Yerel Seçimler, Atatürk Polemiği ve Beka Söylemi

* 31 Mart yerel seçim kampanyaları son 26. güne hızlı bir tempoyla giriyor.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın il mitingleri hız kesmezken CHP Genel Başkanı Özel de giderek selefi Kılıçdaroğlu gibi kurumların (mahkemenin) önüne giden ve “hesap sorma” temalı sert söylemler kuran bir kampanyaya yöneliyor.
UHA / İnternational News Agency
Türkiye’nin saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, “Yerel Seçimler, Atatürk Polemiği ve Beka Söylemi” başlıklı yazısında, Erdoğan’ın “CHP’de iktidar kavgası var, bunlar mı şehirlerimize hizmet edecek” ve “Merkez ile yerel birlikte çalışmalı” söylemlerine karşı Özel’in de bütün tuşlara basan bir söylem hareketliliği sergilediğini dile getirdi.
Prof. Dr. DURAN, Özgür Özel’in bazen ekonomi başta olmak üzere genel siyasetin konularına değinidiğini bazen de CHP’deki değişimcilerin ideoloji boşluğunu doldurmak istercesine polemikler ürettiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, şunları söyledi:
“Bir yandan Cumhur İttifakı’nı “korku ve suç ortaklığı” olarak niteleyen Özel, diğer yandan “iktidarın Türkiye’de kalıcı olmaması, seçimin yapılabilmesi” için kendilerinin kazanması gerektiğini ileri sürüyor. Bu “Erdoğan kazanırsa demokrasinin sonu gelir” şeklindeki eski beka söyleminin yeni formda tekrarlanmasıdır. Mayıs 2023’te kaybeden bir söylemin 2024 seçimlerinde daha etkisiz olacağı açık”.
“Dahası, Özel, CHP’ye oy vermeyenleri ötekileştiren, mistik tonlu bir Atatürk söylemi seslendiriyor: “Atatürk sizden partisini iktidar yapmanızı bekliyor. Erzurum’da çalışın diyor, İstanbul’u kaybetmeyin, İzmir’de rekor kırın diyor. Bilecik’i sakın ha kaybetmeyin diyor” diyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. DURAN, Böylece yerel seçimlere giderken bir yeni tartışma konusunun da Atatürk polemiği olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, Özel’in Atatürk üzerinden mistik ötekileştirmesine cevap Perşembe günü MHP Genel Başkanı Bahçeli’den geldiğini belirterek, Devlet Bahçeli’nin, “Bizim anlayamadığımız Özgür Bey’in hangi ara aziz Atatürk’le temas kurduğu, nasıl konuştuğu, mesajları nasıl aldığıdır.” Yine geçtiğimiz Perşembe günü Bursa aday tanıtım toplantısında konuşan Özel ise kendisine “ne yiyip içtiğine biraz dikkat etmesini” tavsiye eden Bahçeli’ye yönelik “Atatürk senin için zaten öldü, Atatürk’ün adını anma sen” ifadesini kullandığını hatırlattı.
Prof. Dr. DURAN, şöyle devam etti:
“Özel, CHP’nin küskün seçmenini toparlayabilmek için Atatürk’ü sahiplenmeyi siyasallaştırıyor. Ancak bu polemik belediyecilikte düşük performans gösteren CHP’yi kurtaramayacağı gibi tersten vurur da. CHP’nin 2019 ve 2023 seçimlerinde HDP-YSP-DEM Parti çizgisi ile yaptığı işbirliği ve şimdilerde yürütülen kısmi işbirliği çabası Atatürk milliyetçiliğine aykırı işler olarak önüne koyulabilir”.
Bu seçimlerde CHP’nin beka söylemi üretme ihtiyacı olduğunu düşünen diğer bir CHP’linin de İBB Başkanı İmamoğlu olduğuna dikkat çeken SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhaneddin DURAN, şunları aktardı:
“Sanki Özel ve İmamoğlu polemikçilikte birbirleriyle yarışır gibiler. Belediyecilik konularından çok Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan polemiklere ağırlık veren İmamoğlu’nun söylemlerinin odağında “tek adamlık” ve “beka söylemleri” bulunuyor: “Köprüden önce son çıkış,” “bir kişiye itaat eden aday” “her şeyi ona verirseniz milleti mahveder.””
“CHP’nin kampanyasındaki bu sert beka söyleminin daha sık tekrarlanmasını bekleyebiliriz” diyen Prof. Dr. DURAN, ” Zira aday çıkaran diğer muhalefet partilerinin tabanlarından oy almak için “Cumhur İttifakı vs CHP” şeklinde bir kutuplaşmanın işlerine yarayacağını düşünüyor olabilirler. Cumhur İttifakı’nın CHP-DEM Parti kısmi işbirliğine yönelttiği eleştiri daha etkili bir beka söylemi üretir. Beka söylemlerinin çarpışması yine CHP’nin aleyhine olur” dedi.
Gazeteci* Ataner YÜCE