ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yapay Zekâ İklim Krizine Çözüm Üretebilir mi?

Yapay Zekâ İklim Krizine Çözüm Üretebilir mi?
1 Ocak 2024
27
A+
A-

* İklim krizinin etkileri derinleştikçe bilim ve inovasyon dünyası da yeni çözümler aramaya devam ediyor.

* İçinde bulunduğumuz dönemin en çok konuşulan teknolojilerinden birisi ise yapay zekâ (AI). Hal böyleyken yapay zekânın iklim kriziyle mücadelede nasıl bir rol oynayacağı da merak konusu.

* Peki bu akıllı teknoloji, küresel ısınmaya sebep olan onlarca faktörü iyileştirebilir mi? Gelin önce yapay zekânın nasıl çalıştığını kısaca hatırlayalım, ardından daha temiz bir gelecek için neler yapabileceğine bir bakalım.

 UHA / İnternational News Agency  

Yapay zekâ nasıl çalışıyor?

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiYapay zekâ insanın düşünme yeteneğini taklit eden ve bu sayede birçok dijital işlevi yerine getirebilen teknolojidir. İnsanın hafızasında tutabileceğinden çok daha fazla veriyi toplayıp depolayabilir ve bunları analiz ederek yüksek doğrulukta tahminlerde bulunabilir. Yani hem gözlem yapma hem de yeni kararlar alıp bunları uygulama kabiliyetine sahip. Daha da güzeli, algoritmalardan yararlanarak insan müdahalesine hiç ihtiyaç duymadan birçok işlevi yerine getirebilir. Tıpkı bir insan gibi topladığı verilerden çıkarımlar yaparak derin öğrenme teknolojisiyle kendi kendine öğrenebilir. Üstelik insanın dikkatinden kaçabilecek birçok noktayı hiç kaçırmadan.

Gelelim şimdi asıl konuya. Böylesine akıllı bir teknoloji elbette sürdürülebilir gelecek için dev bir potansiyele sahip. Bunları birlikte inceleyelim.

İklim mücadelesinde yapay zekâ hangi alanlarda kullanılabilir?

Özellikle ileri endüstriyel sahalarda hava ve su kirliliği seviyelerinin düzenli olarak ölçülmesi ve raporlanması gerekiyor. Ekosistemin ve biyoçeşitliliğin güvenliği için işletmeler yasal olarak denetleniyor. İzleme, raporlama ve bilgi verme süreçlerinde yapay zekâ algoritmalarına başvurulabilir. Bu sayede iyileştirilmesi gereken noktalar daha net bir şekilde ortaya konulabilir.

Küresel ısınmayla birlikte artan sıcaklıklar orman yangınlarını tetikliyor. Yapay zekâ algoritmaları sıcaklık değerlerini eş zamanlı izleyerek çıkabilecek bir yangını çok önceden tahmin edebilir. Ayrıca uydudan toplayabileceği veriler sayesinde doğal afetleri öngörebilir. Yani yaşayabileceğimiz birçok felakettin önlenmesinde oldukça önemli bir role sahip.

Artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki tükettiğimiz enerji ve ürünlerin doğaya bir maliyeti var. Aşırı enerji kullanımı atmosfere daha fazla sera gazı emisyonu yayıyor. Öte yandan çöpe giden atıklar hem doğal kaynaklarımızın daha çok kirlenmesine hem de yaşam döngüsü boyunca daha fazla sera gazının üretilmesine sebep oluyor. İyi haber şu ki çevresel etkilerini düşürmeye çalışan sürdürülebilir şirketlerin sayısı günden güne artıyor.

Yapay zekâ teknolojilerine yapılacak yatırımlar şirketlerin çevresel performansını iyileştirmelerinde çok büyük etkiler yaratabilir. Geliştirilen akıllı sistemler sensörlerden ve uydudan gelen verileri analiz ederek atıkları ve enerji israfını azaltabilir. Örneğin bir dağıtım şirketi, yakıt tüketimini azaltmak için teslimat araçlarının güzergâhını optimize eden bir yapay zekâ uygulamasına yatırım yapabilir.

Geliştirilen akıllı sistemler sensörlerden ve uydudan gelen verileri analiz ederek atıkları ve enerji israfını azaltabilir. Örneğin bir dağıtım şirketi, yakıt tüketimini azaltmak için teslimat araçlarının güzergâhını optimize eden bir yapay zekâ uygulamasına yatırım yapabilir.

Yenilebilir enerji uzun zamandan beri iklim krizine karşı en etkili çözümlerden biri. Fosil yakıtların yol açtığı emisyonların küresel etkilerini gördükçe bunu daha fazla hisseder olduk. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemleri doğa dostu olması ve enerji tedarikini güven altına alması bakımından geleceğin yatırımları olarak görülüyor. Ancak bu sistemler de optimize edilerek çok daha verimli çalışabilir. Yapay zekâ algoritmaları sayesinde hava durumunu tahmin ederek üretimde verimliliği artırabilirler.

Yapay zekânın kullanılabileceği bir başka alan da tarım sektörü. Drone’lar veya uydudan gelen bilgiler yardımıyla toprak kalitesi ve hava koşullarını analiz edebilen algoritmalar, ekim ve hasat için en doğru zamanları tahmin edebilir. Atık ve gübre israfını önleyebilir, verimliliği artırabilir ve kimyasal kullanımının azaltılmasına katkıda bulunabilirler.

Özetle yapay zekâ büyük ölçekli verileri bir araya getirip anlamlandırarak birçok bilgiye kolayca ulaşmamızı sağlıyor ve bu sayede çevresel etkimizi düşürmemize yardımcı oluyor. Görünen o ki yapay zekâ iklim krizi çözümünde geleceğin en etkili araçlarından biri olacak. Sürdürülebilir ekonomiye giden yolda akıllı teknolojilerinin yarattığı olumlu etkileri hep birlikte göreceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.