Uzmanından doğru maske seçimi ve kullanımına dair 10 maddelik yol haritası
İSTANBUL-UHA HABER / Havaların soğumasıyla birlikte giderek artan grip vakaları karşısında “Maske grip virüsünden korur mu?” sorusuna yanıt aranıyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opt.Dr. Battal Tekin, Alanında uzman markalar tarafından uluslararası standartlarda üretilen maskelerin tıpkı COVID-19 gibi grip virüsüne karşı yüksek bir koruyuculuğa sahip olduğunu belirterek, doğru maske seçimi ve kullanımı konusunda 10 maddede yol haritası sunuyor.
Opt.Dr. Battal Tekin, maske kullanımına bağlı olarak geçtiğimiz yıl azalma eğilimi gösteren grip vakalarının, havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte yeniden yükselişe geçtiğine dikkat çekti.
Bu artışı maske ve hijyen tedbirlerine uyumun azalmasına bağlayan uzmanlar, grip virüsünden korunmak için maske kullanımının yeniden süreklilik kazanması gerektiğinin altını çiziyor.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opt.Dr. Battal Tekin, çocukların da erişkinler kadar büyük bir risk altında olduğunu hatırlatarak, doğru maske seçimi ve kullanımına ilişkin önemli tavsiyelerde bulunuyor:
- Doğru maske kullanımı, alanında uzman bir marka tarafından üretilen güvenli bir maske seçimi ile başlar. Doğru maske seçiminde uzmanlık ve uluslararası standartlarda üretim kriterlerini dikkate alın. Uygun koşullarda en yeni teknolojiler kullanarak üretim yapan markaların maskelerini güvenle kullanabilirsiniz.
- Maskenin dokunmamış özel bir kumaştan üretilmesi koruyuculuk oranını artırır. Maskelerin koruyuculuğundan emin olmak için mutlaka kutusunun üzerinde yer alan barkod aracılığıyla ürün takip sistemi (ÜTS) sorgulanmalı.
- Maske seçiminde üretimde herhangi bir alerjik malzeme kullanılmadığından emin olun.
- Uluslararası standartlarda üretilen, iyi bir filtreleme özelliğine ve dokunmamış özel kumaşa sahip 3 katmanlı maske kullanımı ile koruyuculuk oranı yüzde 95’i bulabilir. Çift maske kullanımı ile de yüzde 100 koruma sağlanabilir.
- Maskenin yıkanarak tekrar kullanımı, teknolojik ve kimyasal yapısını bozduğu için koruyuculuğunu düşürür. Her kullanımdan sonra maskenin iç ve dış kısmıyla çok fazla temas etmeden, lastiklerden tutularak çöpe atılmalıdır.
- Çocukların maske kullanmaması, yetişkinler kadar risk faktörlerine kapı aralar. Sağlık otoriteleri 5 yaş ve üzeri çocukların maske takmaları gerekliliği konusunda hemfikir. Özellikle 12 yaş ve üzeri çocukların yetişkinler ile aynı koşullarda maske takmaları gerekiyor. Kronik hastalık ve immün yetmezliği olan çocuklarda da maske kullanımı olmazsa olmazdır.
- Piyasada 3 katmanlı maskelerin çocuklara özel üretilen farklı desenlere sahip çeşitleri de bulunuyor. Bu maskeler ile çocuğunuza maske kullanma alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
- Çocuklar özellikle okul, çarşı, sinema gibi virüs yükünün yoğun olduğu ortamlarda mutlaka maske takmalılar. Burada tek istisna gelişimsel engelli çocuklar için geçerli. Bu çocuklar sağlık durumları nedeniyle maske takmak istemediklerinde çok da ısrarcı olmamakta fayda var.
- Maske, eller yıkandıktan sonra, ağız ve burun partiküllerin geçişine izin vermeyecek şekilde boşluk bırakmadan yüze takılmalı. Ortamın özelliğine ve kirliliğine göre 2 veya 4 saatte bir değiştirilmelidir. Çok fazla nemleniyorsa bu süre kısaltılmalıdır.
- 3 katmanlı maskelerin kalitesini filtreleme işleminin yapıldığı orta tabaka belirler. Güvenli ürüne ulaşmanın giderek zorlaştığı günümüzde eczaneler kanalıyla satışa sunulan bir marka olan B-good’un yetişkinler ve çocuklar için ürettiği cerrahi maskeler, doğru maske seçimine örnek olarak gösterilebilir. Bu tür maskelerin 3 katmanlı yapısı ile virüslere karşı yüksek koruyuculuk elde edebilir, hava geçirgen yapısıyla da gündelik hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.
HABER : Sinem Uyanık & İstanbul
Çapa Medikal Hakkında:
Türkiye’ye kaliteli sağlık ürünleri sunmak amacıyla 1987’de kurulan Çapa Medikal sağlık sektöründe lojistik ve satış-pazarlama alanlarında 35 yıllık köklü bir deneyime sahiptir. Çapa Medikal ürünlerini uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar ile belgelenmiş Çayırova-Kocaeli’nde yer alan, üretim, depo, laboratuvar ve idari departmanların yer aldığı 5800 metrekarelik kapalı alana sahip modern tesisinde, verimli kaynak kullanımı prensibi ile üreterek tüketicilere sunmaktadır. Tesis, yıllık 20 milyon metrekare tıbbi flaster, 15 milyon metrekare yara bandı ve 3 milyon metrekare steril yara örtüsü kapasitesine sahiptir. Ayrıca markanın İstanbul Arnavutköy’de yer alan tesisinde günlük 1,5 milyon cerrahi maske, 300 bin adet N95 maske üretimi gerçekleştirilmektedir.
B-good Hakkında:
B-good, Çapa Medikal’in bünyesinde, 2015 yılında eczane modelli bir marka olarak piyasaya adım attı. 5 yıldan bu yana eczane kanalı ile satış faaliyetlerini sürdüren B-good, cerrahi maskeden, dezenfektana, yara bandından, sargı bezi, bandaj ve flaster çeşitlerine kadar oldukça geniş ürün yelpazesiyle tüketiciyle kurduğu dostluğu pekiştirdi. “be good to yourself” sloganıyla her kesimden tüketiciye dokunan B-good, ürünlerini Çapa Medikal’İn uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar ile belgelenmiş Çayırova-Kocaeli’ndeki modern tesisinde üreterek eczane kanalıyla tüketicilere ulaştırılıyor. Üst düzey üretim teknolojisi, kaliteli ürünleri ve yenilikçi yaklaşımıyla hayatı kolaylaştırmaya odaklanan marka, geliştirdiği el kremiyle kişisel bakım alanına adım attı. Öncü ürünüyle sağlık alanındaki uzmanlığını kişisel bakım alanına kazandıran marka, bu alanda geliştireceği yeni koleksiyonlarını tüketicilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Çapa Medikal’in bünyesinde B-good’un dışında perakende satış kanalları için geliştirilen Getwell ve BandUff, hastane ve sağlık merkezleri için geliştirilen Alpheta ile Clivex markaları da yer alıyor.
[UHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2021]