Uzmanlara göre Türkiye, ulus markalamada 5 üzerinden 3,2 oranında olumlu algıya sahip
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 16-17 Aralık tarihlerinde, İstanbul Maslak TİM Gösteri Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Ulus Markalama Forumu”, dünyanın dört bir yanından uzman isimleri bir araya getiriyor.
Forumda konuşan Bloom Consulting CEO’su Jose Filipe Torres, 2022 verilerine göre, ulus markalamada Türkiye’nin 5 üzerinden 3,2 oranında olumlu bir algıya sahip olduğunu açıkladı.
TRT World Sunucu Yusuf Erim’in moderatörlüğünde düzenlenen “Dünyada Ulus Markalamada Trendler, Değişim ve Dönüşümler” başlıklı panelde konuşan Torres, ulus markalamanın ne olduğunu anlamanın çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Torres, “2022 verilerine göre Türkiye, 5 üzerinden 3,2 oranında olumlu bir algıya sahip ve bunu iyi bir oran olarak kabul ediyoruz.” dedi.
Ulus markalamada bir ülkeye yönelik algının değiştirilmesinin kritik önemde olduğunu ve bunun nasıl değiştirilebileceğine dair soruların net bir cevabının bulunmadığını vurgulayan Torres, “Ulus markalama, bir ülkenin ya da şehrin adını söylediğinizde onun verdiği hisler ve duygulardır. Mesela Türkiye’nin adını duyduğumda hangi algının akla geldiğidir.” ifadesini kullandı.
Bir ülke ile ilgili hislerin, o ülkeyi ziyaret etme oranlarını da etkilediğine dikkati çeken Torres, ulus markalama ile ulus pazarlamanın da ayrı şeyler olduğunun altını çizerek, ulus markalamanın algı, ulus pazarlamanın ise talep yaratma ve bunun üzerinde çalışma ile ilgili olduğunu belirtti.
Ulus markalama ile ilgili çalışma yürüttükleri bilgisini paylaşan Torres, ulus markalama ile ilgili algı ve istek arasında doğru orantının olduğunu söyledi.
“Türkiye denince İstanbul akla gelir”
FutureBrand Latin Amerika Direktörü Gustavo Koniszczer ise “Marka dediğimiz şey, hikaye anlamına gelir ve bunu ülkelere veya uluslara uyarladığınızda bunların hikayesinden bahsedersiniz. Her bir ülkenin ya da ulusun kendi hikayesi bulunmaktadır. Mesela Türkiye denince İstanbul akla gelir.” dedi.
Hedef kitle için markanın oluşturulması gerektiğini vurgulayan Koniszczer, ulus markalama yapan ülkelerin süreçten kazançlı çıktığını söyledi.
Koniszczer, “Kovid-19 süreci sonrası ülkelerin etkisi ve gücü ön plana çıktı ve ulus markalamanın önemi arttı.” dedi.
Forum 2 gün sürecek
Forumda, dünyada ulus markalama alanındaki gelişmeler, endeksler ve ülke örnekleri gözden geçiriliyor. Forumda ayrıca Türkiye markası, tarihten bugüne gelen ulus markalama stratejisi, Türk dizileri, Türk mutfağı, marka şehirler, yumuşak güç unsurları ile uluslararası alandaki markalama faaliyetleri, uzmanlar tarafından tüm boyutlarıyla değerlendiriliyor.
[UHA Haber Ajansı, 17 Aralık 2022]