ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Yavuz’ Karadeniz görevi için yola çıktı

‘Yavuz’ Karadeniz görevi için yola çıktı
9 Nisan 2022
601
A+
A-

ZONGULDAK – UHA HABER / Yavuz sondaj gemisi, Karadeniz’de doğal gaz üretiminin ilk ve en önemli aşaması olan büyük kontrol sistemlerinin deniz tabanına yerleştirilmesi için Türkali-2 kuyusuna doğru törenle yola çıktı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterinde bulunan Yavuz’un Türkali-2 kuyusundaki görevinin başlamasıyla Türkiye’nin üç sondaj gemisi Karadeniz’de ilk kez aynı anda görev yapacak.

Hali hazırda Fatih gemisi arama sondajlarını gerçekleştirirken, Kanuni gemisi de Türkali kuyularındaki alt tamamlama işlemlerini yürütüyor.

Yavuz sondaj gemisi ise Karadeniz’de açılacak 10 Türkali kuyusunda üst seviye kuyu tamamlama görevini yapacak.

“3 gemimizle Karadeniz’deki operasyonlarımızı sürdüreceğiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz Sondaj Gemisi Uğurlama Töreni’nde konuştu.

Bakanı Dönmez’in konuşmasının satır başları şöyle;

Deniz tabanı etüd çalışmalarımızı bitirdik. Karadeniz’in derinliklerindeki gazı gün ışığına çıkarmak için gemilerimizde yoğun bir mesai harcıyoruz. Bugün de yaklaşık 6 aylık bir hazırlığın bakımın ardından Yavuz Sondaj Gemimizi Karadeniz’deki ilk görevine uğurlayarak sahadaki faaliyetlerimize önemli bir ivme kazandırmış olacağız.

Yavuz gemimiz daha önce Akdeniz’de çalışmalarını yapıyordu. Sakarya gaz sahasındaki üs tamamlama faaliyetlerini yürütmek için gerekli sistem ve ekipmanlarda yükleniyor yüklendi. Şimdi artık sefer zamanı. Yavuz’u birazdan bu açtığımız kuyuların deniz tabanındaki Karadeniz gazını milletimizle buluşturmada önemli bir aşama olan kuyu başı vanasını deniz tabanına indirmesi için Türkali-2 kuyusuna uğurlayacağız.

“Karadeniz gazını 2023’e yetiştirmek için Filyos’ta olağan üstü bir çalışma devam ediyor”

Biliyorsunuz Fatih ve Kanuni sondaj gemilerimizde Karadeniz’de faaliyetlerini hali hazırda sürdürüyor. Yavuz’un göreve başlamasıyla üç gemimizle aynı anda Karadeniz’deki operasyonlarımızı sürdüreceğiz. Biz çalışmakla, gayret etmekle ve mücadele etmekle mükellefiz. Takdir de başarı da zafer de Allah’tan. Karadeniz gazını 2023’e yetiştirmek için Filyos’ta olağan üstü bir çalışma devam ediyor.

Bugün dünyanın en büyük inşaat projelerinden birisi burada yürütülüyor. Deniz tabanı üretim sistemleri, deniz tabanı iletimi ile boru hatları kordon hattı, akış hatları ve kara üretim tesisleri işlerini kapsayan mühendislik, tedarik, inşaat ve montaj sözleşmelerinin büyük kısmı tamamlandı.

Kıta yamacı ve deniz tabanı mobilizasyon işlerine de başladık. Teslimat süresi uzun sürecek ekipmanların siparişlerini verdik. Peyderpey tamamlandıkça alana intikal ediyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda deniz tabanına süreceğimiz ilk boruların teslimatı gerçekleştirilmişti. Temmuz ayına kadar boruların tamamı Filyos’a gelmiş olacak ve onları da temmuz, ağustos gibi su altına boru hattı döşeyen gemimizi getirdiğimizde hızlıca başlamış olacağız.

“Enerjinin en büyük projelerinden birisi burada Filyos’ta yükseliyor”

Yavuz’un görevi kuyubaşı ekipmanı başta olmak üzere deniz tabanına indirilecek kontrol ekipmanlarını ve sistemlerini yerleştirmek olacak. Kuyubaşı vanası yaklaşık 65 ton ağırlığında ve yaklaşık 6 metre genişliğinde ve 5 metre uzunluğunda bir büyüklüğe sahip. Enerjinin en büyük projelerinden birisi burada Filyos’ta yükseliyor. Buraya konulan her bir tuğla ile Türkiye’nin enerji bağımsızlığı da günden güne yükseliyor. Son günlerde meydana gelen konjektürel gelişmeler daha fazla yerli daha fazla yenilenebilir mottosu ile yürüttüğümüz faaliyetlerin Türkiye’nin geleceği adına ne derece önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.

“Doğu Akdeniz’de de önemli gelişmeler olacak”

Sadece Karediniz’de değil Doğu Akdeniz’de de doğal gaz ile ilgili önemli gelişmeler olacak önümüzdeki günlerde. Üç yıl önce Yavuz’u uğurlarken bölgedeki projeler için kilit ülkenin Türkiye olduğunu söylemiştir. Türkiye’nin her zaman işbirliğine açık olduğunu bölgenin refah ve huzuru için elini taşın altına koymaktan hiç bir zaman çekinmeyeceğini belirtmiştik. Her zaman görüşmeye, konuşmaya açık olduğumuzu da ifade etmiştik.

Bugün geldiğimiz nokta yürüttüğümüz politikaların ne denli doğru, ayakları yere basan ve uzun vadeli olduğunu bir kere daha göstermiş olduk. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz uluslararası projeler bizim referanslarımız. Bu projeler Türkiye’nin güvenilir, stabil ve stratijik bir ortak olduğunu bir kez daha ispat etti. Biz her zaman yapıcı bir tavırla tüm tarafların hak ve menfaatlerini gözeten anlayışla hareket ettik etmeye de devam edeceğiz.

Bu çerçevede haklarımıza karşılıklı saygı ile Doğu Akdeniz’i de enerji arz güvenliğinin yeni rotası haline getirebiliriz. Doğal gaz kaynak çeşitliliğinin artması ve arz güvenliğinin sağlanması için kaynak ülke ve güzergah seçeneklerinin artmasından yana olduğumuzu belirtmek istiyorum.

'Yavuz' Karadeniz görevi için yola çıktı

Yavuz sondaj gemisi hakkında

Türkiye’nin toplamda 540 milyar metreküp gaz keşfettiği Karadeniz’de yarın ilk görevine uğurlanacak Yavuz, 6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi olma özelliği taşıyor. Uzunluğu 230, genişliği ise 36 metre olan gemi, çift kuleli tasarımla asıl ve yardımcı işlerin yapılabildiği eş zamanlı operasyona imkan sağlıyor.

Yapımı 2011’de tamamlanan Yavuz, dünya genelinde bu konseptteki 16 gemiden biri olma özelliğini taşırken, gemide spor ve sinema salonu, dinlenme odaları ile tam zamanlı bir doktorun görev aldığı 4 yataklı mini bir hastane yer alıyor..

[UHA Haber Ajansı, 09 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.