ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uzaktan çalışma son mu buluyor?

Uzaktan çalışma son mu buluyor?
20 Ekim 2024
24
A+
A-

Şirketler hibrit politikalarını sıkılaştırıyorken, çalışanlar uzaktan ve hibrit işler arıyor. Amazon, Citigroup ve HSBC gibi küresel kuruluşlar, çalışanları için beş günlük ofis zorunluluğu uygulamaya başladı.

Canan Duman LinkedIn'de: 2024'te iş dünyasını şekillendirecek 10 konu

Canan DUMAN, Gazeteci – Yazar 

Yönetim Danışmanı I Yazar I Eğitmen I Gazeteci – Yazar Canan DUMAN, kaleme aldığı “Uzaktan çalışma son mu buluyor?” başlıklı yazısında, Covid-19 salgınının patlak vermesinin ardından yaygınlaşan evden çalışma dönemi artık şirketler tarafından geri alındığına dikkat çekiyor.

Konuk Yazar Canan DUMAN’ın, kaleme aldığı “Uzaktan çalışma son mu buluyor?” başlıklı yazısının detayı şöyle:

Amazon, TCS, Citigroup ve HSBC gibi küresel kuruluşlar çalışanlarından haftada beş gün ofiste olmalarını istiyor. Dell, rekabet üstünlüğünü korumak için çalışanlarını daha fazla yüz yüze iş birliği yapmaya çağıran son şirket oldu. Çalışanlara gönderilen Eylem gerekli. Ofise dönün, kazanmaya ve pay almaya dönün başlıklı bir notta; 30 Eylül’den itibaren, rolleri ne olursa olsun küresel satış ekibinin üyelerinden, bir Dell ofisinden çalışabilecekleri şekilde sahada bulunmaları istendi.

İşte çalışanlarından ofis ortamına dönmelerini isteyen şirketlerin listesi:

  • Amazon

Önemli bir politika değişikliğini duyuran Amazon CEO’su Andy Jassy, yakın zamanda hibrit çalışma politikasını sonlandıracağını doğruladı ve çalışanlardan 2 Ocak 2025’ten itibaren haftada beş gün ofiste olmalarını istedi. Jassy, Amazon’un, çalışanların şirket kültürünü öğrenmelerinin, modellemelerinin, pratik yapmalarının ve güçlendirmelerinin birlikte çalıştıklarında daha kolay olduğunu gözlemlediğini söyledi.

  • Citi Grubu

Mart 2024’te Citigroup, 600 çalışanından tam zamanlı olarak ofise dönmelerini istedi. ABD’nin üçüncü büyük kredi kuruluşunun gönderdiği bir e-postaya göre, Citi çalışanlarının çoğunluğu haftada en az üç gün ofiste ve iki güne kadar uzaktan olmak üzere karma bir programda çalışmaya devam edecek.

  • HSBC

HSBC Holdings Plc, çalışanlarının beş gün için göreve dönmeleri talebini artıran bir diğer küresel kuruluş oldu.

  • TCS

Hindistan’ın en büyük bilişim hizmetleri ihracatçısı Tata Consultancy Services, temmuz ayında ofislerden çalışan oranında, pandemi öncesi seviyelere ulaştı.

Amaç, işgücünü azaltmak mı?

Amazon’un Ocak 2025’ten itibaren tüm kurumsal çalışanlar için 5 günlük ofise dönüş politikası zorunluluğu getirme kararı, Amazon’un bir politika değişikliğinden daha fazlasını yapmak istediği, hesaplanmış bir iş gücü azaltma stratejisi olabileceği üzerinde duruluyor. Kararın özellikle orta düzey yönetimi azaltmayı amaçladığı, normale dönme bahanesiyle tazminat ve işsizlik maliyetlerini azaltmanın stratejik bir yolu olduğu belirtiliyor. Şayet bu iddia doğruysa finansal olarak akıllıca bir hareket olabilir, ancak çalışan katılımı ve elde tutma üzerindeki uzun vadeli etkisi hakkında soruları gündeme getiriyor.

