Yazım Sanayiciler Derneği’nden (YASAD) kamuoyu açıklaması…
Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD), 28.11.2022 tarihli https://www.bloomberght.com/turkiye-bir-yilda-30-binyazilimci-kaybetti-2320014 ve https://t24.com.tr/ internet sitesinde yer alan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” başlıklı haberiyle ilgili olarak ‘Tekzip ve Kamuoyu Açıklaması yayınladı.
Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı basın açıklamasında, Dernek Başkanı Gönül Kamalı’nın bir basın kuruluşuna verdiği mülakatın, bağlamından koparılarak ve içeriğinde değişiklik yapılmak suretiyle çeşitli mecralarda yayınlandığı ifade edildi.
İlk olarak Bloomberght.com adresinde bağlamından kopartılarak yapılan haberden yola çıkarak yapılan diğer en hafif ifadeyle gerçekleri yansıtmayan haberlerin maksadı aştığını görüldüğü dile getirilen açıklamada, “Gerek Dernek Başkanımız gerekse Derneğimiz, okuyucuda yanlış anlamaya neden olabilecek bu haber ve yazılara ilişkin düzeltme ve basın bülteni açıklamaları yapmıştır” denildi.
Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliğin açıklamasında, ayrıca “Tekzip metnimize rağmen, kasıtlı olduğunu düşündüğümüz bu tarz haber ve yazıların yayınlanmaya devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Bu nedenle 28.11.2022 tarihinde, yayınlanmasını sağladığımız “düzeltme metnini” bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” şeklinde yer aldı.
Düzeltme metni hakkında da bilgi veren Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliği, şunları aktardı:
“28.11.2022 tarihli https://www.bloomberght.com/turkiye-bir-yilda-30-binyazilimci-kaybetti-2320014 ve https://t24.com.tr/ internet sitesinde yer alan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” başlıklı haberinde, “…2021 yılında Türkiye’den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği… Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtildiği” ifadeleriyle iş gücü verilerinden bahsederek analiz yapıldığı, ancak haber kaynağında ve verilerde herhangi bir bilimsel bir dayanak olmadığı, dayanaktan yoksun veriler ile kamuoyunu yanlı bir şekilde yönlendirdiği tespit edilmiştir. Verilerin doğru yorumlanması için gerekli teknik bilgiler ve haberdeki hatalara ilişkin düzeltmeler aşağıda yer almaktadır.
“Bloomberght.com ve https://t24.com.tr/ internet sitelerinde 28.11.2022 tarihinde yayınlanan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” Başlıklı haberde Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül KAMALI’nın ifadelerine yer verilerek “2021 yılında Türkiye’den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği” iddia edilmiştir. Ancak Türkiye’nin 2021 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş gücü verileri incelendiğinde NACE Rev.2 sınıflandırmasına göre tüm sektörlerde çalışan yazılımcı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 17,8 artış gösterdiği görülmektedir.
İlgili haberde “Şirketler büyürken iş gücünü kaybediyor” başlığı altında “Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti” ifadesi yer almaktadır.
Avrupa Birliği Resmi İstatistik Ofisi verilerine göre 2021 yılında AB’ye üye 27 ülkenin Bilgi ve İletişim sektöründe istihdam ortalama yüzde 7,5 artarken nitelikli insan kaynağının da arttığı gözlenmektedir. Uluslararası standartlara (ISCO-08) göre yazılımcıları da kapsayan, üst düzey beceri seviyesine sahip profesyonel meslek mensuplarının sayısı 2021 yılında yüzde 17,7 artış göstermektedir. Ayrıca, Türkiye’de Bilgi ve İletişim sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı aynı dönemde yüzde 11,3 artmıştır.
İstihdamda gözlenen bu büyümeye ek olarak, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayımladığı Bilançoları raporuna göre Bilgi ve İletişim sektörünün net kârı 2021 yılında önceki yıla göre yüzde 63,8 artmıştır.”
Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliği’n açıklamasının son bölümünde de, İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi, Havalimanı Cad. No:1 Kat:-1 Yeşilköy Bakırköy İstanbul Türkiye Tel:+90 (212) 276 05 25 www.yasad.org.tr yasad@yasad.org.tr Kaynağı olmayan verilerin kullanılması, hiçbir objektif veriye dayanmayan ve istatistiki verilerden uzak ifadelerin kamuoyunu yanlış yönlendirerek bilgi kirliliğine yol açtığı belirtildi.
“Bu bağlamda bahsi geçen ifadelerin bilimsel dayanağının olması büyük önem arz etmektedir” denilen açıklamada, “Bu bilgiler ışığında haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzenlemelerin yapılması ve kamuoyunun bir daha yanlış bilgilendirilmesine sebep olmamak adına hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla, teknik alanlarda objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
Gazeteci* Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2022]