Yeneroğlu: “Ses Ve Görüntü Kaydı Alınmasının Engellenmesi Ve Kayıt Alanlara Adli İşlem Yapılması Talimatı Kanunsuz Emir Niteliğindedir”
UHA HABER / DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ses ve Görüntü Kaydı Alınmasının Engellenmesi ve Kayıt Alan Kişilere Adli İşlem Yapılmasına Dair Genelgesi”nin bir emir niteliğinde olduğunu açıkladı.
Mustafa Yeneroğlu, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, “Bu genelge; Anayasal hakların kullanımının sınırlandırılması ve işlenen suçların cezasız bırakılması politikasının son halkası” olduğunu ifade etti.
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)’nün ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesi ve kanuni şartları oluştuğunda kayıt alanlara adli işlem yapılması yönündeki genelgesi toplumsal olaylarda polislerin ölçüsüz müdahalede bulunmasını kolaylaştırma amacını taşıdığının altını çizen Yeneroğlu, Ses ve görüntü kaydının engellenmesine dair polislere verilen talimat, hukuka uygun olarak düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin polis tarafından hukuka aykırı olarak ölçüsüz müdahale ile dağıtılması sırasında işlenen yaralama ve öldürme suçlarının üstünün örtülmesi sonucunu doğuracak” dedi.
Mustafa Yeneroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27.04.2021 tarihli ‘Ses ve görüntü kaydı alınması’ konulu emniyet teşkilatına yönelik kurum içi genelgesinin sosyal medyaya yansıdığını belirterek, bu genelgede EGM, görevleri sırasında polislerin ve olay yerindeki vatandaşların video ve fotoğraflarının çekilmesini ve seslerinin kaydedilmesini özel hayatın gizliliğini ve kişisel verilerin korunmasını ihlal olarak değerlendirdiğine dikkat çekti.
Genelgedeki bu ön kabulün devamında polislere, “personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları” talimatının verildiğini ifade eden Yeneroğlu, genelgede polisin ses ve görüntüsünün kaydını almak, görevi yaptırmamak için direnme fiili olarak değerlendirilmiş ve bu fiile karşılık olarak duruma göre uzaklaştırma, yakalama ve diğer gerekli kanuni işlemleri yapma emri verildiğini ifade etti.
EGM’nin genelgesinde yaptığı değerlendirmeler bütünüyle yanlıştır. Toplumsal olaylarda polisin faaliyeti özel hayat niteliğinde değildir.
EGM’nin genelgesinde yaptığı değerlendirmeler bütünüyle yanlış olduğunu açıklayan Mustafa Yeneroğlu, Toplumsal olaylarda polisin faaliyeti özel hayat niteliğinde değildir. Dolayısıyla özel hayatın gizliliği hakkının korumasından da yararlanılması mümkün değildir” dedi.
“Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu; kişilerin gizli yaşam alanına rızaları dışında girilmesini veya başka suretle başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının saptanması ve kaydedilmesini cezalandırılmayı amaçlamaktadır” ifadesini kullanan Yeneroğlu, Umuma açık bir alanda, özel hayat niteliğinde olmayan ve kamunun haber alma hakkının kapsamındaki olaylar sırasında hem polislerin hem de diğer vatandaşların fiillerinin ses ve görüntü kayıtlarının alınması özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu oluşturmayacağını belirtti.
Yargıtay içtihatlarına göre de ses ve görüntü kaydı hukuka uygundur.
Mustafa Yeneroğlu, Toplumsal olaylar sırasında ses ve görüntü kaydı alınmasının, vatandaşların Anayasa’nın 26. maddesine göre haber alma hakkının, basın mensuplarının ise Anayasa’nın 28 ve 30. maddesi açısından basın hürriyetinin bir parçası ve vatandaşların umuma açık alanlarda ses ve görüntü kaydı almasının ise mevzuata göre serbest olduğunu aktardı.
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, “Toplumsal olayların özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirilemeyeceğinin açık olmakla beraber Yargıtay içtihatlarına göre bu hallerde dahi eğer bir suçun ispatına yönelik olarak kaybolma olasılığı bulunan bir delilin muhafazasını sağlamak üzere ses ve görüntü kaydı yapılmışsa suç olmadığı gibi ses ve görüntü kaydı da hukuka uygun bir delil niteliği kazanmakta” olduğunu ifade etti.
DEVA Partisi olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne hukuka aykırı bu genelgeyi derhal iptal etmesi çağrısında bulunuyoruz.
“Toplumun haber alma ve basının haber verme hakkı kapsamındaki olayların ses ve görüntü kaydının engellenmesi ve kayıt alanlara adli işlem uygulanması yönündeki EGM’nin polislere verdiği talimat Anayasa’nın 137. maddesine göre kanunsuz emir niteliğinde”olduğunu açıklayan Yeneroğlu, şöyle devam etti:
Toplumsal olaylar sırasında polislerin ölçüsüz müdahalelerde bulunarak yaralama, taksiren veya kasten öldürme suçlarını işlemesi hallerinde neredeyse tek delil fotoğraf ve video kayıtları olmaktadır. Bu sebeple kayıt alınmasının engellenmesi talimatının iyi niyetle ve kamu yararı amacıyla verildiğini düşünmek mümkün değildir. Temel hak olan haber alma ve haber verme kapsamındaki fiillerin Anayasa’ya aykırı olarak ve kanuna dayanmadan bir genelge ile yasaklanması hukuka aykırıdır. DEVA Partisi olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne hukuka aykırı bu genelgeyi derhal iptal etmesi çağrısında bulunuyoruz.”
***
Neden https://www.uhahaberajansi.com/?
Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.
https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!
[UHA Haber Ajansı, 02 Mayıs 2021]
Yorumlar