Amazon’un rakipleri aynı yönde hareket edebilir

Korn Ferry’de kıdemli müşteri ortağı olan Dan Kaplan, Amazon’un bu hamlesinin, 2024 yılı sonuna kadar diğer şirketleri de teşvik edebileceğini söylüyor. “CEO’lar, meslektaşlarına danışmadan ofise dönüş konusunda nadiren cesur bir duruş sergilerler,” diyor. “Böyle bir duyuru yapıldığında, genellikle hemen arkalarından harekete geçmeye hazır çok sayıda başka iş lideri olur” diye ekliyor.

Ofise tam dönüş için baskı yapmaya devam etmesi beklenen sektörler; teknoloji, finansal hizmetler ve perakende.

İnsanlar

giderek daha fazla uzaktan çalışma arıyor

İlginçtir ki, şirketler hibrit ve evden çalışma politikalarını değiştirip sonlandırırken, yeni Google trendleri çalışanların aklında en çok neyin yer aldığını gösteriyor.

Google Trends’e göre, insanlar giderek daha fazla uzaktan çalışma arıyor. Google Trends’e göre, uzaktan çalışma bu yıl küresel olarak her zamankinden daha fazla aranıyor. Geçtiğimiz ay, Amerika Birleşik Devletleri bunu en çok arayan ülke oldu.

En çok aranan diğer anahtar kelime ise “ofise dönüş” oldu. “Ofise dönüş zorunlulukları” ise Google aramalarında üç katına çıktı.

Hibrit işler her zamankinden daha fazla aranan bir diğer anahtar kelime ve hibrit işler arasında en çok aranan iş ise “yönetici asistanları” oldu.

Şirketler daha sıkı ofis zorunlulukları uygularken, çalışanların uzaktan çalışma ve karma rollere olan ilgisi artmaya devam ediyor. Bu durum, kurumsal direktifler ile iş gücü tercihleri arasındaki artan gerilimi yansıtıyor. Yukarıdan aşağıya, herkese uyan tek tip bir ofis zorunluluğun, çalışanlar arasında çok fazla kızgınlığa yol açabileceği üzerinde duruluyor.

CEO’lar hibrit çalışma döneminin sona ereceğini söylüyor

KPMG’nin yeni anketine göre, CEO’ların yaklaşık yüzde 80’i hibrit çalışanlarının 2027’ye kadar tam zamanlı olarak ofise döneceğine inanıyor. Bu yılın başlarında, sadece yüzde 34’ü aynı şeyi söyledi. Daha da büyük bir pay, yüzde 86’sı, ofise geri dönen çalışanları terfi ve zamlarla ödüllendireceklerini söylüyor.

15 Temmuz – 29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen ankete, dünyanın dört bir yanından ve farklı sektörlerden 1.300’den fazla CEO katıldı.

Sonuçlar, Amazon’un Ocak ayından itibaren tüm kurumsal çalışanlarına tam zamanlı olarak ofise dönme emri vereceğini duyurmasından sadece birkaç gün sonra geldi.


Danışmanlık ve eğitim talepleriniz için: info@cananduman.com

Eğitim kataloğunu incelemek için: https://www.cananduman.com/wp-content/uploads/2022/12/EgitimKatalogu-CD-.pdf


Sipariş talepleriniz için:

İşte Aranan Lider bireysel ve kurumsal sipariş için: https://www.kanonkitap.com/urun/iste-aranan-lider-canan-duman

3’lü set için: İşte Aranan Lider, İşin Geleceği Şimdi, Şirketler Yıldız Çalışanlarını Neden Kaybeder? https://www.kanonkitap.com/urun/canan-duman-seti-3-kitap-takim


Türkiye’nin önde gelen işletmeleri yönetici ve lider kadroları için İşte Aranan Lider’i tercih ediyor ve toplu kitap alımı gerçekleştiriyorlar.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.