ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yaralı Rus askerleri Belarus hastanelerini dolduruyor

Yaralı Rus askerleri Belarus hastanelerini dolduruyor
8 Nisan 2022
418
A+
A-

Kasaba Doktoru

BELARUS – UHA HABER / Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana, ölü ve yaralı Rus askerleri Belarus’a geliyor. Çoğu yetkili ve doktor, belirli sayılar hakkında açıkça konuşmayı reddediyor ve ayrıntılar yarım yamalak kalıyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğinin haberine göre, Rus kuvvetleri 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal ettiğinden beri, Rusya Savunma Bakanlığı askeri kayıplarını yalnızca bir kez bildirdi: 2 Mart itibariyle 498 askerin öldüğünü ve 1.597 askerin yaralandığını söyledi. Ukraynalı yetkililer ise Rus tarafında en az 14.200 ölü olduğunu söyledi. Muhtemelen iki taraf da doğruyu söylemiyor.

Belarus basınında çıkan haberlere ve Telegram kanallarına göre, çok sayıda yaralı Rus askeri, Rusya’ya nakledilmeden önce tıbbi bakım için Belarus’a getiriliyor. Belarus lideri Alexander Lukashenko , 160 ila 170 Rus askerinin beş günlük savaşın ardından Gomel, Mazyr ve başka bir Belarus kasabasında tedavi gördüğünü söylediğini doğruladı.

Dört kaynak DW’ye bu güney Belarus şehirlerinde Rus askerleri olduğunu söyledi. Ayrıca, Ukrayna sınırına çok da uzak olmayan Narovlya’da bir sahra hastanesi kurulduğunu söylediler. Bir kaynak DW’ye birçok yaralı askerin Mazyr’e “kolları, bacakları, kulakları ve gözleri olmadan” geldiğini söyledi. Bazılarının çok geç geldiğini ve zaten kangren olduğunu söylediler: “Zamanında getirilirlerse uzuvları yine de kurtarılabilir.” 

Kaynak, yaralılardan bazılarının beş gündür yemek yemediğini, şaşkına döndüklerini ve ailelerini aramak istediklerini belirterek, “Bunlar 2003 yılında Rusya’nın yoksul bölgelerinden gelen hastalar. Temelde onlar hala çocuk.”

Rusya ve Belarus, Şubat ayında Belarus'ta askeri tatbikatlar gerçekleştirdi
Rusya ve Belarus, Şubat ayında Belarus’ta askeri tatbikatlar gerçekleştirdi

Doğrudan sağlık hizmetlerine dahil olmayan ancak durum hakkında iyi bilgi sahibi olan ayrı bir kaynak, Gomel bölgesindeki bir hastanede sivillere yönelik rutin operasyonlar da dahil olmak üzere gece başına 50’ye kadar “durmaksızın” ameliyatın gerçekleştirildiğini söyledi. Kişi, cerrahların sık sık Rus askerlerinin uzuvlarını kesmek zorunda kaldığını söyledi.

Hastanenin yerinin açıklanmamasını isteyen kaynak, “Hastane dolu” dedi.

Birkaç kişi DW’ye ölü askerlerin de Belarus’a nakledildiğini söyledi. Ancak kimse kesin bir rakam veremedi.

DW’nin temas kurduğu birçok doktor, Rus askerlerinin tedavisi hakkında konuşmayı reddetti. İki kaynak, doktorların bir gizlilik anlaşması imzalaması gerektiğini söyledi.

Belarus Tıbbi Dayanışma Vakfı, tüm hastanelerin sıkı kontrol altında olduğunu doğruladı.

Bir sözcü, “Personelde KGB veya FSB çalışanları var. Tüm binalar gözetim altında. Teorik olarak bir şey söyleyebilecek birçok doktor, hastanelerden kaldırıldı ve yerlerine Ruslar getirildi” dedi. ve hastane çalışanları gördükleri veya yaptıkları hakkında konuşmaktan korktular. Belarus’ta hastaneler tıkandığı için “mümkünse yaralılar trenle Rusya’ya getiriliyor” diyen sözcü, ayrıca çok sayıda ölü askerin olduğunu doğruladı. 

Belarus savaşta suç ortağı değil

Belarus Sağlık Bakanlığı, Rus ordusu mensuplarına sağlanan tıbbi bakım konusunu ele almadı. Friedrich Meinecke Tarih Enstitüsü Freie Universität Berlin’den Siarhei Bohdan, DW’ye uluslararası insancıl hukuk açısından, yaralı Rus askerlerine yardım sağlamanın savaşta suç ortağı olmakla eşit olmadığını söyledi.

Hangi orduya mensup olurlarsa olsunlar, tüm yaralılara yardım edilmelidir” dedi. “Savaş bölgesinde ve çevresinde.”

Ancak, argümanda yasal nüanslar olduğunu ve Rusya’nın çatışmayı resmi olarak bir savaş olarak tanımlamadığı için uluslararası sözleşmelerin normlarının zorunlu olarak geçerli olmadığını açıkladı. Kremlin’in savaşı “özel bir operasyon” olarak nitelendirmesi de Belarus’taki yaralı Rus askerlerinin durumunu karmaşıklaştırıyor. 

Bohdan, Belarus makamlarının hastanelerinin Rus askerlerine tedavi sağladığını ve suskunluklarını ülkede gelişen disiplin ve bürokratik kültüre dayandırdığını açıkça gizlemek istediklerini düşünmediğini söyledi.

Advertisement

Lukashenko karışmak istemiyor

Bohdan, Lukashenko’nun Ukrayna işgaline katılmak istemediğini ve içine çekilmemek için “elinden gelen her şeyi yaptığını” söyledi.

Bohdan, “Belarus için Ukrayna’ya karşı ciddi bir şey yapmadığını, ancak Rusya ile işbirliği yapmak zorunda olduğunu göstermek önemlidir.” Dedi. “Belarus hastanelerinin yaralı askerleri kabul etmesi Rusya tarafında ılımlı bir katılım denilebilir. Ancak insani açıdan savaşa katılmak değildir.”

Belarus lideri Alexander Lukashenko
Belarus lideri Alexander Lukashenko, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline katılmak istemiyor

Rusya’nın Belarus toprakları üzerinden askeri teçhizatını Ukrayna’ya taşımasının da Minsk’i suç ortağı yapabileceğini, ancak bir mahkemenin su tutması için bu davayı görmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Henüz net olmayan şey, Belarus hükümetine ekipmanın geçmesine izin verip vermeyeceğine karar verme seçeneği verilip verilmediğiydi.

“Burada ciddi şüpheler var” diyen Bohdan, Lukashenko’nun manevralar için Belarus’a gelen Rus ordusunun Ukrayna’ya yönelik bir saldırıya katıldığı gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını da sözlerine ekledi .

Bunun, Ukrayna ve Rusya’nın kendilerini savaşa hazırlamasına ve cephe hattı olacağını düşündükleri yerde uygun önlemleri almasına rağmen, Beyaz Rusya’nın yapmadığını teyit edeceği sonucuna vardı. İşte bu yüzden yaralı askerler Belarus’taki sivil hastanelerde tedavi altına alındı.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir.

Deutsche Welle

[UHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.