Uzmanlar Cevaplıyor: Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan’ın Türkiye Ziyareti

Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerinde son yirmi yıldaki istikrarlı şekilde artan ivme dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Türkiye’nin kıta ile ilişkilerinde diplomatik, ekonomik, siyasi, kültürel ve insani ayaklarıyla Afrika genelinde olduğu gibi Doğu Afrika özelinde eşit ortaklık ve kazan kazan anlayışı temelinde ticaret hacmindeki artış oldukça önemli. Nitekim 14 yıllık aradan sonra Hint Okyanusu’nun “esenlik ve barış ülkesi”…
Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerinde son yirmi yıldaki istikrarlı şekilde artan ivme dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Türkiye’nin kıta ile ilişkilerinde diplomatik, ekonomik, siyasi, kültürel ve insani ayaklarıyla Afrika genelinde olduğu gibi Doğu Afrika özelinde eşit ortaklık ve kazan kazan anlayışı temelinde ticaret hacmindeki artış oldukça önemli.
Nitekim 14 yıllık aradan sonra Hint Okyanusu’nun “esenlik ve barış ülkesi” Tanzanya’nın Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. 65 milyonluk nüfusuyla Afrika Kıtası’nın önemli ülkelerinden biri olan Tanzanya, Doğu Afrika’da birçok açıdan potansiyeli en yüksek ülkeler arasında. Dolayısıyla bu ziyaret iki ülke arasındaki ticaret, eğitim, kültür ve güvenlik konularındaki iş birlikleri için önemli bir fırsat. Bu bağlamda biz de Türkiye-Tanzanya ilişkilerinin çeşitli boyutlarını konunun uzmanlarıyla konuştuk.
Kaan DEVECİOĞLU, (ORSAM) Kuzey Afrika Çalışmaları Koordinatörü
Felix Shihundu
SETA
Türkiye-Tanzanya arasındaki ekonomik ilişkilerinin görünümü nasıl seyrediyor?
Tanzanya ve Türkiye 2010 ve 2017 yıllarında karşılıklı olarak gerçekleştirilen cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaretlerin ardından yıllar içinde ekonomik ilişkilerini güçlendirmiştir. İki ülke, ilişkilerini daha fazla güçlendirmek ve aralarındaki iş birliğini derinleştirme fırsatlarını araştırmak amacıyla 2012’de bir Ortak Ekonomik Komisyon (OEK) kurmuştur. İzleyen süreçte amacına yönelik şekilde OEK düzenli olarak toplanmaya devam etmektedir. Özellikle 2017’de savunma ekonomisi, sağlık, turizm, ulaştırma ve iletişim alanlarındaki ikili ilişkilerin derinleştirilmesi için yasal bir çerçeve oluşturulmuştur. 2011’de kurulmasından bu yana iki ülkenin iş konseyleri ticaret potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı sürdürmektedir. Hatta iş insanları ve sektörler arasındaki iş birliklerini derinleştirmeye yönelik çabalar da mevcuttur. Nitekim Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Tanzanya Özel Sektör Vakfı tarım, inşaat ve madencilik alanlarında önemli ticaret ve yatırımları kolaylaştıran bir role sahiptir.
Türkiye Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (African Continental Free Trade Area, AfCFTA) himayesinde Doğu Afrika Topluluğu (East African Community, EAC) bölgesi ve ötesi ile ticareti geliştirmek amacıyla ülkenin istikrar ortamı ve önemli nüfusundan faydalanmak amacıyla 2018’de Tanzanya’yı da kapsayacak şekilde etki alanını genişletmiştir. Günümüzde Türkiye, Tanzanya ile olumlu bir ticaret dengesi sürdürmektedir. Ancak ticaret potansiyelinin istenen seviyenin oldukça altında olduğunu da belirtmek gerekir. Bu bağlamda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2009’da 63 milyon dolardan 2020’de 250 milyon dolara, 2022 ve 2023’te ise sırasıyla 317 milyon ve 310 milyon dolara yükselmiştir. Yani ekonomik ilişkilerde son on beş yılda hacim yaklaşık beş kat artış göstermiş durumdadır. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın (THY) Darüsselam ve Kilimanjaro’ya direkt uçuşları iki ülke arasındaki ticaretin olumlu ivmelenmesine katkı sağlamaktadır. Kısacası Doğu Afrika’da ekonomik potansiyeli yüksek olan Tanzanya ile gerçekleştirilecek iş birlikleri hem ikili hem de bölgesel ticaret hacmine olumlu etki etme potansiyeline sahiptir.

Hazırlayan: Tunç DEMİRTAŞ