideceklerini bildirdi, ancak mali yardım konusunda herhangi bir açıklama gelmedi.
Perşembe günü bir komisyon sözcüsü AB’nin 2014 yılından bu yana Yunanistan’da 16 demiryolu projesine yaklaşık 700 milyon euro destek verdiğin bildirmişti.