ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:12 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yazım Sanayiciler Derneği’nden (YASAD) kamuoyu açıklaması…

Yazım Sanayiciler Derneği’nden (YASAD) kamuoyu açıklaması…
27 Aralık 2022
429
A+
A-

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD), 28.11.2022 tarihli https://www.bloomberght.com/turkiye-bir-yilda-30-binyazilimci-kaybetti-2320014 ve https://t24.com.tr/ internet sitesinde yer alan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” başlıklı haberiyle ilgili olarak ‘Tekzip ve Kamuoyu Açıklaması yayınladı.

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı basın açıklamasında, Dernek Başkanı Gönül Kamalı’nın bir basın kuruluşuna verdiği mülakatın, bağlamından koparılarak ve içeriğinde değişiklik yapılmak suretiyle çeşitli mecralarda yayınlandığı ifade edildi.

İlk olarak Bloomberght.com adresinde bağlamından kopartılarak yapılan haberden yola çıkarak yapılan diğer en hafif ifadeyle gerçekleri yansıtmayan haberlerin maksadı aştığını görüldüğü dile getirilen açıklamada,  “Gerek Dernek Başkanımız gerekse Derneğimiz, okuyucuda yanlış anlamaya neden olabilecek bu haber ve yazılara ilişkin düzeltme ve basın bülteni açıklamaları yapmıştır” denildi.

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliğin açıklamasında, ayrıca “Tekzip metnimize rağmen, kasıtlı olduğunu düşündüğümüz bu tarz haber ve yazıların yayınlanmaya devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Bu nedenle 28.11.2022 tarihinde, yayınlanmasını sağladığımız “düzeltme metnini” bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” şeklinde yer aldı.

Düzeltme metni hakkında da bilgi veren Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliği, şunları aktardı:

“28.11.2022 tarihli https://www.bloomberght.com/turkiye-bir-yilda-30-binyazilimci-kaybetti-2320014 ve https://t24.com.tr/ internet sitesinde yer alan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” başlıklı haberinde, “…2021 yılında Türkiye’den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği… Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtildiği” ifadeleriyle iş gücü verilerinden bahsederek analiz yapıldığı, ancak haber kaynağında ve verilerde herhangi bir bilimsel bir dayanak olmadığı, dayanaktan yoksun veriler ile kamuoyunu yanlı bir şekilde yönlendirdiği tespit edilmiştir. Verilerin doğru yorumlanması için gerekli teknik bilgiler ve haberdeki hatalara ilişkin düzeltmeler aşağıda yer almaktadır.

“Bloomberght.com ve https://t24.com.tr/ internet sitelerinde 28.11.2022 tarihinde yayınlanan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” Başlıklı haberde Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül KAMALI’nın ifadelerine yer verilerek “2021 yılında Türkiye’den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği” iddia edilmiştir. Ancak Türkiye’nin 2021 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş gücü verileri incelendiğinde NACE Rev.2 sınıflandırmasına göre tüm sektörlerde çalışan yazılımcı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 17,8 artış gösterdiği görülmektedir.

İlgili haberde “Şirketler büyürken iş gücünü kaybediyor” başlığı altında “Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti” ifadesi yer almaktadır.

Avrupa Birliği Resmi İstatistik Ofisi verilerine göre 2021 yılında AB’ye üye 27 ülkenin Bilgi ve İletişim sektöründe istihdam ortalama yüzde 7,5 artarken nitelikli insan kaynağının da arttığı gözlenmektedir. Uluslararası standartlara (ISCO-08) göre yazılımcıları da kapsayan, üst düzey beceri seviyesine sahip profesyonel meslek mensuplarının sayısı 2021 yılında yüzde 17,7 artış göstermektedir. Ayrıca, Türkiye’de Bilgi ve İletişim sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı aynı dönemde yüzde 11,3 artmıştır.

İstihdamda gözlenen bu büyümeye ek olarak, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayımladığı Bilançoları raporuna göre Bilgi ve İletişim sektörünün net kârı 2021 yılında önceki yıla göre yüzde 63,8 artmıştır.”

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliği’n açıklamasının son bölümünde de, İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi, Havalimanı Cad. No:1 Kat:-1 Yeşilköy Bakırköy İstanbul Türkiye Tel:+90 (212) 276 05 25 www.yasad.org.tr yasad@yasad.org.tr Kaynağı olmayan verilerin kullanılması, hiçbir objektif veriye dayanmayan ve istatistiki verilerden uzak ifadelerin kamuoyunu yanlış yönlendirerek bilgi kirliliğine yol açtığı belirtildi.

“Bu bağlamda bahsi geçen ifadelerin bilimsel dayanağının olması büyük önem arz etmektedir” denilen açıklamada, “Bu bilgiler ışığında haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzenlemelerin yapılması ve kamuoyunun bir daha yanlış bilgilendirilmesine sebep olmamak adına hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla, teknik alanlarda objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Gazeteci* Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.